Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '15

 
Kategori
Siyaset
 

Millet iktidarı indirdi, muhalefet tekrar iktidar yaptı

Millet iktidarı indirdi, muhalefet tekrar iktidar yaptı
 

7 haziran sonuçlarına göre millet Ak partiyi iktidardan indirdi, üç muhalefet partisine iktidar olma şansı verdi. Ancak bu üç parti değil koalisyon kurmayı liderleri bir araya gelip konuşmadılar bile. Gelişmeleri izleyenler bilir, CHP' nin Ak partiyle koalisyon görüşmeleri tam anlamıyla trajikomikti. MHP genel başkanının izlediği politika ise tam bir mızıkçılık oyunuydu.

Bu millet önünüze altın tepsiyle iktidarı koydu. Hani halk arasında bir söz vardır,'Yiyemeyenin malını yerler' diye.

Akp-Chp komiyon koalisyon için komisyon kurdular, günlerce, haftalarca görüşmeler sürdü. Sürenin bitmesine az bir zaman kala hükümet kurma görevini RTE ana muhalefet partisi liderine de vermedi. Zaten verseydi de MHP hayır dediğinden koalisyon hükümeti kurulamayacaktı. Tabi tüm bu gelişmeleri millet yakından takip ediyordu. HDP genel başkanının tutumu olumluydu. Ancak MHP nin  katı tutumu neticesinde seçimlerin yenilenmesi kararı alındı. Tekrar millete gidilecekti ve gidildi de.

Chp komisyon kuracağına iki genel başkan bir masaya oturmalıydı. Buna da K.Kılıçdaroğlu şart koşmalıydı. Ne oldu sonuçta, liderler beklemede komisyon güya görüşmeler yapıyor, Akp nin oyalama stratejisi tabi. Bu sürecin başında sonuna kadar perde arkasında saray mukimi bulunuyordu. Bence siyaseten RTE nin başarısıydı.

Nitekim 1 kasım seçimlerinde Akp yine tek başına iktidar oldu. Mhp ve Hdp nin oyları bayağı düştü  Millet de muhalefet partilerine sizin yeriniz muıhalefet dedi. Yalnız burada dikkat çeken bir husus var. Akp nin 7 haziran seçimlerinde kaybettiği oyları 1 kasım seçimlerinde tekrar kazanması. Bu durumu şöyle okuyabiliriz, yüzde dokuz civarındaki seçmen hem oyunu veriyor, hem de ikazda buluınuyor, önceki dönemde yapmış olduğunuz yanlışlara düşmeyin diye.

Mhp genel başkanı da hala koltuğunu korumak için bilinen sert söylemlerine başvuruyor. Eğer genel başkan olarak bir sonraki seçimlere gidilirse barajın altınmda kalma olasılığı yüksek görünüyor.

Şu muhalefetin durumunu görünce Akp nin iktidar olması hükümetsizlikten iyidir de diyebiliriz.

Son söz olarak, bu kadar yolsuzluğa bulaşmış bir partinin tekrar iktidar olabilmesi siyaset bilimi açısından incelenmesi gereken bir husus. Zira dünyada duymayan kalmadı sanırım.

Yine de demokrasimiz çok eksiğine rağmen zaman diliminde daha düzgün bir zemine oturur kanaatındayım.

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..