Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Milyarların Yurdu

Milyarların Yurdu
 

Agzimda yasayan canlilarin sayisi Hollanda'da yasayan insanlarin sayisindan daha fazla demis bir sepetcinin oglu. Hollanda’li kumas tüccari, akademik egitimi olmayan amatör arastirmaci, bilim insani Antonio Van Leeuwenhoek 1632-1723 yillari arasinda oral-biyolog ünvanini kazanmis. Merceklere olan tutkusuyla ilk mikroskopu icat ederek agiz florasini mercek altina alan ilk insan diye tarihte adi geciyor.

Nemli 36°c santigrat isida sayisiz mikroorganizmalarin rahatca barinip cogaldiklari agiz icinde, bir milimetre tükürükte bir milyona yakin canlinin yasadigi tahmin ediliyor.
Pamukcuk hatta tek hücreli amöben adli hayvanciklar, kamcili hayvanciklardan cok bakterilerin barinagi. Karbonhidrat ve proteinli yiyeceklerle besleniyorlarmis bu mini minicikler. Agzimizda 350 cesit bakteri hayat buluyor ve sayilarinin 1000 den fazla oldugu tahmin ediliyor.
Dis yüzeyine, dis aralarina, dis etiyle disin birlestigi yerde olusan cantalara gizleniyorlar. Dil üzerindeki tat tomucuklarinin aralari en yogun olduklari yerlerdir.

Agiz günde yaklasik bir- bucuk litre tükürük salgiliyormus. Sihirli tükürükler bunlar. Hastaliklara karsi bagisiklik kazanmamizi ve dislerin cürümesini önlüyor ve hatta aids ve kanser hastaligi teshisi icin ipuclari verebiliyor.

Agizimizin Ikinci Bahari

Yüzde 85-90 agiz kokusu adi üstünde, agizdan kaynaklandigini söylüyor eksperler. Kokunun yogun yerlesim bölgesi dilin arka bölümü. Orada rahatsiz edilmeden yasayabiliyorlar.

Agiz kurulugu, bos mide, bilindigi üzere sogan, sarmisak gibi kokulu yiyecekler, dis cürükleri, dis eti cep iltihaplari, bademcik iltihaplari, bakimsiz dis protezleri, herpes enfeksiyonu, sinizüt agiz kokusunun nedenleri arasinda ilk akla gelenler.

Dilin arka kismi damakla temas edemediginden dilin köküne yakin bölgeye yemek artiklari yapisiyor ve bakteriler ürüyor. Ve genizden girtlaga damlayan burun ifraziyla besleniyorlar. Dilin ucu damakla temas ettigi icin orada barinamiyorlar.

Tabir-i caiz ise radikal bir örnek vermek istiyorum. Cagrisim yapti yazarken. Benzetmede hata olmaz. Bizim evde biyo-atiklari biriktirdigimiz cöp kutumuz ayridir. Poset dolsun diye bazen bekletirim. Ama sicak havalar icin uygun degil. Gecen gün kapagini actigimda irkildim, sasirdim iiihh ! demekten kendimi alamadim minik kurtcuklari gördügümde karinca yuvasindan dagilan karincalar gibi görünüyorlardi. Saldiriya gecmisler gibi yada kacacak yer ariyorlardi sanki. Hemen posetin agzini iyice kapatip hic bekletmeden biyo kontenyira götürüp attim. Oradaki görünüm daha da fenaydi. Bir de cok pis kokuyordu. Sükürler olsun su ve sabun sayesinde kedimizi ve mekanlarimizi temiz tutabiliyoruz. Aksi halde mikroorganizmalarin bizi hamham etmesi hic de zor degil.

Her gün yogurt yemek agizicindeki bakterilerin yogunlasmasini- dis plag olusmasini birazcik önlüyormus. Elma hem saglikli hem de dislerimizi temizliyor bol bol, kütür kütür elmalari yemekte ayri bir keyif verir tabi.

Özel disleri temizleyen sekersiz sakiz cignemek tükürük salgisini artiriyor agiza ferahlik veriyor. Yemekten sonra cignendiginde agizda ve dislerde kalan yemek kalintilarini mekanik olarak temizledigi, dis yüzeyinde plag olusmasini önledigi labarotuvar calismalarinda  kanitlanmis. Yüzde 7 civarinda bir temizlik sagliyor.

Tarkan'in "simarik" adli klibindeki kiz gibi de cignemeyiz herhalde :-)
Nasil cignersek cigneyelim kesinlikle (!) geregi gibi dis fircalamanin yerini alabilecek bir alternatif elbette ki degil. Aksam yatak fasli öncesi yapilan ritüel temizlige ilaveten dis fircalama kimseye zor gelmemeli.

Dis fircalarken dis fircasiyla dilin arka kismina- girtlaga dogru inerek tahris etmeden dili fircalamak ve daha sonra girtlagi bol suyla gargara yapmak agiz kokusunu önlemek icin etkili bir yöntem.

Dil üstünü kazimak icin piyasada satilan cesitli aletlerle veya metal kasikla denenebilir.

Piyasada solüsyonlar/cözeltiler Chlorhexidin adli madde icermeyenler tercih edilmelidir. Yararli bakterileri de yok ettigi icin uzun süre kullanilmamasi tavsiye ediliyor.

Dogal bitkilerle hazirlanan caylardan; adacayi bogaz ve dis iltihaplarina karsi koruyu ve önleyici etkisi var. Ayni etkiyi yapan Teebaumöl / “cay agaci” hülasasindan suya bir-iki damla damlatarak gargara yapmak, agiz ve bogaz iltihaplarina karsi öneriliyor. Agiza ferahligi verecek olsa da agiz ve dis bakimi dilin temiz tutulmasi cok önemli.

Bitki dogaldir zararsizdir gibi önyargilardan uzak durulmalidir. Onlarin iceriginde de zehirleyici, alerji yapan bir cok maddeler mevcut. Kullanmadan önce güvenilir bilgiler edinmek gerekiyor. Bitki özleri üc gün arayla dirsegin ic kismina bir iki damla damlatilarak alerji yapip yapmadigi gözlemlenmelidir. Eger kizariklik olusmussa kullanilmamalidir.

Agiz kokusu bu tüm ugrasilara ragmen giderilemiyorsa ev doktoruna danismayi geciktirmemek dogru olur.
Organlara bagli nedenler olabilir. Varsa mide zari iltihabi (gastrit) mide ülseri, bagirsakla ilgili sorunlar, seker hastaligi, böbrek ve akciger rahatsizliklari v.b. tedavi edilmelidir.

Dislerle ilgili hic bir sorunumuz olmamis olsa da, alti ayda bir dis plagini, dis cantalarin temizletilmesi, dislerin parlatilmasi agiz ve dis sagligi ve estetik görünüm icin alinmasi gereken preventif/ önleyici tedbirlerdir.

Bahar tazeliginde saglikli nefesiniz bol olsun.

Sevgiler-saygilar

Mine

16.08.2007




Dil temizleme aleti


Agzinizi acin aaa deyin: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=54439

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..