Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '08

 
Kategori
Doğal Tedaviler
Okunma Sayısı
2227
 

Mısır'dan bir tutam kimyon

Mısır'dan bir tutam kimyon
 

Mısır'da gezip gördüklerimi yazacaktım, ama öncelikle en az piramitler ve Nil nehri kadar hatıramda Mısır'la özdeşleşen kimyon dan söz etmek istedim.

Kaldığımız otelde genellikle bizim yemek alışkanlıklarımıza benzer yemekler ve tatlılar vardı. Tad olarak en farklı yiyecek çeşidi salatalardı. Özellikle yeşilliklerle yapılmış bir salatadaki hem tanıdık hem de keskin bir tad ilgimizi çekti. İnce ince doğranmış marulların üzerinde minik tohum benzeri taneler gördük. Meğerse öğütülmemiş kimyonlar salataların üzerine eklenerek sunulmuş bizlere. Bende çarşıdan tane kimyon alıp yanımda getirdim. Bizim baharatçılarda da satılıyor olabilir ama genel mutfak kültürümüzde tane kimyon kullanıldığını duymadım açıkcası.

Öğütülmüş kimyon rengi aslında Mısır'da çevrenize baktığınızda toprakta ve binalarda sıkça gördüğümüz bir renk. Çarşılarda yemek yemedik ama yemeklere sık eklediklerinden belki de, yiyecek dükkanlarından gelen kokularda da kimyon hissediliyordu. Blog yazım için kaynak aradığımda, kimyonun ana vatanının Mısır olduğunu da öğrendim. Tadını ve kokusunu severdim zaten, yararlarını da okuyunca daha bilinçli kullanabileceğimi gördüm.

Her gün kullandığımız besin maddelerinin her birinin özel bir hikayesi var. Elimizdeki güzellikleri görebilmek ve sahip çıkabilmek yaşamdan zevk almamızı kolaylaştıracak. Özel rengi, keskin kokusu ve sağlığımıza yararlı bu güzel bitki hakkında ayrıntılı bilgi vererek sağlıklı günler diliyorum.

Kimyon; Orjinal Adı: Cuminum cyminum

Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz havzası ile Mısır olan kimyon, ülkemizde Orta Anadolu'da Eskişehir ve Konya dolaylarında üretilir. 15-60 cm. boylanabilen, biryıllık duyarlı otsu bitkidir. Hafif kokulu, elips biçimli şerit gibi yaprakları, yaz mevsiminde şemsiyeler oluşturarak açan beyaz ya da pembe çiçekleri vardır. Bu çiçekler olgunlaştığında, kimyon adıyla baharat olarak kullanılan iğ biçiminde ve genelde ikiye bölünen yapıda sarımsı esmer renkli tohumlar verir. Güneşli ve kısmen gölgelik yerleri; suyu iyi akıntılı ve bitek toprakları seven kimyon bitkisi, ilkbaharın sonlarında, ılık günlerde ekilen tohumlarıyla çoğaltılır.

Kimyon tohumlarında % 2, 5-4 oranında sabit ve karvon adı verilen uçucu yağ, tanen ile reçine bulunur. Avrupa ülkelerinde ekmek, kurabiye, peynir, bazı likör türleri ve etli yemeklere çeşni vermesi için sıkça kimyon tohumu katılır. Kimyon Türk mutfağında da, köfteye konur. Parfüm endüstrisi ve veterinerlik ilaçlarında kimyon tohumundan elde edilen yağ kullanılır. Kimyon, ülkemizin tarımdaki dışsatım ürünlerinden biridir.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı Romalılar döneminden beri bedene yararlı etkileri bilinen ve kullanılan kimyonun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece sıralanabilir:

• Midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

• Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.

• Diyareyi hafifletici etkisi vardır.

• İdrar söktürücüdür.

• Sinirleri uyarır.

• Terletici etkisi de bulunmaktadır.

Bu etkilerinden yararlanılmak üzere yaz mevsiminde bitkinin çiçek şemsiyeleri tam olgunlaşmadan önce kesilip alınır. Bunlar gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Yere serilen bir kağıdın üzerine bu şemsiyeler başaşağı edilip silkelenir. Böylece toplanan olgun tohumlar ya da piyasadan satın alınan kimyon tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp kabın üzeri kapatılarak 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen infüzyondan günde iki kez sabah ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içilir.

http://www.bilgikutum.com/kimyon.htm

http://www.organikgidamarketi.com/kimyon2.jpg

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Kimyonu çok severim ve yazın sayesinde oldukça yararlı olduğuna da öğrendim. Teşekkürler , Mısır anılarını ve gözlemlerini yazmaya devam . Sevgilerimi iletiyorum.

nilgun 
 18.03.2008 0:50
 

Bizim ailede kimyon en sevilen baharatlardandır. Antalya'ya has pek çok yemekte de kimyon vardır. Mercimek dondurması bunlardan biridir. Bir blogumda tarifini yazmıştım. Bir de, Antalya'ya gelen herkesin mutlaka yemek istediği köfte-piyazda da kimyon bolca kullanılır. Şiş köftenin içine değil, piştikten sonra üzerine serpilir kimyon. Doktor olduğunuz için ilginizi çekeceğini sandığım bir şey daha ekleyeceğim. Tane kimyon çay gibi demlenerek bebeklere içirilirse, bebeğin sancıları azalır. Pirinç pilavını bir kez de karabiberle değil, kimyonla yemeyi deneyin:) Sevgiler...

Tülin Aksoy 
 10.03.2008 20:42
 

hoşgeldin tekrar, bir çok baharatın daha ne etkileri vardır bilmiyorum ama gezdiğin yerlerden yeni bilğilerle gelmek çok güzel, sevgilerle.

erol aslan 
 08.03.2008 11:29
Cevap :
Teşekkür ederim tekrar:) kimyon gerçekten Mısır'la özdeş bir baharat ama:) sevgiler  08.03.2008 22:44
 

güzel bildiler vermişsin doktorcum sağolasın

Mavianne 
 06.03.2008 15:17
Cevap :
Sende saol sevgili dostum:) hoşgeldin tekrar:)  08.03.2008 22:44
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 196
Toplam yorum
: 1020
Toplam mesaj
: 110
Ort. okunma sayısı
: 6105
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster