Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

Minare Işığında Türkiye'de Özgürlükler

Minare Işığında Türkiye'de Özgürlükler
 

Yivli Minare-ANTALYA


İsviçre gibi birçok alanda dünyanın en ileri seviyelerinde seyreden bir ülkenin minare konusunda referanduma giderek, ülkede bundan sonra minare yapımına yasak koyması dünya genelinde sorgulandı ve konuşulmaya devam ediyor.

En katı Hıristiyan ülkeler bile temel insan haklarına aykırı bu kararından ötürü İsviçre’yi eleştirdiler. Kaldı ki Vatikan bile İsviçre’yi kınadı.

Kiliselerin çanının yasaklanması gibi saçma bir karar bu. Neye dayanarak alındığı ve tartışıldığı da belli değil. Ucu ucağı yok yani.

Türkiye en üst kademedeki üyeleriyle İsviçre’yi protesto ederken bu yaklaşımla bir yere varılamayacağını ilan etti.

Dünyanın dört bir yanından gelen tepkilerde İsviçre’nin başını ağrıtıyor. Türkiye dahil olmak üzere birçok Müslüman ülkenin paralarının bulunduğu ülke ekonomik açıdan endişeli günlerin geleceği korkusunu yaşıyor. Özgürlük, insan hakları ve demokrasiden çok ekonomi konuşuluyor.

İsviçre’nin AB, NATO gibi uluslar arası örgütlere üye olmaması ve kendince tarafsız bir çizgide görünmesi başına buyruk kararlarının sorgulanması ve yaptırıma uğratılması açısından pek olanak vermiyor. Gerçi tarafsız ve her ülkeye eşit mesafedeki İsviçre’nin dünyada önemli bir konuma sahip Müslümanları bu derece üzecek bir karar alması oldukça tartışılır konumda.

Bir Müslüman ülkede kiliselerin ibadetlerinin yasaklanması ne derece tepki alırsa bu karar da aynı oranda tepki görmeli.

İran’ın tepkisi

Dünyanın korkulu rüyası haline gelen İran’dan İsviçre’ye tehdide benzer bir uyarı gelince gözler tekrar İsviçre’ye döndü.

İran Dışişleri Bakanı İsviçreli mevkidaşını arayarak kararı gözden geçirmelerini aksi takdirde olacakların sorumluluğunu üstlenmeleri gerektiğini vurgulayınca kıyamet koptu.

İsviçreli yetkililer kararın yanlış olduğunu bildiklerini ve bu kararın uygulanmasının engellenebileceğini açıklamakla yetinirken, kaçak güreşen bir cevap olarak akıllara gelen bu cevap kimseyi tatmin etmedi.

2009 yılında bir batı ülkesinde böyle bir halk oylamasının yapılıyor olması ne kadar mantıklı sormak lazım…

Türkiye’de Durum

Türkiye bu yasak kararını enine boyuna eleştirirken batılı ülkelerde Türkiye’de özellikle azınlık hakları ve diğer dinlere olan baskıdan söz ediyorlar.

Trabzon’da bir rahibin canavarca duygularla öldürüldüğü, Malatya’da kitapevi cinayetinin akıllardan silinmediği bir ülke nasıl olur da batıya insanlık dersi verebilir diyorlar.

Sudan’ın katil devlet başkanını savunan bir cumhurbaşkanı ve başbakanınız var diyorlar!

Farklı bir açıdan bakıldığında Türkiye’nin dinsel özgürlükler anlamında çok da parlak bir karnesinin olduğu söylenemez.

Kaldı ki hala ciddi anlamda tartışılan mezhep sorunları yaşayan Türkiye ne derece etkin olabilir bu konuda o da ayrı bir tartışma konusu.

İsviçre’nin kararı enine de boyuna da tartışılırsa tartışılsın yanlış ancak Türkiye ne kadar sütten çıkma ak kaşık?

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..