Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '13

 
Kategori
Siyaset
 

Milletvekillerimize yeni ayrıcalıklar...

Milletvekillerimize yeni ayrıcalıklar...
 

Milletin kendisine köfte patates ikram edilir de vekiline edilmez olur mu?

Biliyorsunuz iktidar partili belediyelerimiz halkımıza çimlenmeye yüz tutmuş patateslerden bolca dağıtmaya ve Avrupa’dan ithal, içeriğinde yüzde 5 at eti(!) bulunan kıymalardan beşer kiloluk paketler halinde dağıtmaya başladı.

Yani bir nevi ekmek bulamayanlara kıyma ve patates dağıtıyorlar.

Ekmek bulamayanlar pasta yesinler de diyebilirlerdi!

Meğer pastayı parmak kaldırmaktan yorulan vekiller için ayırmışlar…

Şimdi vekillerimiz biz hem pasta, hem köfte, hem de yanında patates kızartması isteriz derlerse ne olacak?

Gerçi mecliste vekillerimizin imzasına açılan ve vekillerimizin geleceğini bir nevi garanti altına alacak kanun teklifi yeterli imzayı çoktan buldu…

Vekillerimize ikram edilen; pasta, köfte ve patates kızartmalı menü şöyle:

Milletvekillerinin araçları trafikte ambulans, itfaiye ve polis araçlarına tanınan ''geçiş üstünlüğü'' hakkına sahip olacak…

Türk Parlamenterler Birliği'nin girişimleri sayesinde liderlerin onayı alınarak oluşturulan bir komisyonca hazırlanan ve milletvekillerinin Anayasa'da yer almayan her türlü haklarının tek bir yasada düzenlenmesini amaçlayan yasa teklifi, Mart sonunda AKP, CHP, MHP ve BDP grup yönetimlerine sunulmuştu. CHP ve MHP liderlerinin komisyonun oluşumu aşamasında "Mali haklarla ilgili hiçbir düzenleme yer almaması" şartını öne sürmeleri nedeniyle teklif taslağına bu yönde hiçbir hüküm konulmamıştı. 

Teklifte neler var?

* Milletvekillerinin özellikle seçim bölgelerinde katıldıkları törenlerde sık sık tartışma konusu olan protokol sıralamasındaki yerleri net bir şekilde yasal dayanağa kavuşturulacak. Buna göre vekiller illerdeki törenlerde Vali'den sonra protokolde yer alacak. Herhangi bir tartışmaya yol açılmaması için Vali'den sonra vekiller iktidar muhalefet ayrımı olmaksızın alfabetik sıraya göre protokolde sıralanacak. Taslakta illerdeki protokolde eski milletvekillerine de belli bir kontenjan ayrılmasını öngörüyor. 

* Teklifin yasalaşmasıyla parlamento dışı kalsa da milletvekilleri ömür boyu diplomatik pasaport kullanma hakkına sahip olacak.

* Mevcut uygulamada aktif milletvekilleri kırmızı pasaport kullanabilirken, parlamento dışı kalan parlamenterler "yeşil" pasaport kullanabiliyor. 

* Vekillerin plakasını bildirecekleri bir araçlarına trafikte ceza kesilmeyecek.

* Karayolları Trafik Kanunu'nun "geçiş üstünlüğü taşıyan araçlara" ilişkin maddesine yapılan atıfla, milletvekili araçlarına da ambulans, itfaiye araçları gibi "geçiş üstünlüğü" tanınacak Bu sayede milletvekillerinin "görev" başındayken kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde yazan trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı olmayacak.

Karayolları Trafik Kanunu'nda "Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar" şöyle bir bakalım: 

- Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar

- İtfaiye araçları

- Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları

- Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar

- Koruma ile görevli ve korunan araçlar.

Kanun uyarınca bu araçlar görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahip oluyor. Trafik zabıtası veya trafik işaret levhası veya ışıklı trafik işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda, bütün sürücülerin geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermesi hükme bağlanan kanun, zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullananlara ağır para cezası öngörüyor. 

* Teklif ile milletvekillerinin vefat etmeleri halinde Ankara dışındaki cenaze törenlerinin organizasyonu konusundaki belirsizlik de giderilecek. Vefat eden mevcut ve eski vekillerin Ankara dışındaki cenaze törenleri valiliklerce organize edilecek. 

* Komisyon hakkında dava açılan milletvekillerinin silah ruhsatlarının iptal edilmesini önleyecek bir düzenleme de getiriliyor.

Bu kadar ayrıcalık yeter mi?

Şimdilik kaydıyla yeter!..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..