Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '10

 
Kategori
Dünya
 

Mısır'ın ihaneti...

Mısır'ın ihaneti...
 

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile ABD nin eski başkanı George W. Bush


1948'de Filistin'in paylaştırılmasına dair 181 sayılı BM Genel Kurulu kararında Gazze, Filistinlilere verilen bölgeler arasında sayıldı. Ancak Filistinlilerin kendilerine özel herhangi bir bağımsız yönetim kurmalarına imkân verilmediğinden, "Filistin" olarak gösterilen bölge Ürdün ile Mısır'ın hâkimiyetine verildi. Gazze de Mısır'ın kontrolüne verilen bölgeler arasında yer aldı.


1967 savaşında ise, Suriye, Ürdün, Mısır, İsrail'e karşı fiilen savaşırken, Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır. Mısır uçakları daha havalanmadan 16 tane havaalanında İsrail güçlerince uçaklar yok edilirken, hava üstünlüğünü ele geçiren İsrail çölde Mısır tanklarını hurdaya çevirmiştir. Sonuç Araplar için tam bir hüsran olmuştur. Savaşın sonunda Mısır'dan Sina Yarımadası'nı, Suriye'den Golan Tepeleri'ni ve Filistin'in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail topraklarını dört katına çıkarmıştır. Savaş sonrasında Sina Yarımadası'ndan Mısır lehine çekilen İsrail ilerleyen dönemlerde diğer toprakları ilhak ettiğini açıklamıştır.Bu kararları tanınmadığı gibi, İsrail'in BM Kararlarını da uygulamaması sonraki dönemde bölgede birçok sorunun kaynağını oluşturmuştur.


Mısır tarafından Sina yarımadasının geri alınması ise ABD arabulucuğunda dönemin Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın İsrail ile imzaladığı Camp David barış anlaşması sonucunda olmuştur. Barış çabalarının sonucunda aynı yıl nobel barış ödülü alan Sedat, 1981 yılında ise bu barışın bedelini bir suikasta kurban olarak hayatıyla ödemiştir.


Ancak bundan sonra ABD nin sözünden çıkmayan Mısır, İsrail'in Gazze'ye yaptığı ablukasına da destek vermiştir. Çünkü ABD, Mısır'a İsrail'le iyi geçinmesi şartıyla, İsrail'den sonra en büyük para desteğini bu ülkeye yapmaktadır.


Gazze'ye gelince,1994 Kahire Anlaşması'ndan sonra Gazze ve Eriha'da bir özerk yönetim kurduruldu. Ancak işgal devleti o zaman Gazze'deki yerleşim merkezlerini kapatmadığından bölgedeki askerlerini de çekmedi. Sadece Filistinlilerin yoğun olduğu bölgelerdeki askerlerini yahudi yerleşim merkezlerinin etrafına ve geçiş noktalarına çekti. Dolayısıyla bölgeyi yine askeri yönden sıkı bir denetim altında tutuyordu. 2000 yılında başlayan Aksa İntifadası sürecinde işgalci devlet askerlerini yeniden Gazze'nin muhtelif bölgelerine yaymaya başladı.


Mısır'ın geçici olarak Gazze kapısını açması kimseyi aldatmasın. Çünkü artık Mısır'da ABD nin haberi olmadan sinek uçmuyor.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..