Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '11

 
Kategori
Siyaset
 

Milyarlarca Dolar Kaçakçılık Ekonomisi ve bitmeyen Terör

Milyarlarca Dolar Kaçakçılık Ekonomisi ve bitmeyen Terör
 

Katırlar Sadece Gıda Mı Taşıyor Sanıyoruz ?


İşte Kaçakçılık Rakamları ve Terörün Bitmemesinin Bir Sebebi Daha

Türkiye'nin doğu ve güney Anadolu bölgesinde terö bitmez bitirilmez. Milyarlarca dolar paranın dödüğü bir kaçakçılık ekonomisi var. Bu ekonomi ile Kuzey ırak'ta özellikle gıda konusundaki ürünler ülkemize giriş yapıyor ve inanılmaz rakamlar ve göstergeler dönüyor ortada.

Bu rakamlara bir de uyuşturucu kaçakçılığını, elektronik eşya kaçakçılığını eklediğinizde terörün niye bitmediği niye bitirilemediği ile ilgili bir bilgi daha ortaya çıkıyor.

İşte Türkiye Ziraatçiler Derneğinin hazırladığı 2011 raporundaki rakamlar

Artan Gıda Fiyatları Kaçakçılığı Körüklüyor

Uluslararası Standart Ticaret Sınıflamasına (Standart International Trade Classification, SITC'e göre 2010 yılı tarım ürünleri ithalatı 12.9 milyar dolarolarak gerçekleşmiş.

Ancak, ülkemizde gıda ve tarım ürünleri konusunda yoğun bir kaçakçılık da söz konusu. Derneğimiz tarafından yapılan ve resmi rakamlara dayanan bir tahmine göre kaçak gıda ve tarım ürünleri girişi, 10 milyar dolar gibi bir değere ulaşarak neredeyse resmi ithalat miktarına yaklaşıyor.

Bu hesaplamanın dökümü şöyle:

> Her yıl Irak’ın Dohuk ve Süleymaniye kentlerindeki fabrikalarda üretilen sigaraların 25 bin tonu kaçak yollardan Türkiye piyasasına sokuluyor. Bu kaçakçılıktan dolayı ülkemizin vergi kaybı yıllık 2,5 milyar dolar.

> Kaçakçılığı için İran ve Irak’a günübirlik turların bile düzenlendiği şeker de ise yıllık kaçak sokulan tutar 500 bin ton civarında. Bu oran Türkiye’de yıllık tüketimin yaklaşık beşte birine denk geliyor. Kaçak şekerin ekonomiye maliyeti ise 750 milyon dolar civarında.

> Özellikle üreticiye en büyük zararı olan ve yaygın olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tüketilen çayın kaçak yollardan Türkiye’ye giriş miktarı ise 60 bin ton civarında. Bunun önemli miktarı İran ve Suriye’den ülkemize giriyor. Ekonomiye maliyeti 75 milyon dolar civarında.

> Ülkemize kaçak yollardan sokulan bir başka ürün de alkollü içkiler. Yıllık 100 bin şişe civarında kaçak içkinin yurda çeşitli yollardan sokulduğu tahmin ediliyor. Özellikle turistik otellerde tüketime sunulan kaçak içkinin yıllık ekonomiye zararı 200 milyon dolar civarında.

> Türkiye’ye İran, Irak ve Suriye üzerinden her yıl, büyük bir kısmı da küçükbaş olmak üzere 500 bin civarında canlı hayvan kaçak yollardan sokuluyor. Kaçak canlı hayvanın yıllık ekonomik zararı 750 milyon dolar civarında olmakla beraber bir diğer kaçak giriş yapan ürün de karkas et. Kaçak et ülkemize özellikle İran üzerinden giriyor.

İstanbul’da tüketilen etin yüzde 40’ı kayıt dışı. Bu rakam,Türkiye genelinde tüketilen etin de üçte birine denk düşüyor.  Kaçak etin yıllık değeri de 5 milyar dolar civarında.

> Sınır ticareti adı altında özellikle Gürbulak Sınır Kapısından ülkemize sokulup tüm yurda dağıtılan başlıca kivi, muz, kavun, karpuz, ananas ve mango kaçakçılığının yıllık ekonomik değeri 500 milyon dolar civarında.

> Son yıllarda fındık dikim alanlarının daraltılmasına paralel olarak Gürcistan’dan ülkemize sokulan fındıkta da artış gözleniyor.

> Tüm bunların yanında her türlü konserveler, salam, sosis gibi hazır et ürünleri, sos, mayonez, ketçap gibi gıda katkıları, kek unu, hazır çorba, biber tozu ve özellikle Ortadoğu ülkeleri üzerinden gelen pirinç ve bakliyat ürünlerinin kaçakçılığı artış gösteriyor. Bunların toplamının ekonomik değerinin 1 milyar dolar civarında oluğu tahmin ediliyor.

> Yine son yıllarda İran üzerinde yurda kaçak sokulan zirai mücadele ilaçlarının miktarında önemli bir artış gözleniyor.

Bu rakamlar ve olaylar sınır boylarında ve kapılarında etkin bir denetimin sağlanamadığını ortaya koymaktadır. Ancak olayın ekonomik boyutuna baktığımızda, sorunun daha karmaşık olduğu görülmektedir. Kaçakçılık sektörünün bu kadar 'kârlı' bir sektör haline gelmesinde, kaçak alkol olayında gözlendiği gibi yüksek vergiler nedeniyle iç piyasada fiyatların aşırı yükselmiş olması ve et olayında gözlendiği gibi üretim düzeyinin yetersizliğinden ötürü zaman zaman aşırı fiyat artışlarının ortaya çıkması önemli bir rol oynamaktadır.

http://www.ziraatcilerdernegi.org.tr/index.php/tr/Biz-Kimiz/Raporlar

Türkiye Ziraatçılar Derneği

Gıda Raporu 2011

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..