Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '08

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Mimarlar Odası Ankara Şube Kongresi

Mimarlar Odası Ankara Şube Kongresi
 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi 40.olağan kongresi 23.02.2008 tarihinde DSİ konferans salonunda toplandı. Saat 9.30'da katılımcıların kayıtları alınmaya başlandı, kongre divanının oluşturulmasından sonra, güne merhaba resitali ve dönem çalışmalarının film gösterimi ile devam edildi...

Toplam 7174 kayıtlı üyeden %5'nin, 390 kişinin kongreye katıldığı, ikinci gün 24.02.2008 tarihinde Çankaya 2.İlçe Seçim Kurulu'nun nezaretinde, Mimar Kemal İlköğretim Okulu'nda toplam 7174 kayıtlı üyeden %14'nün yani 1023 kişinin 18 sandıkta oy kullandığı, 45 oyun geçersiz sayıldığı seçimlerde 978 geçerli oyla sonuçlara ulaşıldı. Seçimlere iki liste katılmış; listede hiçbir değişiklik yapmadan oy vermiş olduğum DİMP (Demokrasi için Mimarlar Platformu) mavi liste 698 oy ve DETOM (Demokratik Toplumcu Mimarlar) beyaz liste 280 oy almış ve DİMP bütün kurullarda ve delegasyonda seçimleri kazanmıştır.

Bu sonuçlar; seçim sisteminin doğru bir sistem olmadığını, üyelerin oda ile bağlarının zayıf olduğunu ve ilgisiz kaldıklarını, Mimarların mesleki ve diğer problemlerinin çözümlenmesi konusunda, Mimarlar Odası'ndan bir beklenti içinde olmadıklarını ortaya koymaktadır!

Kongrede 37. dönem şube başkanının da ifade ettiği gibi, çalışma raporu başlangıcında, "TMMOB Mimarlar Odası Varsa, TÜRKİYE karanlığa ve gericiliğe teslim olamaz." Sözünün yazılmasının anlamsızlığı, raporu kaleme alanların hızlarını alamayıp, kendilerini "geniş halk kitlelerini örgütlemiş ve iktidar alternatifi olabilmiş ilerici bir sol siyasi parti" yöneticileri ile karıştırdıklarını düşündürmüş ve katılımcıların bir kısmını tebessüm ettirmiştir...

Seçime katılan her iki liste DİMP ve DETOM taraftarlarına sorsanız, ekseriyeti, ülkede çoğunluk sistemi ile yapılacak olan milletvekili ve mahalli idareler seçimlerine karşıdırlar! Ama meslek odalarında katılım oranına bakılmaksızın çoğunluk sistemi ile seçimlerden yanadırlar! Bu ne yaman bir çelişkidir!

Serbest, kamuda çalışan, ücretli, işsiz ve hatta emekli meslektaşların sorunlarının çözümlenebilmesi için seçim sistemi değiştirilmeli ve katılım gerçekleştirilmelidir! Nisan ayında yapılacak olan Mimarlar Odası Genel Kurulu'nda konu tartışılmalıdır.

Ankara Şube Kongresi'nde; liste usulü ile üç - dört kafadarın yazdığı delegasyon listesinde yer alan 216 delege arasında, herhalde konumdan rahatsız olan, bu konuda, ilgili mevzuatın değiştirilmesi hususunda, çalışma yapabilecek kişilerin olabileceği düşünülmektedir!

Delegasyon; kayıt yaptıran ve kongre salonunda bulunarak gündemi takip eden üyelerin, listelere dağıtılması ile oluşturulur, eksikler tamamlanır. Ahbap-çavuş ilişkileri ve kişisel sürtüşmeler ile yazılmaz! Geçen dönem; belki de, haberleri bile olmadan delege yazılan ve genel kurula katılmayan 20'den fazla delege vardı! Bu delegeler "arkadaş grubu" YAZICILAR tarafından yazılmıştı!

Ülkemizde; kendilerini demokrat, ilerici ve sol olarak tarif eden, bazı gruplar, çevreler ve hizipler ele geçirdikleri siyasi parti, sendika, meslek odası vb. örgüt kongrelerinde genel olarak kendi listelerini destekleyebilecekleri, sessiz, asker delegeler tesbit etmekte, listelerine oy verebileceği siyasi duruşu ile belli olduğu halde, asker olmayan üyelerden uzak durmaktadırlar!

YAZICILAR buna çok dikkat etmektedirler! Kendi egemenliklerinden sonra, ülkede "demokrasi bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmedikçe, hiç bir sorun çözümlenemez" diye ahkam kesmekte ve yakınmaktadırlar!

Üye katılımını gerçekleştirecek olan seçim sistemi değişiklikleri yapılmazsa, karşılıklı klikleşmiş-kemikleşmiş azınlık iktidar ve muhalefet grupları yapılarını korumuş olur, nitelikli insan gücü planlaması yapılamaz, bunun ise kimseye bir faydası olmaz.

Şube kongrelerinde şubeye kayıtlı üyelerin en az %51'nin oy kullandığı ve %5 oy barajını aşan listelerdeki kişilerin (mahalli idareler meclisleri üyeliği seçimi gibi) en çok oy sırasından başlayarak, orantılı dağılımı ile kurullara seçilmesi ve kurul üyelerinin (yönetim, denetim, soruşturma ve uzlaştırma) sayılarının arttırıldığı bir sisteme geçilmelidir.

O zaman 12 Eylül rejiminin karanlık günlerinde getirilen ve hala devam eden 'kamuda çalışanların TMMOB'ye üye olmalarının isteğe bağlı olması' öncelikle ortadan kaldırılmış olacaktır. Kamuda çalışan Mimar ve Mühendislerin, TMMOB'ye üye olmadan; kamu adına ürettikleri ve tetkik ettikleri projeler, projelere attıkları imzalar, Bayındırlık Mevzuatına, TMMOB Kanunu'na, Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği'ne, Mimarlık Mesleğini Uygulama Yönetmeliği'ne, herhalde aykırı olup, hukuksuz ve yok hükmündedir!

Bir emlakçının bile kendi meslek odasına üye olması zorunlu iken, kamuda çalışan; proje üreten ve tetkik eden, şantiyelerin sorumluluğunu üstlenen, yapıların kontrolünü yapan, on binlerce YTL'lik hakedişlere imza atan, Mimar ve Mühendislerin, meslek odalarına üyeliklerinin isteğe bağlı olması, anlaşılır gibi değildir...

Serbest, kamuda çalışan, ücretli, işsiz ve hatta emekli meslektaşların sorunlarının çözümlenmesinin yeri TMMOB'dir, Mimarlar Odası'dır.

Hangi anlayışla kurulmuş olursa olsun, dernek ve başka oluşumlar değildir. Yönetime gelenler, boş sloganlar ve faydasız çalışmalardan kendilerini arındırmalıdırlar. Gruplar, eleştirilere açık olarak durum ve konumlarını gözden geçirmelidirler.

Biz; küçük dünyamızdan memnunuz, DİMP olarak (698 / 7174 = %10) oyla seçildik, DETOM olarak (280 / 7174 = %4) oyla muhalefette kaldık, küçük olsun-bizim olsun deniliyorsa o başka... Bunun demokrasiyle ve katılımla hiç bir alakası yoktur...

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..