Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '07

 
Kategori
Mortgage
 

Milestone Capital Partners; Türkiye’ de yatırım için 500 milyon dolarlık bir fon oluşturdu.

Milestone Capital Partners; Türkiye’ de yatırım için 500 milyon dolarlık bir fon oluşturdu.
 

İngiliz-Türk ortaklığı olan gayrimenkul yatırım grubu Milestone Capital Partners, Türkiye’de yatırım için 500 milyon dolarlık bir fon oluşturdu. Milestone’un Yönetici Ortağı Kerem Mavituncalılar, “Bu Türkiye’ye gelen en büyük ’soğuk para’ yatırım fonlarından biri” dedi.

YabancI yatırımcıların Türkiye ilgisi sürerken, İngiliz-Türk ortaklığı ile kurulan gayrimenkul yatırım grubu Milestone Capital Partners hedefini 500 milyon dolarlık yatırım olarak açıkladı. Milestone Capital Partners Yönetici Ortağı Kerem Mavituncalılar, “Türkiye’de istikrarın hakim olmasıyla sıcak paranın tam tersi kalıcı ve ekonomiye katkıda bulunan soğuk para yatırımları da hızla artıyor. Milestone hem yerli hem de yabancı kimliği olan bir yatırım grubu olarak önümüzdeki süreçte Türkiye’de 500 milyon dolarlık bir yatırım hedefliyor” diye konuştu.
Milestone, Türkiye’de konut sektörü başta olmak üzeri arazi geliştirme projelerinden kentsel dönüşüm yatırımlarına kadar birçok alanda yatırımcılara ihtiyaç duydukları hizmetleri, gerek kendi bünyesindeki gerekse dışardan oluşturduğu kaynaklar yardımı ile sağlayacak.

Arazi bankacılığı da yapacak

Milestone Capital Partners faaliyet alanlarından birini arazi bankacılığı olarak belirledi. Firma, kalkınmakta olan bölgelerde sonradan değerlendirmek amacıyla arazi alacak. Bu amaçla arazi arayışlarına başlayan Milestone, piyasa değerinin altında hemen satılmak üzere teklif edilen yada çözümlenmesi gereken problemleri olan gayrimenkul olanaklarını araştırıyor.

Hedef, bölgedeki en büyük
yatırım şirketlerinden biri olmak
Milestone faaliyetlerine Beylikdüzü’nde büyük bir arazi yatırımı ile başladı. Daha sonra Koray İnşaat’ın bir projesine iştirak eden şirket Türkiye’de gayrimenkul alanında yüksek standartta projeler yapmak için açık fon tipi yatırımlara imza atacak. Milestone’un özel ortaklık yapısı nedeniyle hızlı, atak ve etkin olduğunu söyleyen Yönetici Ortak Kerem Mavituncalılar, “Yatırım yönetimi konusunda bu coğrafyada en büyük çaplı ve başarılı yatırım şirketlerinden biri olmayı hedefliyoruz” dedi.

Şeyh Maktum’un yatırım
ofisinin kurucu üyesi
Milestone Yönetici Ortağı Kerem Mavituncalılar, Dubai Yatırım Grubu, Şeyh El Maktum’un yatırım ofisinin kurucu üyelerinden biri. Dubai Yatırım Grubu’nda Koruma Fonları Fonu yöneticisi olmadan önce çeşitli emlak tabanlı yatırımlar için üst düzey analist olarak görev yaptı. Mavituncalılar, Dubai’deki Jumeriah Beach Residence de dahil olmak üzere çeşitli büyük ölçekli gayrimenkul geliştirme projelerinin, finansal yapılandırma ve fon temini konularında liderlik görevi üstlendi.

İstanbul’daki merkez ofisinde ziyaret ettiğim Kerem Mavituncalılar amaç ve hedeflerine ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Kerem Bey öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Anadolu Üniversitesi’nden 1998 yılında mezun oldum. Daha sonra Citibank’ın hazine departmanında iki yıl kadar çalıştım. Üç kişilik bir ekiple birlikte …..’dan ayrılıp Gıda ve Holding’in kurulmasında çalıştım. 2005 yılında Türkiye’ye geldim. Türkiye’deki fırsatları anlatıp, paketleyip, sunabilecek bir organizasyonun kurulmasına çalıştım. Ve Milestone yatırım şirketi bu yılın başında hayata geçti.

Kerem Bey Milestone Capital Partners’in faaliyet alanı tam olarak nedir? Bize kısaca şirketin özgeçmişinden ve yaptığı önemli atılımlardan bahseder misiniz?

Milestone finansal bir kurumdur. Türkiye’de “open ending fun” yöntemiyle çalışıyoruz. Kuruluş amacımız geniş yurt dışı yatırımcı çevremizi Türkiye’de yatırım yapmaya özendirmek. Piyasada daha çok yeniyiz. Şirketimiz Türkiye için kurulmuş olan spesifik bir yatırım ofisi. Şu anda yatırım alanımız gayrimenkul ancak çok yakın zamanda sağlık ve eğitim sektörüne girmek gibi hedeflerimiz var. Gelecek için yatırım hedefimiz beş yüz milyon dolar. Bunun yüz milyon dolarını piyasada işletebilecek konumdayız. İsteğimiz Türkiye’de kendini ispatlamış, geçmişi kuvvetli şirketlerle ismimizi birleştirmek ve beraber yeni projelere imza atmak. Hedeflerimizden biride Türkiye’deki b, c klasındaki konut projelerine ara finansman yaratarak kredilerin bitirilmesini sağlamak ve nihai alıcının üzerindeki ev taksiti, kira ödemesi gibi külfetleri kaldırmak. Herhangi bir gayrimenkul projesinde aranan üç dört tane kıstas var. Rotasyon, konsept, para ve müşteri. Biz bu dörtlünün içerisinde finansman olarak yerimizi almak istiyoruz. Şu anda finansman yaratmada sıkıntılar var. Projelerin çoğu ya mütaahitin parasıyla ilerliyor ya da nihai müşterilerin. Bizim amacımız ülkedeki fırsatları mümkün olduğu kadar büyüyerek değerlendirmek, daha fazla yatırım ve yatırımcıya ulaşmak, uzun soluklu ve ülkenin ekonomisiyle gelişime açık fırsatlar sunmak. Yapacaklarımız ya da yapmak istediklerimiz açısından bakarsak yaptıklarımız çok küçük şeyler.

İngiliz-Türk ortaklığı olan Milestone Capital Partners önümüzdeki süreçte yatırım hedefini 500 milyon dolar olarak açıkladı. Peki, Türkiye’de yapılan soğuk para yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni yatırımlarınız hangi alanda olacak?

Bizim amacımız Türkiye’ye soğuk para çekmek. Çünkü ülkedeki sıcak paranın kimseye bir faydası yok. Ekonomi kısa dönemler içinde yer değiştiren bir yapı. Oysa ki son zamanlarda; örneğin enerji yatırımları gibi, soğuk parayla gelip burada kalıcı bir zihniyetle yerleşen yatırımcılar var. Bu yatırımlar Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynuyor. Buradaki fırsat kısa dönemde ülkede yaşanan dalgalanmaları avantaja dönüştürebilecek, olgun yatırımcı için olan fırsatlar. Önümüzdeki dönemde özellikle gayrimenkul sektöründeki projeler için ciddi fırsatlar doğacağına inanıyorum. Bunun nedenlerinden biri dünyayı etkileyen ve bankalarda genel bir isteksizlik yaratan Morgage sistemi. Bir diğeri ise bankaların uyguladığı aylık faiz oranları. Hedefimiz öncelikle sektörel alanda ilerlemek. Şu an gayrimenkul sektörüyle ilgili çalışmalar yürütsekte yakın zamanda eğitim, sağlık ve enerji sektörlerinde de çalışmalar yapmayı planlıyoruz.

Türkiye’ye yatırım yapan yabancı şirketlere devlet tarafından sunulan imkânları yeterli buluyor musunuz? AB müzakerelerinin olumlu sonuçlanması durumunda yabancı şirketler açısından geleceğin geçmişten daha parlak olacağı görünüyor. Devletten bu konuda beklediğiniz kolaylıklar nelerdir?

Yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek için ekonomik, hukuki alt yapının sağlam olması ve fırsatların arka arkaya sıralanmış olması gerekir. Türkiye’de bir yeri beğenip yatırım yapmadan giden ya da yapmak isteyip yapamadan giden çok fazla yabancı yatırımcı var. Çünkü yabancıların anlayacağı dilde konuşmak gerçekten çok önemli. Devletten fazla bir beklentimiz yok. Arzu ettiğimiz vaad edilen şeylerin en kısa zamanda faaliyete geçerek uygulamaya konmasıdır. Özellikle gayrimenkul sektörüyle ilgili konuşuyorum; Morgage yasasının işlerlik kazanması demek 80-100 milyar dolarlık, daha önce olmayan bir sektörün doğması demektir. Bir diğer önemli şey ise devletin gayrimenkul piyasasındaki alt kurumlar için arsa yaratmasıdır. Sektörü destekleyecek olan TOKİ gibi kurumların proje geliştirmeye açık arsaların yaratılmasında yatırımcıya destek vermesini bekliyoruz.

Firma olarak bölgedeki en büyük yatırım şirketi olmak istiyorsunuz bu konuda arazi seçerken hangi bölgeleri tercih ediyorsunuz ve ana kriterleriniz nelerdir?

Ana kriterimiz bize para kazandırabilecek araziyi seçmek. İnşaat ve arsa birim maliyetlerinin satış gelirlerine oranının makul seviyede olması lazım. Özellikle bir coğrafi ya da gayrimenkul çeşidi tercihimiz yok. Bizim için önemli olan bir çok kriterin bir araya gelerek sağladığı finansal sonuçlar. Öncelikli hedefimiz İstanbul ama onun dışında son beş yıldır nüfus kaybetmemiş olan her ilde yatırım yapmaya açığız. İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Gaziantep gibi şehirler bunlardan bazıları. Gelecekte ise Baltık Cumhuriyetleri, yakın Avrupa, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelere de açılmak istiyoruz.

Türkiye’deki konut sektörünü ve gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gelişmiş piyasalarda GBP’nin %15’i gibi bir emlak kredi portföyü var. Türkiye’nin portföyü yaklaşık 360 milyar dolar ise bunun %15’inin Morgage marketten alınması lazım. Ama bu rakam şu an yalnızca on iki milyar dolar seviyesinde. İnsanlar hem ev taksiti ödeyip hem de kira ödeyemiyorlar. Aslında sıkıntı buradan doğuyor. Bankalar nihai müşterilerinin konut riskini taşıyorlar ve bu riski bankaların üzerinden alabilecek bir kurumda yok. Bazı yarı devlet bankaları, bankalardaki ev kredilerini toplayıp ülke puanının bir iki puan üstünde yurt dışına satıyorlar. Ne yazık ki Türkiye’de durum böyle. Çünkü bir kanunun çıkması başka yürürlüğe girmesi başka hayata geçirilmesi bambaşka. Tabi bu bizim gibi şirketler için bir fırsat. Çünkü biz alternatif bir sermaye kaynağı oluşturuyoruz. Konut sektörü Türkiye’de çok büyüyecek. Şu an 12 milyar dolar olan konut kredisi 70-100 milyar dolarlar seviyesine çıkacak. Bunun gerçekleşmesi içinde Morgage sisteminin oturması gerek.

Son olarak ülkemize yatırım yapacak olan firmalara önerileriniz nelerdir?

Öncelikle ekip çok önemli. Türkiye’de özellikle inşaat sektörü için kalifiye eleman bulmak çok zor. Ayrıca finansman altyapısı da iyi planlanmalı. Bunların dışında yatırımcıların bankalarla olan ilişkilerini doğru belirlemeleri lazım. Çünkü ülkemizdeki yatırımcıların hemen hemen hepsi kredi ile çalışan kurumlar. Şu anda proje finansmanına yönelmiş olan banka sayısı çok az. Bankalarla ilişkilerin iyi tutulması gerek.

 
Toplam blog
: 41
: 2866
Kayıt tarihi
: 25.04.07
 
 

Hayatım boyunca insan ve insan psikolojisi üzerine her türlü yazı ve bilgi içerikli yayınları tak..