Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '06

 
Kategori
Uzay
 

Mir 2 Rusya' ya gerekecek mi?

Ruslar ikinci bağımsız Rus uzay istasyonu olacak Mir 2’ nin gerekliliğini tartışıyor.

Rusya Uluslararası Uzay İstasyonu’ ndaki modülünü 2011’ de tamamlayacak. UUİ 2016-2025 arasında bir zamanda ömrünü tamamlayacak ve devredışı kalacak. Bu durumda Ruslar’ ın bu istasyondaki modüllerini kullanma süresi 5 yılla sınırlı kalacak, dolayısıyla uzun vadede Ruslar’ ın kendi ortamlarına gereksinimleri olacak. Sözü geçen sürede Ruslar Ay’ a 4 insanlı uçuş planlıyor.

Yeni uzay istasyonu, eskisinin Rusya’ nın % 6-7’sini taramasına karşın, Rusya’ nın tamamını tarayacak, böylelikle iletişim uyduları ile bir ağ kurabilecek.

Mir 2’ nin asıl sorunu finansmanı. Ruslar bunun için yabancı para kaynaklarına açık olduklarını belirtiyorlar. Ancak yabancı para kaynakları da, deneylerden çok, Rusya’ nın tamamını içeren uydu görüntüleri peşinde olacak. Bu da ulusal güvenliğin tehlikeye atılması demek.

Uzay yarışında Rusya’nın durumu şu anda muallakta. Eskisi gibi ABD ile yarışamıyorlar, ABD ise uzay mekiği projesinin fiyaskosuyla duralamış durumda. Devreye Çin girdi ama şimdilik onlar işin çok başlangıcında. Dolayısıyla uzay rekabeti şimdilik boşta kalmış durumda. Bu nedenle de, Mir 2 için yapılacak masraflar Ruslar’a gereksiz görünüyor. Tabii şunu unutmamak gerek: Uzay yarışına Rusya önde başladı ama sonradan ABD onu geçti.

http://en.rian.ru/analysis/20060914/53865260.html

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..