Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '19

 
Kategori
Blog
 

Milliyet Blog'da Ne Değişti?

Yeni yıla Milliyet Blog’umuzda değişikliklerle girdik. Hepimiz fark ettik ancak üzerinde durmadık. Oysa değişim radikaldi.

Değişikliklerin Blog’umuzun geleceğine etkilerini henüz  kestiremedik. Yeni kuralların ve uygulamaların ne getirip ne götüreceğine ilişkin en azından benim hiçbir öngörüm yok.

Daha önce nasıldı, şimdi nasıl… sorularının yanıtlarını vermeye çalışalım.

Milat, 25 Aralık 2018’dir. Milliyet Blog yayın politikası bu tarihte köklü değişikliklere uğradı.

Önceki uygulamanın son blogu İdil Yazar’ın “Tembel Hamburgeri Sloppy Joe Tarifi” başlıklı yazısıydı.

Şu anda ana sayfadan daha önceki bloglara ulaşılamıyor. Ancak yazarların her birinin sayfalarından yayındaki önceki bloglara halen ulaşılabiliniyor.

Pek çok köklü değişiklikle karşılaştık.

Bir kere bloglarımıza artık görsel obje ekleyemiyoruz.

Uygulamanın sebeplerine dair aklıma gelen iki husus var.

Birincisi, telif hakları mevzuatına uyumda özensizliklerimize (ki bu konuda kendim de çok dikkatli olmadığımı belirtmeliyim) karşı zorunlu bir tedbir alınmasına ihtiyaç duyulmuş olabilir.

İkincisi, fotoğraflarla sistem belleğinde aşırı yer işgal edilmesinin önüne geçilmek istenmiş olabilir.

Üçüncüsü, bu iki tedbire birlikte başvurulmak gereği duyulmuş olabilir.

Sebep başka da olabilir. Daha ötesini tahmin edemiyorum.

Bu değişikliğe bağlı olarak birinci sayfada görünme ölçütü değişti.

Daha önce aynı gün içinde fotoğraf ekli 3 blog birinci sayfada yer alabilirken, yani fotoğrafsız bloglara birinci sayfada yer verilmiyorken bundan böyle bu ayrım ortadan kalkmış oldu. Artık tüm bloglar fotoğrafsız olacağından her yazarın gün içinde gönderdiği 3 blog birinci sayfada görünebiliyor.

Görselliğe dair yazı içeriğinde de değişiklikler oldu.

Yakın zamanda yapılan bir değişiklikle yazılarımızın içeriğine herhangi bir web sayfası linki ilave edebiliyorduk ama artık bu uygulamaya da son verildiğini görüyoruz.

Bu değişikliklerin Milliyet Blog’un ana sayfasına yansımaları da oldu.

Ana sayfanın sol üst köşesindeki pencerede yayındaki bloglardan 8’i; görsel öğesi, başlığı ve yazar adıyla birlikte dönüşümlü olarak öne çıkarılıyorken, yeni dönem bloglarımızdan hiç birine bu pencerede yer verilmiyor.

Yine “En Son Yorumlalan Bloglar” başlıklı pencerede yeni dönem bloglara yapılan yorumlar artık anons edilmiyorken önceki dönem bloglara yapılan yorumlar burada görülebiliyor.

Ana sayfanın “Blog Yazarları Tartışıyor” ve “Günü Yorumlayanlar” başlıklı pencerelerinde henüz yeni dönem bloglarından yer alabilmiş olanı yok.

Ana sayfada yayınlanan son 10 blogun yayına veriliş sırasıyla görünmesi uygulaması, “Editörden Öneriler” ve “Seyir Defteri” başlıklı pencere gelenekleri devam ediyor.

Yazarların fotoğraf paylaşabildiği “Galeriler” başlıklı pencere halen ana sayfada görünüyorken geçmiş içeriğin tamamen silinmiş olduğu görülüyor. Bundan böyle bu bölümde fotoğraf paylaşımlarına olanak bulunmadığı anlaşılıyor.

Köklü değişikliklerden biri de yazı başlıklarının 30 karakterle sınırlandırılmış olmasıdır. Bu değişiklikten en çok etkilenen yazarımızın sevgili Kerim Korkut olduğunu müşahede ettik. Mesajlarını daha çok ana sayfadan ve uzun blog başlıkları üzerinden vermeye çalışan ve her gün düzenli 3 blog yayınlama geleneği olan değerli yazarımızın yeni uygulama döneminin 26 – 30 Aralık aralığında blog yayınlamamasının dikkatimizi çektiği hususunu ifade etmemizi hoş görmesini dilerim.

Milliyet Blog’umuzun Milliyet.com.tr ana sayfasında anons ediliş sıralamasında da değişiklik olduğu ancak bu pencerenin görünümünde herhangi bir değişiklik yapılmamış olduğunu anlıyoruz.

Özetle, 2019 senesine Milliyet Blog’da çok köklü değişikliklerle girdik.

Girdiğimiz bu yeni dönemin, Milliyet Blog’umuzun yeni ve  etkin bir düzeye çıkarılması hususunda yapılacak yeniliklerin habercisi mi yoksa tasfiye sürecine girdiğimizin ön işaretleri mi olduğunu ne yazık ki bilemiyoruz.

Değişikliklerin mahiyeti ve değişiminin sebepleri hakkında editörlerimizce ve ev sahibimiz Milliyet yönetimince yeni bir bilgilendirme yapılıncaya kadar iş bu yazımızla kifayet edilmek durumunda olunduğunu arz eder, okurlarımızın, yazarlarımızın,Milliyet Blog ve Milliyet emekçilerinin ve büyük Türk Ulusu’muzun  sağlık, mutluluk, huzur, barış ve başarı dileklerimizle yeni yıllarını kutlarım.

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..