Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '12

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Milyon Dolarlık Kemanla verilen Muhteşem Konser

Milyon Dolarlık Kemanla verilen Muhteşem Konser
 

Burcu Göker Fransa Provence'de konser sonrası


Bir önceki yazımda Kanada Calgary Üniversite'sinde lisans üstü eğitimine devam eden Burcu Göker'in pianisti  Eric Jenkins ile 19 Temmuz 2008-9 Ağustos 2008 tarihleri arasında Fransa Provence Academie Musicale İnternationale 'Barbara Krakauer Festivali'inde  konser vermek üzere davet edildiğini ve Türkiye'de Mayıs 2008 de verdikleri konserlerin ardından Fransa'ya gitmek üzere hazırlandıklarını yazmıştım.

Burcu Göker ve Eric Jenkins Provence'de büyük bir sevgi ile karşılandılar. Yaz aylarında Provence'nin harika havası, lavanta tarlaları  arasında tarihi mekanlarda yapılan aktiviteler, festivale katılan her biri kendi ülkesinde ünlü sanatçılarla kurulan dostluklar bütün kışı Calgary'nin soğuk, karlı havası içinde geçirmiş olan gençlere çok iyi gelmişti. Bu güzel atmosferde Burcu Göker açılış konserinde Calgary'de hocası Edmond  Agopian'ın önerisi ile repertuarına ilave ettiği ve çok etkilendiği George Enescu'nun Dans le Charactere populaire Romain isimli 3.sonatını çaldı. Kendisi ile aynı coğrafyadan gelen ve ülkesinden ayrı olmanın ezikliğini notalarına yansıtmış bestecinin bu duygulu eserini onunla aynı duygularını paylaşırmışcasına  çalan Burcu bu konserde çok büyük beğeni aldı. Bu konser sonunda aralarında festivale adını veren Barbara Krakauer'in eşi William Krakauer'in de olduğu festival komitesi  Barbara Krakauer'e ait 1735 Ferdinandus Gagliano Filius yapımı bir milyon dolarlık kemanı festival süresince çalması için Burcu Göker'e tahsis etti. Bu çok duygulu  bir  o kadar da onurlandırıcı olay Burcu^yu çok etkilemişti. Daha önce Lawrence Üniversite'sinde okurken Concord Orkestrası Konçerto yarışmasını kazandığında da konserde çalması için Üniversite Yönetimi ona çok değerli bir keman tahsis etmişti ama şimdi bir zamanlar yaşamiş çok değerli bir kemancıya ait bu çok değerli kemanla çalmak bambaşka bir duygu idi.

Burcu'ya bu kemanı festival süresince vereceği konserlerde çalması için tahsis eden Komitenin bir şartı vardı. Burcu'dan  festivalde vereceği bir konserinde bu çok değerli ve onurlu kemanla Francis Poulenc'in bir eserini çalmasını istiyorlardı. Zira festivale adını veren ve bu değerli kemanın sahibi olan Barbara Krakauer  Francis Poulenc'i çok severmiş ve verdiği konserlerde mutlaka bir eserini yorumlarmış. Burcu'nun da bir konserinde onun kemanı ile bu bestecinin bir eserini seslendirmesini istemelerinin sebebi onun ruhunu tekrar yaşatmakmış. Burcu Festival süresince bir dizi konser vermiş ve en son konserinde Francis Poulenc'in bir sonatını seslendirerek bu onurlu görevi yerine getirmişti. Festivalin son konserinde Burcu Göker'i pianisti Eric Jenkins eşliğinde dinleyen Barbara Krakauer'in eşi William Krakauer bu konserden çok etkilendiğini ve konseri gözyaşları arasında dinledğini daha sonra ifade edecekti. Daha sonra bu güzel konserin yankıları Fransa' da yayınlanan La Provence ve La Tribune gazetelerinde yer alacak ve Burcu'dan harika kemancı, harika yorum diye bahsedilecekti. Aynı konser Türk basınında 'Burcu'dan Milyon Dolarlık Kemanla Muhteşem Konser' başlığı ile yer alacak ve ses getirecekti. Burcu Göker Barbara Krakauer Festivalinde çok beğenilmiş ve konser sonrası Amerika'da yaşamını sürdüren William Krakauer tarafından bir dizi konser teklifi almıştı. Bu güzel etkinliklerden sonra bu çok değerli kemanı Festival Komitesine teslim edip master yaptığı Calgary Üniversitesi'ne dönen Burcu uçakta herzaman yanında olan en yakın arkadaşı, can yoldaşı harika kemanına bir daha sarıldı. Kemanı belkı bir milyon dolar değildi ama 13 yaşından beri yanından ayırmadğı en zor gününde bile yanında olan en yakın dostu idi. Onunla ne mutluluklar ve ne üzüntüler paylaşmışlardı. En elemli gününde ondan çıkan notalara ağlamış, en güzel gününde onun notaları ile gülmüştü. Onu hiçbir kemana değişmeyeceğini bir kere daha anladı. O keman Burcu'nun vucudünün bir parçası idi. İnsan  kolundan vazgeçebilirmi......

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..