Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AVUKAT DİLBER ÇİFTÇİ

http://blog.milliyet.com.tr/dilberciftci

02 Kasım '19

 
Kategori
Hukuk
 

Mirastan Feragat Mümkün mü?

Mirastan feragat sözleşmesi; miras bırakan ile mirasçı arasında düzenlenen, mirasçının miras hakkından vazgeçmesine ilişkin olarak imzalanan sözleşmedir. Feragat eden mirasçı, mirasçılık sıfatını kaybeder.
 
Mirastan feragat sözleşmesi ile mirasın reddi kurumu amaç olarak aynı amaca hizmet etse de aralarında farklılıklar bulunmaktadır. Mirastan feragat sözleşmesi, mirasbırakan henüz hayatta iken mirasçı ile mirasbırakan arasında düzenlenen bir sözleşme iken; mirasın reddi ise, mirasbırakanın ölümünden sonra mirasçının tek taraflı irade beyanıyla mirası reddetmesi anlamına gelir.
 
Mirastan Feragat Sözleşmesi Nasıl Düzenlenir?
Mirastan feragat sözleşmesi resmi vasiyetname gibi; iki tanığın katılmasıyla resmi memur tarafından düzenlenir. Resmi memur, sulh hakimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir.
 
Uygulamada genellikle mirastan feragatin tamamen mirastan feragat şeklinde yapıldığı söylenebilir. Ancak doktrinde; kısmen mirastan feragatin de mümkün olduğu yönünde görüşler bulunmaktadır.
 
Mirastan Feragat Sözleşmesi Altsoyu Kapsar mı?
Mirastan feragat sözleşmesi ivazlı (bir bedel karşılığında) mirastan feragat sözleşmesi şeklinde yapılabileceği gibi ivazsız (bedel olmaksızın) mirastan feragat sözleşmesi şeklinde de yapılabilir. Mirastan feragatin ivazlı veya ivazsız olması arasında farklılıklar bulunmaktadır.
 
 
 
 
Toplam blog
: 12
: 282
Kayıt tarihi
: 08.09.18
 
 

Av. Dilber Koyuncu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamı..