Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '10

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Mimoza

Mimoza
 

Adaların toprağını çok seven nadide bir çiçektir mimoza. Latince adı Acacia Dealbata olan mimoza, İtalya ve İspanya'da oldukça yaygındır. Hatta güney İtalya'da bazı yerlerde mart ayında, çiçeklerin açtığı günlerde festivali yapılır.

Büyükada'da birçok bahçede mimoza ağacı görmek mümkündür. Çabuk gelişen ve hızla uzayan bir yapısı vardır. Enfes kokulu sarı çiçekleri kısa süreli de olsa vazolarda hoş grüntüler oluşturur. Ada'dan dönüş yapanların ellerindeki sapsarı demetlerle iskele meydanından geçişleri de neredeyse bir festivali andırır.
Son yıllarda, Güney Ege taraflarından getirilen Begonvil sarmaşıkları, mor renkleri ile bahçe ve balkonlarda tercih edilir hale gelmekte ise de Ada, mimoza ile özdeşleşmiştir.


Mimoza ağaçları, çiçek açmasının ardından, mart ayı sonrasında budanabilir. Çiçeklerinden yaygın olmasa da parfüm elde edilir. Mimoza bitkisi son derece hassastır, bir fidanı söküp bir başka yere diktiğinizde tutmayabilir. Genellikle İstanbul iklimine uygunluk gösteren bu nadide bitki, nedense pek yaygınlaşamamıştır.
Mimoza dikimi için en uygun zaman, temmuz ve ağustos aylarıdır. Yetişkin ağacın dibinden çıkan yeni filizler, kök ve bir miktar toprağı ile alınıp dikilebilir.

 
Toplam blog
: 53
: 671
Kayıt tarihi
: 22.12.09
 
 

1969 Tarhan Kolej (lise), 1978 Atatürk Eğ. Ens. Türk dili ve edebiyatı bl. Mezunuyum. Araştırmak ..