Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '11

 
Kategori
Dünya
 

Mısır'daki Deve!

Tunus’da başlayan Mısır ile devam eden ardından Ürdün’de de patlak veren Halk ayaklanmaları konusunda hemen her gazetede bir yorum okumakta, her gece “her konuda uzman” olan gazetecilerimizi dinlemekte, dünyada olan herhangi bir olaydan sonra bunun AKP’ye ya da AKP’nin bu olaya etkisi hakkındaki tahlilleri değerlendirmekten helak olmuş durumdayım. 

Aslında tüm bu olaylar içinde en güzel soruyu Ömer Şerif sordu; Tamam Mübarek gitsin de yerine ne gelecek? Bunun cevabını daha veren yok! 

1950 li yıllarda Vatikan’da Kıbrıs Türkü bir Katolik Monsignore’un Doğan Kuban’ın “Türkiye’nin Bağımsızlık Savaşı” adlı kitabında okuduğum bir değerlendirmesi çok önemli; “İslam’la Katolik Kilisesi arasında şöyle bir fark var. Biz dünya değiştikçe ona uymak için çok çaba sarf ettik. Din devletten ayrılsa bile, kilise toplum yaşamında önemini korudu. İslam toplumları geri kaldılar. Çünkü hiç değişmediler.” 

Yunan ve Roma’dan önce büyük bir medeniyet kurmuş olan Mısır’ın bugünkü haline baktığımızda Monsignore’nin tahlilinin çok da yanlış olmadığını görüyoruz. İslam’da erken orta çağ da Avrupa’ya öncü olacak bir uygarlık yaratmıştı ama bu artık sadece müzelik üstünlük durumunda. Şimdi, Mısır’da meydanda Deve, üstünde de bir adam var! Tepkisini koyuyor herhalde. 

AB ve ABD bugün tüm dünyaya egemen durumda, çünkü örgütlü ve sağlam yapılı toplumlar yaratmışlar. Diğer yanda Müslüman ülkeler sanki birer kağıttan kule misali en ufak bir esintide devrilecek gibiler. Müslüman olduğunu söyleyen herkes kendine şu soruyu sormak zorunda; Biz ABD ve AB’ye köle olmaktan nasıl ve ne zaman kurtuluruz? Müslümanlar onların yaptığı silahları ya da teknolojiyi kullanarak mı onları yenecekler, yoksa kendilerini eğiterek, bilim üreterek mi? Hala geçmişe takılı kalıp Asr- ı Saadet, Muhteşem Osmanlı ile mi avunacaklar yoksa geleceğe bakmayı öğrenmeye mi çalışacaklar? 

Tarihe baktığımızda AB (D) önce sömürdükleri ya da sömürecekleri ülkelerin dincileri, cahilleriyle ve tercihen diktatörleriyle işbirliği yapıyorlar. Ekonomilerini, eğitim ve öğretimlerini de ya kendileri gelip bizzat yönetiyorlar ya da yönlendiriyorlar. Mısır her yıl ABD’den 4 milyar dolar hibe yardımı üstüne de 1, 5 milyar dolar silah yardımı alıyor, yeter ki İsrail ile didişmesin ve Süveyş Kanalı’nda bir sorun çıkmasın! (günde 4, 5 milyon varil petrol geçiyor da!) 

Yakın geleceğin iki kölelik aday bölgeleri Afrika ve İslam ülkeleridir. Müslümanlar terör örgütü kurarak, atom bombası yaparak ya da yasaklarla değil, ortaçağ Müslümanları gibi bilim üreterek ikinci sınıf dünya vatandaşı olmaktan kurtulabilirler. Bunun için de AB(D)’nin körüklediği İslam bağnazlığından bir an önce kurtulmalılar. 

Gelecek Bilgi çağı yeni bir tür egemen sınıfa muhtaç kanımca. Nano-teknoloji, biyokimya, alternatif enerjiler, uzay araştırmaları, meteoroloji dallarında bilim adamları, yaratıcı mühendisler, uzmanlarla ancak bu yüzyılda yerinizi alabileceksiniz. Gelecekteki toplum düzenin gerçekleri politik, dinsel ya da ideolojik olmayacak, sadece bilimsel olacak. Kuraklık, susuzluk veya enerji eksikliği ya da yoksulluğu hangi dinden olduğumuza göre değişmeyecek. O zaman Müslüman, Hıristiyan, Budist ya da ateist olmanız siyah, yeşil veya mavi gözlü olmanızla eş değer olacak. 

Tüm dünyanın ortak bir geleceği için bilgi toplumuna ve yaratıcı bir eğitime ihtiyacı var. Bunun içinde bilimsel dünya görüşünün topluma egemen olması gerekir ki Teknoloji üretebilesiniz. Teknoloji üretmek için Bilime, Bilim üretmek için Akıl’a, Akıl içinse biat ve icazete değil Özgür Düşünen, Özgür insana yani Özgür Birey’e ihtiyaç var. Özgür Birey için ise Ulus Devlet’e. 

Biz bunun temellerini 1923 yılında attık ve hala o yılların mirasını tüketiyoruz. Dünya korkunç bir hızla değişiyor ve bu hıza yetişmek Kuruluş Felsefemizin temeli olan “Fikir Hür, Vicdanı Hür, Özgür Birey” üzerine dayalı bir eğitim sistemine sıkı sıkıya bağlı kalmamız lazım. 

Diğer Müslüman ülkelerin ise Mısır’da meydandaki Deveye bakıp bir karar vermeleri gerekir. 

 
Toplam blog
: 115
: 586
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Tarsus Amerikan Lisesi (1984) O.D.T.Ü - İnşaat Müh. (1989) SUNY at Buffalo - Yüksek Lisans (1992) 19..