Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '18

 
Kategori
Blog
 

Milliyet Blog Ailesine İyi Bayramlar Diliyorum

Milliyet Blog Ailesine İyi Bayramlar Diliyorum
 

Benim balonlarım vardı
Onları kimler aldı
Mutlu bayramlar vardı
Kimbilir nerde kaldı...

Bayramlar, bizim zamanımızdaki bayramların tadı bir başkaydı . Bu sözü bizim yaşımızda olanlar bıkmadan söylerler. Evet, “haydut değildi o yıllarda zamanlar. İnsanoğlu böylesine zararlı değildi kendine.

Ulaşamayacak olduklarımıza, bayram tebriği kartları vardı, onlar özenle seçilir, günler öncesinden postaya verilirdi.

Geleneklere göre aile büyükleri ziyaret edilir, gönülleri alınırken, onları mutlu etmenin gönül rahatlığı dolardı içimize. Fakiri, zengini çocuklarına yettiğince yeni elbiseler alır, alamayanlar ya anne elinden ya da komşu teyze elinden dikilmiş yeni bir giysiyi kuşanırdı. Başucunda bekleyen yeni kıyafeti giymenin heyecanından gece yarı uykusuz geçer, sabah zor edilirdi.

Geçici lunaparklar kurulur, çocuklar büyüklerin verdiği bayram harçlığı ile salıncaklara, dönme dolaplara biner, pamuk helvanın illâki tadına bakar, top, misket ve balonu da bayram zamanlarında ellerine alırlardı.

Zaman değişti, mekânlar da ve bunların değişimiyle gelen sosyal yaşam farklılaştı. İnsanlar artık bayramları tatile çıkarak değerlendiriyorlar. Belki de değişen zaman ve koşullar nedeniyle haklılar. Günümüz şartlarında evdeki fertlerin aile geçimini sağlamak açısından birlikte çalışması gerekmektedir. Anne ve babası bu dünyadan göçüp gidenler için, benim açımdan “bayram gelmiş neyime” durumundan ibaret.

Büyük şehirlerde yaşayanlar için komşuluk olgusu zaten merhaba ve iyi akşamlar/dan ibarettir.

Hiç mi yok bayramlaşanlar? Elbette ki var bu geleneği sürdüren. Özellikle köyler ve küçük kasabalarda bu manzaraya rastlamak mümkün.

Ben bayramlarda çok hüzünlenirim. O eski günlerin kokusu gelir yerleşir burnuma sızlatır direğini. Yitip gidenlerim düşer aklıma. Şimdi yaşasalardı yanlarında olurduk, mutluluğu paylaşırdık diye düşünürüm...

Kimse sonsuza kadar kalmıyor bu dünyada elbette ki, bir gün biz de göçüp gideceğiz bu diyardan. Arkamızda bir hoş sedâ bırakabilirsek ne mutlu bize.

Bu gece bayram gecesi.
Her taraf mavi, pembe, mor…
Bu gece bayram gecesi.
İçim içime sığmıyor.
Görünüyor suyun dibi,
Mahalle, komşular falan…


Nâzım Hikmet Ran

***

Milliyet Blog ailesinin bayramını iyi geçirmesi dileğimle.

Sevgiyle

Hâdiye Kaptan

 

 
Toplam blog
: 467
: 145
Kayıt tarihi
: 16.05.11
 
 

Güzel Sanatlara tutkulu, Türk sanat müziği hayranı,  deniz ve İstanbul âşığı şiiryazar bir fâni....