Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '21

 
Kategori
Hukuk
 

Miras Davası Nasıl Açılır?

Miras davalarının söz konusu olduğu hallerde ortada bir ölüm, bir miras ve birden çok mirasçı bulunmaktadır. Miras davaları; mirasçıların ölümden sonra kendilerine düşen paydan memnun kalmayarak açtıkları tenkis davası ya da ortada bulunan vasiyetnamenin gerekli şartları taşımadığı için iptali veya mirastan yoksun bırakılmış birinin açtığı iptal davası şeklinde olabilir

 Miras Davası Nasıl Açılır?

 Miras davaları mahkemeye verilecek dilekçe ile açılmaktadır. Bu dilekçe için bir avukata ya da başka birine ihtiyaç duyulmamaktadır. Kural olarak kişiler kendi davalarını kendileri yürütebilmektedir. Ancak miras davaları gibi zorlu olabilecek ve uğraş gerektiren davalar yorucu olabildiğinden ve tecrübeli olmakta katkı sağladığından bir avukata başvurmak daha mantıklıdır.

 Miras davasının türüne göre davanın görülme şekli de değişmektedir. Yukarıda da açıklandığı üzere miras davaları zorlayıcı ve uzun süreli olabildiğinden sürdürmesi uzun sürebilir. Miras davası yoluna başvurmadan önce mirasçılar arasında miras konusunu halletmek daha mantıklı olacaktır. Bu aşamada kimsenin hakkının yenmemesi için bağımsız davranacak birinden bir avukattan yardım istenebilir. Ancak ortada bir vasiyetname varsa miras buna göre dağıtılacaktır ve itirazı olanların dava açmaları gerekecektir. Yukarıda açıklanan miras davası nedir? nasıl açılır? sorularından sonra davanın nerede açılacağı sorusu aşağıda cevaplanacaktır.

 Miras Davası Nerede Açılır?

 Miras davaları Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir. Yetkili olan mahkeme ise miras bırakanın ölmeden önce ikamet ettiği yer mahkemesidir. Yetkili mahkeme genelde aynı kalsa da bazı durumlarda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olabilmektedir.

 Miras davasının açılabilmesi için öncelikle görevli ve yetkili mahkeme belirlenerek dilekçe ile mahkemenin kalemine başvurulması gerekmektedir. Mahkemenin davayı kabul etmesi üzerine dava belirlenen tarihte görülmeye başlanacaktır. Bu aşamalarda bir avukattan yardım almak en akıllıcası olacaktır.

 Miras Davası Ne Kadar Sürer?

 Miras davalarının süresinin tam olarak bilinmesi pek mümkün değildir. Mirasın miktarı, ihtilafta olan konular, mirasçıların ikamet adreslerinin belirlenme süresi gibi faktörlere göre miras davalarının süresinde değişiklik görülmesi muhtemeldir. Davanın açıldığı mahkemenin iş yüküne göre de süreler değişiklik göstermektedir. Yıllarca süren miras davaları dahi bulunmaktadır. Ancak genele bakıldığında miras davaları en az bir veya iki yıl içinde sonuçlandırılmaktadır.

Avukat Ceren Sümer Cilli

www.cerensumer.av.tr

 
Toplam blog
: 9
: 80
Kayıt tarihi
: 10.12.20
 
 

Avukat Ceren Sümer Cilli 1989 Yılı Mersin , Tarsus doğumludur. İlk, orta ve lise eğitimini Adana'..