Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

28 Eylül '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mini vitamin rehberi

Mini vitamin rehberi
 

Vücudunuzdaki vitamin eksikliğinin bedelini ağır ödeyebilirsiniz.


Vitaminler, organik düzenleyici ve direnç arttırıcı moleküllerdir. Enerji vermezler, polimerleşme göstermezler. Sindirilmeden yağda ve suda çözünerek emilirler. Vitaminler yağda ve suda eriyenler olmak üzere iki gruba ayrılır:

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER

A, D, E, K vitaminleridir. Bu vitaminlerin fazlası karaciğerde depo edilir. Bu nedenle eksiklikleri geç ortaya çıkar.

A Vitamini: Provitamin şeklinde vücuda alınır. Karaciğerde vitamin A’ya dönüştürülür. Görme pigmentlerinin yapısında yer alır. Kemik ve diş gelişiminde etkilidir. Eksikliğinde gece körlüğü görülür. Balık, tahıl ve süt ürünlerinde bolca bulunur. Kuru, olgun, kırışmış, kuperozlu cilde ve keratin fazlalığı olan cilde önerilir.

D Vitamini: Provitamin (kolesterol) halinde vücuda alınır, deri atında güneşin ultraviyole ışınları ile D vitaminine dönüşür. Kalsiyum ve fosforun emilimini ve kemiklerde depo edilmesini sağlar. Eksikliğinde kemiklerde ve dişlerde bozukluklar görülür.

E Vitamini: Günlük yiyeceklerden alındığında eksikliği fazla gözlenmez. Eksikliğinde kalp ve damar hastalıkları ve kısırlık görülür. Yeşil sebzelerde, ette ve yumurta sarısında bulunur.

K Vitamini: Kanın pıhtılaşmasında etkili olan bir maddenin yapımında rol oynar. Uzun süre antibiyotik kullanımı kalın bağırsakta K vitamini eksikliğine neden olur. Eksikliğinde kan pıhtılaşmaz. Kılcal damar ve gözaltı morluklarında önemli rol oynar.

F Vitamini: Temel yağ asidi (EFA) vücut yağlarının ve hücre zarlarının temel yapı maddeleridir. Cilt için en önemli vitamindir. Cildin doğal bariyer işlevini korur. Cilde nem sağlar, cilt kuruluğunu ve pullanmasını azaltır. Balık, fıstık, tohumlarda çok sık bulunur.

SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER

B Vitamini: Çok sayıda enzimin koenzim kısmını oluşturur.

B¹ Vitamini (Timin): Hücre metabolizmasında önemli bir vitamindir. Vücudun dokularına oksijen sağlamak için CO enzim olarak gereklidir. Sinir sisteminin sağlıklı bir şeklide korunması için B¹ vitamini önemlidir. Eksikliğinde karbonhidrat metabolizması yavaşlar. Kalp yetmezliği sinirsel hastalıklar ortaya çıkar. Beriberi hastalığına neden olur. Zenginleştirilmiş beyaz un, buğday tohumu, fasulye, kuzu eti esmer pirinç ve bamyada bulunur.

B² Vitamini (Riboflavin): Hücre solunumu için gereklidir. Eksikliğinde görme sorunu,karaciğer sorunu, dudaklarda ve dilde yaralar ortaya çıkar. Badem, incir ve şeftalide bulunur.

B³ Vitamini (Niasin, niasinamid): Cildin, dilin ve dişlerin sağlığını koruyan, ayrıca proteinler, yağlar ve karbonhidratların parçalanarak kullanılmasına yardımcı olan bir vitamindir. Sindirim sistemlerinin normal faaliyet göstermesini sağlar. Eksikliğinde ağız kokusu, yorgunluk, aşırı sinir görülür.

B5 Vitamini (Pantoteneik asit): Böbrek üstü salgı bezlerinin dengeli çalışmasını sağlar. Ayrıca kolesterol veya asitlerinin yapımına yardımcı olur. Eksikliğinde asabiyet, baş ağrısı, kramp oluşur

BVitamini (Piridoksin): Protein metabolizması ile ilgidir.  Alyuvarlarla antikorların yapımına yardımcı olur. Eksikliğinde kansızlık ve sinirlilik hali olur. Et, yumurta, tahıl ürünleri, üzüm, ceviz, buğday ve yer fıstığında bulunur.

B¹² Vitamini (Kobalamin): Hücre metabolizması için gereklidir. Alyuvarların oluşmasını etkilediği gibi kan hücresini yapan kemik iliğini de etkiler.Sinir ve sinir sisteminin iyi çalışmasını sağlar. Eksikliğinde kansızlık başlar. Isı ile bozulan bir vitamindir. Üşüme, vücut ısısı düşmesi görülür. Taze sebzelerde (çok az pişirilmeli), hayvansal gıdalarda, ciğer, istiridye, midye, peynir ve soya fasulyesinde bulunur.

B15: Kolesterolü azalttığı ve protein yapımına yardımcı olduğu bilinir. Siyanid adlı bir madde içerdiği için kanser tedavisinde kullanılır.

B17: Bir bitki bileşiğidir. İçinde şeker ve siyanodin vardır. Rusya'da kanser tedavisinde kullanımına izin verildi.

B×: Folik asit vitamininin yapısında vardır. Kırmızı kan hücrelerinin destekleyicisidir. Saç sağlığını korumada ve güneş ışınlarının zararlı etkilerini yok etmede kullanılır.

C Vitamini (Askorbik Asit): C vitamini çok iyi bir antioksidandır. Kan dokularının sağlığını korumak için yardım eder. Vücut hücrelerine hidrojen taşıma, hemoglobin yapımında, demir emmede ve depolamada yer alır. C vitamini vücudun direncini arttırır. Güneş ışığının zararlarınıazaltır. Kollajen lifleri yeniler ve fibroblast hücreleri uyararak kollajen üretimini arttırır. C vitamini E vitaminiyle çalışan bir vitamindir. Taze sebzelerde ve meyvelerde bulunur.

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..