Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '08

 
Kategori
Tarih
 

Milliyetçilik üzerine

Milliyetçilik üzerine
 

“Milliyetçilik; Arapça’da, din veya mezhep; bir din veya mezhebe bağlı olan cemaat , Latince’de ise aynı atadan gelenler topluluğu , Türkçe’de de <ı>kavim veya <ı>aşiret karşılığıdır. Moğolca <ı>ulus ise siyasi amaçla bir araya gelmiş olan boylar konfederasyonunu ifade eder Ulus kavramını 8.yüzyılda Göktürkler , budun sözcüğü ile Orhun Yazıtları’nda ölümsüzleştirmişlerdir. “ ( Vikipedi Sözlük)

Bir toplumun ulus olabilmesi için ; aynı acılara üzülerek, aynı başarılara sevinerek, aynı sevinçleri paylaşarak aynı tarih birliğini oluşturması ; aynı bağımsız yurtta , aynı maddi ve manevi değerlere sahip olmanın sevincini duyabilmesi ; gelecekte dahi aynı tarih bilinci ile aynı mutlulukları duyma isteği ve kararlılığı gösterebilmesi gerekir.

Milliyetçilik; ulusu içtenlikle sevme, çağdaş bir toplum olarak yüceltme, ülkenin yer altı ve yerüstü kaynaklarına sahip çıkma ve bu uğurda her türlü özveride bulunma istek ve kararlılığı ister. İnsan hak ve özgürlüklerine, insan kişiliğine değer ve önem verir.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Türklük bilinci ve Türk ulusçuluğu fikri ancak 1789 Fransız Devrimi’nin getirdiği akımlarının yaygınlaşmasıyla gelişebilmiştir. Osmanlı’da öteki Müslüman ve hırıstiyan toplulukları bir arada tutabilmek için ümmetçilik ya da Osmanlılık görüşüne bağlı kalma zorunluluğu duyuluyordu. Ancak gerek Fransız Devrimi’nin etkileri, gerek toplumdaki üretim biçim ve ilişkilerinin değişmesi, gerekse birlik ve beraberliğimizi parçalamak isteyen güçlerin kışkırtmaları ile Türk olmayan topluluklar Osmanlı’dan kopup kopup gittiler.

Bizler, tarihin en eski en köklü uygarlıklarından birini kuran bir ulusun çocuklarıyız. Çeşitli alanlarda ve çeşitli zamanlarda insanlığa ışık tutmuşuz. İnsana yakışır örnekler vermişiz. Başka ulusların haklarına saygı göstermişiz. Fethettiğimiz ülkelerdeki insanların dinlerine, inançlarına, geleneklerine, toplum düzenlerine ve yaşayışlarına karışmamışız. İnsanca olan, insana yakışan davranışlarda bulunmuşuz.

Gerçekten milliyetçi olan , Türklüğü ile övündüğü kadar, Türk ulusunun ilerlemesi, kalkınması, zenginleşmesi ve gelişmesi için canla başla çalışan kişidir.

Bugün Nurculuk ve Süleymancılık gibi tarikatların emperyalist güçlerle ilişkileri ve bir İslam birliği kurarak hilafeti ve şeriatı geri getirme istek ve özlemi içinde oldukları bilinmek-tedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü dönemlerinde bile gerçekleştirilemeyen bu hayalin peşinde koşanların hangi akla hizmet ettiklerine şaşmamak elde değildir.

Ulusumuzu ve soyumuzu sevmemek elbette ki soysuzluktur. İzleyeceğimiz politikalarla Türkiye dışında yaşayan soydaşlarımızın sorunlarıyla elbette ki ilgilenmeliyiz.Ancak tarih baba bizlere ırkçılığa ve dinciliğe dayanan akımların her zaman ulusumuzun ve hatta dünyanın başına ne musibetler açtığını defalarca öğretmedi mi?

Kendimize ve ulusumuza güveneceğiz. Bu ulusun en elverişsiz ve en ümitsiz zamanlarda bile ne mucizeler gerçekleştirdiğini unutmayacağız. Atatürk’ün yaşamında, Çanakkale’de, emperyalizme karşı verilmiş ilk ulusal kurtuluş savaşı olan Milli Mücadelemizle gerçekleştirilmiş olan mucizeleri ; aklın ve bilimin rehberliğinde ülkemizin bugün de içinde bulunduğu belirsizliklerin ve karanlığın yırtılmasında da gösterebileceğimize olan inanç, güven ve kararlılıkla ; aynı bayrağı tanıyan, aynı eğitimi alan, aynı geleneklere ve tarihe sahip olan, aynı ulusal hedefler doğrultusunda buluşan insanlar olarak ulusal varlığımızı sürdürmek ve yükseltmek için var gücümüzle çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız….

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..