Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '12

 
Kategori
Basketbol
 

Milli Takım ve Eurobasket 2013 Elemeleri

A Milli Basketbol Takımımız Eurobasket 2013 Elemeleri’ ndeki maçlarına Cumartesi günü Belarus karşısında başlıyor.

               

 

Format ve Eleme Grubu

 

Eurobasket 2011’de 11. Sırada kaldığımız için 2013’e elemelerle katılıyoruz. Eurobasket 2013 Elemeleri nde en zorlu gruba düştük dersek yalan olmaz. F Grubu’nda İtalya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Belarus’la karşılaşacağız. Grupta ilk iki sırayı alan takımlar Eurobasket2013’e katılma hakkı kazanacak. Üçüncü olan takım da toplam altı üçüncü takım arasında en iyi dört takım arasında yer alırsa turnuvaya katılma hakkı elde edecek. Grubumuzdaki takımlardan üçü  (Türkiye, İtalya ve Portekiz) Eurobasket2011’de yer alırken, Çek Cumhuriyeti en son Eurobasket 2007’de de mücadele etmişti. Belarus ise şu ana kadar hiçbir uluslararası organizasyona katılamadı. Gruptaki ilk maçlarda Çek Cumhuriyeti deplasmanda Belarus’u yenerken, İtalya kendi sahasında Portekiz’i 97-45 ile geçerek rakiplerine gözdağı verdi. İtalya NBA yıldızlarından sadece Danilo Galinari’yi kadroya çağırdı, onun yanında Pietro Aradori ve diğer İtalya Ligi yıldızlarına sahip. Çek Cumhuriyeti Vesely’den yoksun ama Satoransky, Benda ve Barton gibi yıldızlara sahip. İlk maçlar sonunda görünen o ki; İtalya ve Çek Cumhuriyeti, Türkiye için esas rakipler olarak duruyor.

               

 

 

 

 

Kadro

               

 

Oyuncu kadromuzdan önce teknik ekibe bakalım. Geçen yıl Milli Takım’ın başında olan Orhun Ene görevini bıraktı ve Bogdan Tanjevic tekrar göreve geldi. Orhun Ene’yi eleştirmek kolay ama bana göre görevde kalabilirdi, affedilmeyecek hatalar yapmadı. Tanjevic ise bir efsanedir ve bir takım yeniden yapılanırken Tanjevic’ten daha iyisi bulunamaz.

                Şimdi oyuncu kadrosuna bakalım. Öncelikle; Ömer Onan, Hidayet Türkoğlu, Ersan İlyasova ve Ömer Aşık milli takıma bu yaz gelemeyeceklerini belirtmişlerdi. Bence, Hidayet ve Ersan dışındaki iki ismin yokluğu bu elemeler için hissedilmez. Hidayet zaten NBA’in en önemli oyuncularından biri ve Milli Takım’a da gereken zamanda katılan birisi, kendisine saygı duyuyoruz. İlyasova önce kontrat görüşmeleri yaptı ve takımında kaldı. O da çok iyi bir sezon geçirdi. Oğuz Savaş geçirdiği ciddi sakatlık sebebiyle Milli Takım’a katılamadı.

Bu dönemde en çok tartışılan isim ise Enes Kanter oldu. Kanter önce Milli Takım’a katılacağını açıkladı, Milli Takım toplanmak üzereyken de vazgeçti ve yerine Kerem Gönlüm davet edildi. Enes Kanter çok iyi bir NBA sezonu geçirmedi ve kendini kanıtlama fırsatını tepti. Bence, Türkiye’den çok Enes Kanter kaybetti.

Tanjevic, Barış Ermiş ve Engin Atsür gibi tecrübeli isimleri de kadroya dahil etmedi ve genel olarak gençlerden oluşan bir kadro hazırladı. Cenk Akyol da sakatlandı ve takımdan ayrıldı. Elemelerde mücadele edecek takım pozisyona göre şu şekilde oluştu:

PG – Ender Arslan , Doğuş Balbay

SG – Göksenin Köksal , Birkan Batuk, Sinan Güler

SF – Emir Preldzic, Serhat Çetin, İzzet Türkyılmaz

PF – Kerem Gönlüm, İlkan Karaman

C – Semih Erden, Furkan Aldemir

 

 

 

Hazırlık Dönemi

 

Milli Takım önce Sofya Kupası’na katıldı ve bu turnuvada Bulgaristan, Ukrayna, Polonya’yı yenerek şampiyon oldu. Özel maçta İran’ı farklı yenen Türkiye İstanbul’daki Adidas Cup’ta da Finlandiya ve Almanya’yı yenerek şampiyon oldu. Belgrad Turnuvası’nda Slovenya’yı yenip Sırbistan’a yenilen Milli Takım, Beko Super Cup’ta Polonya ve Finlandiya’ya yenildi.

Son maçlarda alınan yenilgiler moral bozsa da, hazırlık döneminde yenilmenin önemli olmadığını bilmeliyiz. Fazla değil iki yıl önce Dünya Şampiyonası öncesinde de hazırlık maçlarında birçok yenilgi aldık ama Şampiyona’da final oynama başarısı göstermiştik.

 

 

 

Maçları ayrı ayrı değerlendirme niyetinde olduğum için, şimdi rakip analizi yapmayacağım. Sadece Milli Takım’a başarılar diliyorum…

 

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..