Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '13

 
Kategori
Dünya
 

Mısır'daki müdahale katliama mı dönüştü?

Mısır'daki müdahale katliama mı dönüştü?
 

Mısır’da neler oluyor?

Mısır’da olanlara Türkiye’den başka tepki gösteren yok gibi…

Türkiye’de, Müslüman Kardeşler Örgütünün elinden alınan iktidara hayıflanıyor.

Müslüman Kardeşler Örgütü iktidarı kaybetmesinin acısıyla her yere saldırmaya başlayınca, büyük ihtimalle ordu da faaliyete geçip, saldırganlara müdahale etti.

Bunu bizim televizyon kanalları söylemiyor. Bu yorumu yabancı basın ajansları yapıyor. BBC’nin bir yorumu aynen böyle.

Mısır’da olanlara şöyle bir bakalım.

Mısır Addeviye ve Nahda meydanlarındaki Mursi'yi destekleyen kalabalığa güvenlik güçleri sabah erken saatlerde müdahale etti. Kalabalığa ateş açan polis, çok sayıda kişiyi kafasından vurarak öldürdüğü bizim ajanslar tarafından iddia ediliyor.

Meydanda ambulanslar aralıksız hastanelere yaralı taşıyor.

Bu arada meydandaki kalabalıktan “Saldırmayın biz Mısır vatandaşıyız. İsrail ya da düşman değiliz” çığlıklarının yükseldiği özellikle yandaş kanallar tarafından dile getiriliyor.

Zırhlı buldozerler Addeviye Meydanı’ndaki barikatları yıkmaya başladığı televizyon görüntülerinde açıkça görülüyor. Tıpkı bizim Gezi Park eylemlerinde çadırların yakıldığı gibi!

Güvenlik güçleri, çadırlarda protestocuları tek tek gözaltına alıyor. Tıpkı bizdeki gibi…

Onlarda bir eksik var, o da palalı sivillerin ortaya çıkmaması!

Öte yandan Addeviye ve Nahda meydanlarının giriş ve çıkışları zırhlı araçlarla kapatıldığı görülüyor.

Rabiatul Adeviyye sahra hastanesindeki gönüllü doktorların meydana girmesine güvenlik kuvvetlerinin izin vermediğini, bu nedenle yaralıları sınırlı sayıdaki doktorla tedavi etmek zorunda kaldıkları Müslüman Kardeşler Örgütü taraftarlarınca bildiriliyor.

Bu arada dış dünyanın bazı bölgelerinden cılız tepkilerin geldiği de görülüyor.

Örneğin; AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un sözcüsü, Mısır'da ölü ve yaralanmalar olduğuna dair haberlerin büyük endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Sözcü Michael Mann, "Bir kez daha şiddetin çözüm olmadığını tekrarlıyor ve Mısır makamlarına azami itidalle davranmasın çağrısı yapıyoruz." dedi.

Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert, Mısır'daki gelişmelere ilişkin, insan haklarının dikkate alınması ve korunması gerektiğini söyledi. Seibert, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, sağlıklı bilgileri olmadığı için Mısır'daki durum ile ilgili tam bir değerlendirme yapamayacağını belirterek, Alman hükümetinin, Mısır'da tüm tarafların itidalli davranması ve mutlaka şiddetten kaçınması çağrısında bulunduğunu ifade etti.

''Temel ilke olarak siyasi görüşünden bağımsız olarak tüm Mısırlıların insan hakları dikkate alınmalı ve korunmalı'' diyen Seibert, tüm yetkilileri sorumlu davranmaya, gergin olan durumda kan akmasının engellenmesine davet ettiklerini kaydetti. Siyasi sürecin herkesi kapsaması ve herkese açık olması gerektiğini belirten Seibert, bu sürecin şiddetten etkilenmemesi gerektiğini, tüm siyasi güçler arasında barışçıl dengenin sağlanmasından başka makul bir yolun olmadığını ifade etti.

Mısır'da askeri müdahalenin ardından iş başına getirilen geçici hükümetin, başkent Kahire'deki son gelişmelerle ilgili acilen toplantı yapacağı belirtiliyor. Sanki elinde yetki varmış gibi!..

Bu arada, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden Muhammed el-Bilteci, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki darbe karşıtlarına destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" talep etti.

Bilteci, Hürriyet ve Adalet Partisi'ne ait internet sitesinde yaptığı açıklamada, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki şehit, yaralı, çocuk ve kadınlara destek için Mısırlıların "sokaklara dökülmesi" çağrısı yaptı. İhvan Sözcüsü Ahmed Arif de açıklamasında, "Şu an Mısır'da yaşanan bir katliamdır ve bunun sorumlusu Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile darbecilerdir" ifadelerini kullanıyor.

Mısır güvenlik güçlerinin 120 kişinin ölümü, yüzlerce darbe karşıtının yaralanmasıyla sonuçlanan Rabiatu'l Adeviye meydanına müdahalesini orduya yakın televizyon kanalları canlı yayında verdiği görüldü. Ordunun yönetime el koymasının ardından, ordu lehinde yayın yapmaya başlayan Mısır'ın devlet televizyonu Nile TV, müdahaleyi ilk anlarından itibaren canlı yayınla verdiği internet sitelerine yansıdı.

Ölü sayısına gelince; 164 kişiden başlayan veriler 600 kişiye kadar çıkıyor. Yaralı sayısı da 3 binden 7 bine kadar uzanıyor.

Sözün özü, ölüm, kan gözyaşı…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..