Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

Milli Piyango’nun artık ikramiyeleri ne oluyor?

Milli Piyango’nun artık ikramiyeleri ne oluyor?
 

31 Aralık 2007 Milli Piyango biletinin arka tarafından bölümler...


Milli Piyango yılbaşı biletinin arkasında 144 milyon YTL ikramiye dağıtıldığı yazılmış. İkramiye planına göre iki rakam için amorti veriliyor, amorti miktarı bilete ödenen bedelin aynısı yani 24 YTL. Bu yılbaşı çekilişinde “0” ve “8” amorti kazandı.

“0424770” numaralı bilet ise hem 5 Milyon YTL hem de amorti kazandı. Milli Piyango biletinin birden çok ikramiye çıkan biletlerle ilgili gerekli açıklama bulunuyor:

3- Bir bilete birden fazla ikramiye isabet etmesi halinde miktarca büyük olan ikramiye ödenir.

4- Mükerrer (birden fazla) ikramiye isabet eden ve bayi ödeme yetkisini aşan (son beş rakamdan yukarı) ikramiyeli biletlere; bayilerce ödendi damgası basılmış veya ödendi damgası silinmiş ise, bayi ödeme yetkisini aşan miktardaki ikramiye ödenmez.

Bu biletin sahibi iyi kontrol etmeden amortisini bir bayiden alsa oldukça büyük zararı olur. Bayi de 5 milyonluk ikramiyeyi farketmezse ikramiye Milli Piyango’ya kalır.

Bu yazımda anlatmak istediğim birden çok ikramiyenin çıktığı başka durumlar.

31 Aralık 2007 çekilişinde dağıtılan toplam 144 milyon YTL ikramiyenin 25 milyonu büyük ikramiye olarak 48 milyonu da amorti olarak dağıtıldı. Böylece ikramiyenin yarısından çoğu bu iki ikramiye grubuna verilmiş oldu.

48 Milyon YTL amorti son rakamları “0” ve “8” olan biletlere verilmiş oldu. Sonu “0” olan 1 milyon biletin onda biri yani 100 bin bilet “80” ile bitiyordu ve “80” ile biten biletler 50 YTL kazandığı için bu bilet sahipleri amorti almadılar. Yani 2, 4 milyon YTL aslında ikramiye olarak dağıtılmamış oldu. Aynı şekilde son 3 rakamı “310”, “370”, ve “500” olan biletler de son 3 rakama göre ikramiye aldığı için 3x240 bin=720 bin YTL de dağıtılmamış oldu. Diğer ikramiyeler için daha küçük miktarlar birikti ve toplam olarak yaklaşık 3, 3 Milyon YTL’nin ikramiye olarak dağıtılmadığını hesapladım.

144, 025.000 YTL olarak duyurulan ikramiyenin 3, 3 milyon YTL’si Milli Piyango’ya çıkmış oluyor. Rakamların azizliğine göre bu miktar daha düşük olabilirdi ancak 20 Milyon YTL’ye kadar da çıkabilirdi. Bu miktarın ne kadar olacağı çekilişten önce bilinemez. Bu miktarı “artık ikramiye” olarak adlandırabiliriz. "Artık ikramiye" bir şekilde dağıtılmalıdır, o bilet alanlara dağıtılacağı söz verilmiş bir miktardır ve verilen söz tutulmalıdır.

ÖNERİ

Milli Piyango’nun yıl boyunca her çekilişteki "artık ikramiyeleri" yıl içindeki bir çekilişin büyük ikramiyesine eklenebilir. Bu çekiliş 29 Ekim çekilişi olursa o günün çekilişi daha özel bir çekiliş olabilir. Düşünebiliyor musunuz, büyük ikramiyesi 10-20 Milyon YTL olan bir 29 Ekim çekilişi....

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..