Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Tarkan Tekdemirkoparan

http://blog.milliyet.com.tr/tarkant

20 Aralık '13

 
Kategori
Blog
 

Misafir Yazarlık

Misafir Yazarlık
 

misafir yazarlık


Duygu ve düşüncelerimiz kabınza sığmaz bir hal aldığında başkalarıyla konuşmayı tercih ederiz. Ailemiz, akrabalarımız, arkadaşlarımız bizi dinlerler, sırlarımızı saklarlar ve hislerimizi paylaşırlar. Peki ya bu yetmezse? Fikirlerimizi daha geniş alana yayıp herkese anlatmak isteriz. Belki uzmanlık alanımızla ilgili bilgi vermek isteriz ya da bahçemizdeki ağacın ne kadar güzel olduğunu herkese göstermek, anlatmak isteriz. Duygularımızı anlatmak için yıllardır sosyal paylaşım araçlarını kullanıyoruz. Facebook, Twitter en popüler olanları. Sadece "Like" - "Beğendim" butonunun duygularımı aktaramadığı kanaatindeyim. Bunu bir kademe ilerletenler Wordpress, Blogger gibi birazcık daha bilgi isteyen platformlarda duygularını ve bilgilerini paylaşır. Yazarız ve insaların web sitemize gelip okumalarını bekleriz. Klasik yazarlar böyle yaparlar. Çok aktif yazarlar bununla yetinmeyip daha fazla okuyucuya sahip bloglarda da yazarlar. Başkalarının blogunda nasıl mı yazarız?

Beğendiğimiz blogu elbette sık sık takip ederiz. Artık okumak bize yetmez ve katkıda bulunmak isteriz. Web sitesinde muhtemelen site sahibinin email adresi vardır. Ona, bloguna bir yazı yazarak katkıda bulunmak istediğinizi belirten bir başlıkla birlikte yazınızı gönderebilirsiniz. Yazınız çarpıcı olmalı. Okuyucu yazınızı okurken "yahu bu benim aklıma hiç gelmemişti" diyebilsin. Terbiyeli, akıcı ve anlaşılabilir yazmalısınız. Genetik mühendisliği ile ilgili bir yazıyı sinema ile ilgili bir web sitesine göndermemelisiniz.

Yazınızda fotoğrafa yer vermelisiniz. Boyutu aşırı büyük olmamalıdır. Büyük fotoğraf gönderip de bunu yayınlayacak webmasterı uğraştırmak istemeyeyiz.

Telif haklarına saygı göstermeliyiz.

Eğer bilgi verecekseniz yazınız ansiklopedi yazısı gibi olmasın. Duygularınızı katın, vereceğiniz örnekler herkesçe anlaşılabilir olmalı.

Yazınızın sonuna isminizi ve internet sitenizin adını yazabilirsiniz. Yazı içerisinde reklamınızı yapmanız hoş karşılanmaz. Ayrıca emailinizin sonuna diğer yazı fikirlerinizi yazarak emaili gönderdiğiniz bloggerın zihninde tam bir gizem oluşturabilirsiniz. Yeni fikirler güzeldir.

Yazınızın yayınlanması karşılığında daha çok ziyaretçi ve okuyucu kitlenizin artması gibi ödüller kazanırsınız. Yazınızın yayınlandığı blog'un okuyucuları da yeni tarzda bir yazı görmekten hoşnut olacaklardır, en azından farklılık yaşattığı için site sahibine teşekkür bile edebilirler.

Dünyaca ünlü pek çok gazete ve dergi internet sitelerinde misafir yazarlara yer verirler. Kısa yazılar, uzun yazılar, bol resimliler, anketler içeren, video ile desteklenen yazılara rastlarız.

Nasıl ki çeşitli çiçekler botanik bahçesine zenginlik katarsa, misafir yazılarda bir bloga öyle zenginlik katarlar.

Fikirlerimize daha fazla değer katmak istiyorsak paylaşmalıyız. 

 
Toplam blog
: 8
: 4943
Kayıt tarihi
: 02.11.13
 
 

79 Almanya doğumluyum. İzin günlerimde film seyretmeyi, müzik dinlemeyi, İstanbul içinde ya da şe..