Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '06

 
Kategori
Eğitim
 

Mikrokredi, Muhammed Yunus ve Nobel

Mikrokredi, Muhammed Yunus ve Nobel
 

Dünyamızda o kadar çok güzel insan var ki, bunların çoğunu tanıma şansımız olmaz. Güzel insan derken ulusuna ve insanlığa bilgisini, yeteneklerini ve çabalarını hayatı boyunca merhamet duygusuyla, barış amacıyla, mutluluk tutkusuyla sunan insan demek istiyorum.

Bazılarını kitaplardan tanırız, bazılarını filmlerden, kimini TV'lerden... Bazıları da yanıbaşımızda olurlar. Kimi yaşamış göçmüştür dünyamızdan; kimi bitmez tükenmez çabalarıyla hala yaşamakta ulusu ve insanlık için...

Bunlardan biri de Bangladeş'li Muhammed Yunus... Adı gibi hem bizim Muhammed; hem de bizim Yunus. Eskilerin deyimiyle ''ismiyle müsemma''.

Yakınımdaki markete her alışverişe gittiğimde önce kitap sepetine bakarım. Baktığım kitap sepetinde büyük boyca ve birinci sınıf hamur kağıda basılmış bir kitap görmüştüm iki yıl önce, kitabın adı çok güzeldi, Doğan Kitap yayını: ''Yoksulluğun Bulunmadığı Bir Dünyaya Doğru'' idi. Ne güzel bir ad, insanım diyebilen herkesin bir dileği... Yoksulluğun Bulunmadığı Bir Dünyaya Doğru: Muhammed Yunus...

Bu yazımı hem yazılarımızı binbir zahmetle okuyup denetleyen Milliyet Ekibi'ne hem de Milliyet Blog okur-yazarlarına hitaben yazıyorum. Milliyet'ten isteğim bu kitabın yeniden basılması, tanıtılması ve mümkünse fiyatının ekonomik olması. Satışından ve tanıtılmasından şahsen görev almak isterim. Büyük marketlerin kitap sepetlerine bazen öyle kitaplar gelir ki, bir şanstır bir daha arasan bulamıyorsun böyle kitapları. Milliyet blog okur yazarlarından isteğim Muhammed Yunus'u mutlaka tanımaları ve ''Yoksulluğun Bulunmadığı Bir Dünyaya Doğru'' kitabını okumaları. Benden naçizane bir dilek...

Muhammed Yunus Nobel Barış ödülünü kazandı ve bu yıl, ödülü hak eden çok değerli bir insansever; Muhammed Yunus. Yaşamı, insana yaklaşımı, ailesi, ilki mutsuz iki evliliği, annesinin hastalığı karşısında babasının insanı ağlatan insancıllığı ve Muhammed Yunus'un halkına olan sevgisi... Bu kitap, insana insanı sevdiriyor ve bir insanın ailesiyle ulusuna olan coşkun hizmeti ve sevgisinin büyük mutluluğunu anlatıyor. Ailesini ve ulusunu severek hizmet etmesi insanı yaşlandırmıyor; zorluklar hep oluyor ve hep de sevgi dolu bir sabırla aşılıyor.

Mikrokredinin dünyadaki ilk adımını atıyor ve 1976'da Bangladeş'li 42 yoksul köylüye kendi cebinden 27 dolar iş yapma amacıyla para veriyor. Parayı alan köylüler, bu mikrokrediyle para kazanıp yaşamlarını daha kolay idame ettiriyorlar. 1983 yılından itibaren mikrokrediyi kurumsallaştırıyor; köylü bankasını kuruyor. Bankası şu anda 13 bin çalışana sahip. Çalışanlar da ortak payda çok çalışkan olmak; sevgiyle yatıp, sevgiyle kalkmak... Kim için? kendi ulusları ve insanlık için!..

Muhammed Yunus, dünyanın her yerinde konferanslar vermektedir. Türkiye'ye de davet edildi, burada da çabalarını anlattı. Üç yıldan beri Türkiye'de de ve şimdilik Diyarbakır ilimizde mikrokredi uygulanmaktadır.

Muhammed Yunus olmak zor ama hiç değilse kendisini tanıyalım, kitabını tez zamanda bulup okuyalaım.

Bir insanın ailesini, ulusunu ve insanlığı sevmesinin ne büyük mutluluk ve insanlık için ne büyük kazanım olduğunu Muhammed Yunus'u; günümüzün Yunus'unu tanıdıkça bana sizler de hak vereceksiniz.

 
Toplam blog
: 323
: 2029
Kayıt tarihi
: 04.09.06
 
 

Yaşanan her hayat en iyi hayattır; yeter ki içinde kötülük olmasın!.. ..