Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Milli dağcı Tunç Fındık, Himalayalar'daki çığ olayını görüntüledi

Milli dağcı Tunç Fındık, Himalayalar'daki çığ olayını görüntüledi
 

ÇIĞ


Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması, olarak tanımlanır. Türkiye’nin özellikle Kuzey-Kuzeydoğu ve Doğu kesimlerinde çok görülür.

Bazı Medya haberlerine göre:

Milli dağcı Tunç Fındık, Himalaya Dağları’nın Nepal topraklarında bulunan 8 bin 91 metre rakımlı Annapurna Dağı’na tırmanan Meksikalı ekibin üzerine çığ düşmesini fotoğrafladı.

Dağcılığın olimpiyatı kabul edilen 14x8000 projesi kapsamında Himalaya Dağları’nın Nepal topraklarına düşen kesimindeki 8 bin 91 metrelik Annapurna Dağı’na tırmanışına devam eden milli dağcı Tunç Fındık, önünden giden Meksikalı ekibin çığ altında kalışını kare, kare fotoğrafladı.

Meksika ekibinden 4 kişi tamamen çığ altında kalmalarına karşın, biraz tecrübelerinin biraz da şanslarının yardımıyla kurtulabildi. Ekibe hemen yardıma koşan Tunç Fındık ve arkadaşları, dağcıların yeniden kampa dönmesine yardımcı oldu. Tunç Fındık kaza anını kare, kare fotoğraflarken, kazanın haberini ve fotoğraflarını sponsoru Global yıldız Avrasya yetkilisi Soner Apacı’ya geçti. Abacı, yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı:"Tunç Fındık ekibi ile bu ayın 19’unda zirveye çıkmak için hareket etmişler. En önden İspanyol dağcı ekibi Çığ Vadisi olarak adlandırılan bölgenin duvarından çıkış yapmış. Arkalarından Meksika ekibi gidiyormuş. Tunç ve ekibi en arkada kalmış. Meksika ekibi vadiye girdiği anda çığ düşmüş ve Tunç Fındık hemen fotoğraf makinesine sarılmış. Çığın çok çabuk düştüğünü ve kendilerine kadar ulaşma riski olduğunu söyledi. Bu nedenle bulundukları yerden kımıldayamamışlar. Bir süre sonra çığın altında kalan ekibin yeniden hareketlendiğini görünce, en çok ölüme neden olan kar-buz çığı olmadığını, toz-kar şeklinde bir çığ olduğunu anladıklarından hemen yardımlarına koşmuşlar. Tunç Fındık ayrıca bunun tamamen anlık bir olay olduğunu, daha önce çok fazla çığ düşüşünü görüntülediğini ama ilk defa bir ekibin çığın altında kaldığının fotoğraflarını çektiğini söyledi. Bu kazada kimsenin zarar görmemiş olması işin en sevindirici yanı dedi."

 Lise 2 inci sınıftaydım. Rahmetli babamın dayısı Erzurum’da Palandöken dağına kayak yapmaya gitmiş, 3 arkadaş çığın altında kalarak can vermişti. Ankara’ya acı haber geldiğinde çok üzülmüş ağlamıştım. Cesetleri ancak karlar temizlendikten 10 gün sonra bulunabilmişti. Allah rahmet eylesin.

NAHİDE ÇELEBİ


 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..