Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

28 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Miraç Kandili

Miraç Kandili
 

''Miraç Kandili, Recep ayının 27. gecesidir.''

Miraç!

''Hüzün senesi'' olarak bilinen, yani Resulüllah Efendimiz'in en büyük hamisi, amcaları Ebü Talib ile maddeten ve manen her zaman yanlarında bulunan zevce-i tahireleri Hadicetü'l-Kübra validemizin vefatlarıyla sıkılan, adeta hüzne gark olan Peygamberimiz'in (s.a.v.) huzur-i İlahide tesliye edilmesidir..

O zamanlar, üç yıldır devam eden Mekkeli müşriklerin ablukası ve on yıla yakın zamandır süregelen sıkıntıların sonunda Resulüllah Efendimiz’in rahatlaması, bunlara gösterilen sabrın mükafatlandırılması olarak kabul görmüş.

İsra ve Miraç mucizesi, hicretten bir yıl önce, 621 yılı başlarında gerçekleşmiş ve olayın iki aşaması olduğu biliniyor..

Birinci aşamada:

Hz. Peygamber (s.a.v) Mescidül-Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an-ı Kerim'in andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında İsra adını alır.

''Âyetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram'dan alıp çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya seyahat ettiren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, herşeyi hakkıyla görendir.'' (İsra Suresi, 1)


İkinci aşamada:

Serveri Ser Efendimizin Beytü'l-Makdis'ten Rabbinin huzuruna yükselişi oluşturur. Miraç olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an-ı Kerim'de anılmaz, ancak çok sayıdaki hadis-i şerifte ayrıntılı biçimde anlatıldığı belirtiliyor..

Peygamber Efendimiz, Burak ile Beytü'l Makdis'e vardıktan sonra oradaki büyük ve sert kayadan göğe çıkarıldı. Her bir gökte peygamberlerden biriyle görüştü, nice nice melekler gördü.

Cennet ve cehennemin durumlarını temaşa etti, Sidre-i Münteha'ya geçti, Allah'ın melekut aleminden bir çok şeyler gördü. Nihayet beş vakit namazın farz kılınması emri ile aynı gecede geri döndü.

''O ufkun en yukarısında idi. Sonra indi ve yaklaştı. Nihayet kendisine iki yay kadar, hatta daha da yakın oldu. Sonra da vahyolunacak şeyi Allah kuluna vahyetti. O’nun gördüğünü kalbi yalanlamadı. Şimdi O’nun gördüğü hakkında onunla mücadele mi edeceksiniz? And olsun ki onu bir kere daha hakiki suretinde gördü. Sidre-i Müntehâda gördü. Ki, onun yanında Me'vâ Cenneti vardır. O zaman Sidre'yi Allah'ın nuru kaplamıştı. Gözü ne şaştı, ne de başka bir şeye baktı. And olsun ki Rabbinin âyetlerinden en büyüklerini gördü.'' (Necm Suresi, 7-18.)

Miraç!

İsra ve Miraç, Peygamber Efendimiz'in Mescid-i Haram'dan başlayıp Mescid-i Aksa'ya, oradan da Sidretü'l-Münteha'ya ve huzur-i Rabbi'l-alemine kadar devam eden binbir hikmet ve sırlarla dolu olan bu yolculuğun adıdır..

Kandiliniz mübarek olsun efendim..

''Melekler yüreğinizden öpsün''


Sabiha Rana


T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'na ait kaynaklardan faydalandım. http://www.diyanet.gov.tr/turkish/default.asp

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..