Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Misafirlerimiz İçin Kahvaltı Masasına Krepten Kalpler

Misafirlerimiz İçin Kahvaltı Masasına Krepten Kalpler
 

Kahvaltıya Kalabalık Misafirlerimiz Varsa Çeşit Açısından Krep İmdada Yetişir


Sağlıklı beslenme ve öğün atlamamak vücut sağlığımız açısından son derece önemlidir. Uzmanlar özellikle kahvaltının atlanmaması  gereken bir öğün olduğunun altını çizerler. Güne kahvaltıyla başlamak hem enerji verir konsantrasyonu sağlar, hem kan şekerimizi düzenler, hem bir çok hastalığa yakalanma riskimizi azaltır.

Bu kısa hatırlatmaya ilave olarak bir çoğumuz için kahvaltı çok keyifli bir öğündür. Hele sevdiklerimizle edilen bir kahvaltı bazen saatlerce sürer.

İşte böyle zamanlar için çeşit ve ya değişiklik arıyorsak bugün size kalabalık misafirlerimize özene bezene hazırlayacağımız tam ölçülü yumuşacık bir krep tarifi vereceğim. Krebimiz için malzemelerimiz ortalama  10-12 kişilik (Büyük kepçe ve büyük krep tavasıyla 16 Adet) Eğer yalnızca çekirdek ailenize kadar yapacaksanız ölçüleri yarıya indirebilirsiniz.

Gerekli Malzemelerimiz;
2 adet yumurta
1 litre süt
Yarım litre su
6 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
Yarım tatlı kaşığı tuz (isteğe göre azaltılıp arttırılabilir)

Tarifi;
Öncelikle derin bir kapta yumurtaları iyice çırpıyoruz. Ardından önce sütü sonra suyu ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz. Ayrı bir kabın içinde  unu, tuzu ve karbonatı karıştırıyoruz. Karışımı çırpmaya devam ettiğimiz sütün içine yavaş yavaş ilave ediyoruz. Unun topaklanmaması için çırpma işleminin iyi yapılması gerekiyor. Boza kıvamı makbul olanı.

Tüm malzemenin karışmış ve iyi çırpılmış olduğundan emin olunca krep hamurumuzu 15-20 dk kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Krebin birinci püf noktası burada. Eğer çırpma işlemi biter bitmez pişirmeye başlarsanız pişerken kabarmaz ve topaklanmış un kalmışsa çiğ bir tat verir.

Hamurumuzun dinlenme süresi dolunca geniş krep tavamızı ocağın büyük kısmına alarak altını çok az kısıp 1 tatlı kaşığı yağ gezdirip güzelce  kızmasını bekliyoruz.Tavayı ocaktan alıp bir kepçe hamuru tavanın içinde sağa sola hareket ettirerek yayılmasını sağlıyoruz ve yeniden ocağın üzerine alarak alt tarafın pişmesini bekliyoruz.

İkinci püf noktamız da pişirme kısmında. Hamuru tava ocaktayken değil kenara alarak tavaya döküyoruz. Aksi takdirde ortası haşlanır kenarları çiğ kalır. Alt kısım piştiğinde ister spatulayla, ister tavada çevirerek üst kısmı da pişmeye bırakıyoruz. Bu işleme  hamurumuz bitene kadar devam ediyoruz. Bu ölçülerle tüm malzemenin ortalama pişme süresi 30-40 dk da tamamlanıyor.

Gelelim krepten kalplerimize. Pişen krebi düz bir zemine alarak ortasını kalp şeklinde keserek servis tabağına alıyoruz çok güzel bir görüntü oluyor.

Kalan kenar kısımlarını da şöyle değerlendiriyoruz. Uzun ve iki parmak genişliğinde şeritler elde ederek ortalarına labne peyniri sürüp rulo şeklinde sarıyoruz. Üzerine küçük bir parça domates ve zeytin yerleştirerek ortalarından kürdanla sabitliyoruz.

İsterseniz başka bir rulonun ortasına zeytin ezmesi sürerek, üzerine domates ve kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz yine kürdan yardımıyla sabitlersiniz. Arzuya göre çeşitler zenginleştirilebilir.

İşte bu kadar. Afiyet şeker, bal olsun...

Bir sonraki buluşmamıza dek sağlıcakla kalın.


SİBEL YILMAZ


 

 

 
Toplam blog
: 145
: 716
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı. Eşi ve kızları olmaz..