Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '16

 
Kategori
Güncel
 

Milli Kütüphane kapatılıyor mu?

Milli Kütüphane kapatılıyor mu?
 

Milli Kütüphane


Milli Kütüphane Ankara Bahçelievler Son Durak’ta eğimli bir alanda kurulmuştur. Girişte sizi, şair Cahit Külebi ‘nin ve yazar Tarık Buğra’nın heykelleri karşılar. Ana kapıdan girince turnike önlerinde uzun kuyruklar oluşturan üniversite öğrencileriyle karşılaşırsınız. Araştırma yapacaklar, ders çalışacaklardır. Salonlar, öğrencilerin istedikleri gibi sessiz ve aydınlıktır. Hepsi de çalışma kaynaklarının titizlikle incelemekte, not almaktadırlar. Bu çalışmalardan yorulanlar, salon dışındaki koltuklarda dinlenmektedirler.

Alt kapıdan girince resim sergisi ya da kermes, karşıda küçük salon, ileride konferans salonu vardır.

Millî Kütüphane binası 1982 yılında bitirilmiş ve 5 Ağustos 1983 günü kullanıcılarına yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır. İçerisinde toplam 5 adet okuma salonu ve bir adet akademisyenler salonu bulunmaktadır. Bunların en büyüğü Dr. Müjgân Cunbur okuma salonudur. Toplam kapasitesi 1169 kişiliktir. 2015 yılına kadar sadece üniversiteliler ve mezunlarının kullanabildiği okuma salonlarından artık lise son sınıf öğrencileri de yararlanabilmektedir. Başkanlık 88 kişilik Piri Reis salonunu bu öğrencilere ayırmıştır.(25.05.2016,Vikipedi)

Ne yazık ki bazı haber sitelerinde Milli Kütüphane'nin kapatılıp kitapların saraya taşınacağı yönünde iddialar çıkmaya başladı. Fatih Sultan Mehmet'e sevgi ve saygısızından hiç şüphe duymadığımız Sayın Cumhurbaşkanımızın; Fatih'in kütüphaneleri cami veya saray içlerinden dışarı taşıdığını ve “resmiyetten” uzaklaştırıp ve halkın hizmetine sunan ilk padişah olduğunu bildiğini umuyoruz.

Hal böyleyken, birçok üniversitenin kesişim noktasında bulunan, her gün binlerce öğrencinin, akademisyenin ve kitapseverin kullandığı Milli Kütüphane'nin ait olduğu yerde kalmasını temenni ediyoruz.

Her Ankaralının en az bir kere yolunun düştüğü, Başkent'in en önemli sembollerinden Milli Kütüphane'ye olan vefa borcumuzu ödemek için desteğiniz şimdi hiç olmadığı kadar önemli!(İnternet’ten)

Mustafa Şerif Onaran, sağlığında –Koç Vakfı’nın desteğinde- her ayın son cumasında, şairleri tanıtır, onlarla ilgili anılarını anlatır; Rüştü Asyalı da ilgili şairlerin şiirlerini tok sesiyle okurdu. Bu şiir şölenlerini kaçırmamaya özen gösterir; Mustafa Şerif Onaran tatlı, çekici, akıcı anlatımından; tanıtılan şairlerle ilgili çok özel bilgileri, Mustafa Şerif Onaran’in çekici, tatlı, akıcı anlatımından öğrenirdik.

Kütüphane, bir kentin ocak başıdır; orada ısınılır.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..