Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '12

 
Kategori
Siyaset
 

Milletvekili seçilme, ceza ehliyeti ve askerlik yaşı

Milletvekili seçilme, ceza ehliyeti ve askerlik yaşı
 

TBMM logosu


Son günlerde gündemde olan milletvekili seçilme yaşının 18 e indirilmesi haberlerini okurken ceza ehliyeti ve askerlik yaşlarını da paralel düşünmek gerektiği belirginleşse de duruma bu açıdan bakılmadığını anlaşılmaktadır.

Bireyin evrimleşme aşamaları irdelenirse; ergenlik, karar bilinci, sorumluluk ve temsil gibi bir sürecin olduğu belirgindir.

Cinsel profili ergenlikle netleşen çocuk bu aşamadan sonra aile ve okul ortamında cinsel eylemlerinden sorumlu olacak kadar bilinçlendirilmelidir ki; ne yaptığını ve yapacaklarından sorumlu olacağını bilsin ama bu konuda herhangi bir bilinçlendirmenin olmadığı ve çocuğun hayatının temel fonksiyonlarından olan cinsel kimlik ve sonuçlarını keşfederek öğrendiği bir gerçektir aksi durum (ailenin bilinçlendirmesi) istisnadır, okul zaten öğretmemektedir.  

18 yaşında orta öğrenimi tamamlayan 'genç erkek' ler yüksek öğrenime devam etmezse 20 yaşından itibaren askere alınır, 'genç kız' lar hayatlarının akışını yaşarlar.

18 yaşında yüksek öğrenime başlayabilen genç erkek neden 18 yaşında asekere alınmaz ve aradaki iki yılı heba olur anlaşılır gibi değildir. 

Milletvekili seçilme yaşının tartışıldığı bu süreçte aslında; bireyin evrimleşme sürecinin, şahsın hukukunun aşamalarının, kişilik eğitiminin kökten gözden geçirilmesi ve gereğinin yapılması gerektiği belirginleşmektedir.

Şahsın hukuku; Cinsel kimlik, karar bilinci, sosyal sorumluluk, temsil ve olabilecek ilave aşamalardan oluşacak şekilde düzenlenmelidir, eğitim süreci de paralel şekilde programlanmalıdır ki; çocuk aşama aşama bireyleştiğini fark etsin ve gereklerini öğrensin.

AYRICA üniversiteye sınavla giriliyorsa milletvekilliği adaylığı içinde 'düzey belirleme sınavı' konulmalıdır ki; milletvekili seçilecek kişinin bilinç düzeyi, niteliği bilinerek oy verilsin.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..