Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '14

 
Kategori
Tarih
 

Milli Mücadele gerçeği; Kimler, “Türkler bizi ‘kirli mendil’ gibi kullandı”, dediler (3)

Milli Mücadele gerçeği; Kimler, “Türkler bizi ‘kirli mendil’ gibi kullandı”, dediler (3)
 

Tarih, "3-5 mezar taşı" değil, ders alındığı sürece aydınlık yarınların hazırlayıcısıdır.


Osmanlının, oya gibi işlenen uzun vadeli “Şark Meselesi” planı ile yıkılmasından sonra, “Yalnızlaştırılması” da bu oyunun bir parçası mıdır? Şimdi bu iddia sorgulanacaktır.

...

Birinci Dünya Savaşı’nın resmi olarak bitirilmesine daha 10 ay gibi uzun bir süre olmasına rağmen, 5 ve 8 Ocak 1918’de, Hem İngiltere, hem de Amerikan başkentlerine ve en yetkili ağızlardan aşağıdaki açıklamanın yapılması ne anlama gelmektedir.

Bunlar (kimilerinin işine gelmediği için bugüne kadar ne sorgulanmış, ne de üzerinde durulmuştur.

Bu ifadeler gerçeğinde, (Ortada henüz ne bir Milli Mücadele, ne de benzeri bir hareket olmamasına rağmen) Beş yıl sonra imzalanacak (24 Temmuz 1923’de imzalanan Lozan Antlaşması’na nasıl zemin hazırlamıştır?

İngiltere Başbakanı’nın açıklamanın içeriği neydi? (1)

“Türkiye’yi başkentinden veya ırkça hakim unsuru Türk olan Küçük Asya ve Trakya’nın verimli topraklarından mahrum etmek için savaşmıyoruz. Biz, Akdeniz ve Karadeniz arasındaki deniz trafiği uluslararasılaşmış ve yansızlaşmış olmak kaydıyla, başkenti İstanbul ile birlikte Türk ırkının anayurdunda Türk devletinin varlığını sürdürmesine karşı değiliz…

Dönemin Büyük Devleti’nin temsilcisi Başbakan ne demektedir;

-Türklerin yoğun olduğu, “Trakya ve Küçük Asya (Anadolu) Türklere bırakılacak ve boğazlar trafiğe açılacak.”

-Bu ifadeden beş yıl sonra imzalanan (ve “Zafer!” olarak sunulan) Lozan Antlaşması’nın içeriğine bakıldığında ne görülmektedir?

-Bunu çok sık tekrar ettiğimiz için bir kez daha tekrar etmeyecek, meraklılarının gerçeği kendi gözleri ile görmeleri için, web ortamında, “bir tık ötede” ulaşabilecekleri Lozan Antlaşması’na bakmalarını önereceğiz.

Peki, Ne oldu da, “Ham yapılacak!” Osmanlı’dan (hangi anlaşmalarda ve şartlarla) “Yeni bir –Laik, Cumhuriyet yönetimine sahip-  Bir Türk Devleti olarak kurulmasına izin verildi?

İşte bugüne kadar hiç anlatılmayan veya anlatılması istenmeyen konu da budur.

Şimdi bu –geri dönüş- olayın (galiplerin-işgalcilerin strateji değişikliğinin) perde arkası aydınlatılacaktır.

 

Devam edecek;

- “...Muhammed Ali Türkiye’ye gönderilmek üzere toplanan ve 1.500.000 sterlin tutarında olduğu söylenen bağışla kalakaldı. Haber inanılmazdır, bu yüzden İngiliz propagandası olması ihtimal dışı değildir. Hilafetin kaldırılması haberi teyid edilince Aligarh Camiinde Türklerin kendilerini ‘kirli mendil” gibi kullandıklarını söyleyerek, üzüntüsünü ifade eder..."

 

www.canmehmet.com

Meraklılarına; Sayın Ahmet Elden'in, İlk bölümde yayınlanan yorumuna verdiğimiz, "yazının kaynakları" ile ilgili gerçek olmayan iddialarının cevabı (1) ve (2) sayılı cevaplarla çok net olarak açıklanmıştır.  Bu cevaplarımız yayına alındığında yazılarımızın saygın çevrelerce neden "kaynak" olarak kullanıldığı bir kez daha anlaşılacaktır.

Resim; Web ortamından alınmış, alt yazı tarafımızdan hazırlanmıştır.

Kaynaklar;

(1) kaynaklara ve daha fazlası için bakınız; http://www.canmehmet.com/milli-mucadele-gercegi-araplar-mi-bizi-arkadan-mi-vurdu-biz-mi-onlari-yari-yolda-1.html

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..