Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

Mısır olaylarına dair

Mısır olaylarına dair
 

Yaklaşık olarak bir kaç yıl önce devrilen Hüsnü Mübarek'ten sonra ''Mısır'a demokrasi'' gelecek söylemleri topraklarında 1923'ten beri demokrasiyi yaşayan bizi pek umutlandırmıştı.

Arap baharı adı altında başlayan, halkın demokrasi istediği isyanlarda mevcut Mısır yönetimi devrilmişti. O dönem yani Mübarek döneminde sosyalistler, işçiler, apolitikler, milliyetçiler, üniversite öğrencileri... Kısaca her görüşten her sosyal sınıftan kitleler Mübarek'i devirmek için meydanlarda birleşmişti. Başarılı da oldular elbette fakat seçim zamanı libeal vaatler ve demokratik özgürlük vaatleri ile başa geçen Müslüman Kardeşler, tıpkı İran devrimindeki gibi kendi ideolojik çizgilerini sert bir şekilde ortaya koyunca sonuç Mısır'ın demokratik ve özgürlüğü adına tam bir fiyasko oldu. Bu iktidarla da gerek özgürlük gerek ekonomik refaha ulaşamadı Mısır halkı... %51 ile başa geçen Muhammed Mursi, kendi ideolojik çizgisini geri kalan %49'a o kadar çok dayattı ki halk adete bu kadar yeter diyordu. Meydanlarda her gün gelen ölü ve yaralı haberleri, ardı arkası kesilmeyen olaylarla birlikte son 1 ayda devrim ne yazık ki darbeye dönüştü. Ordu yönetime el koydu. Demokratik seçimlerle başa gelen Muhammed Mursi'nin görevine yapılan darbeyle son verildi.

 

Yapılan darbe demokrasi adına kaygı veriyor ancak her devrimin bir anti-devrimi vardır. Mursi, başta olduğu süre içinde yaptıkları ile bu süreci bir bakıma kendisi hazırladı. 2 yılda pek çok şey değişebilir. Mısır'da 2 yılda ilerleme yerine geriledi. Dediğim gibi halka kurulan baskılar olayları tetiklediği için meydanlar dolu ve Mısır bugün çok karışık.  Burada olan halka oldu ama gerçek demokrasiyi isteyen halk meydanlardan çekilmedikçe ne Müslüman Kardeşler ne de Darbeci ordu halka zarar verebilir. Halk demokrasi ve insan hakları adına bedeller ödeceyecek elbette ama meydanlar halkınsa özgülükte halkındır.

 

Emperyalist destekli Arap Baharı'nın, Arap bölgesine hiç bir şekilde faydasının olduğunu görmedik hiç bir ülkede. Özellikle Müslüman kardeşlerin ve Mursi'nin yaptığı açıklamalarda hiç bir şekilde Anti-Siyonist ve Anti-Emperyalist demeç görmedik mesela. Hatta İsrail ve ABD ile gereğinden fazla iyi ilişkiler kurdu iktidara gelince. İsrail'e yapılmaması gereken imtiyazlar verdi. Öte yandan, iktidara gelmeden evvel bu devletlere kan kusuyordu yaptığı açıklamalarda. 

 

Bizim demokrasi hayranı ileri demokratik siyasilerimiz ve basınımız demokratik icraatlar uyuştuğundamı bilinmez Mursi'yi adeta bir demokratik kahraman ilan ettiler. Eylemler yapıldı. Mısırlılar ise kendisi için ''Mübarek'ten beter'' yorumları yapıyor. Kendi adıma, Muhammed Mursi'nin başına gelenleri onaylamasam da kendi kuyusunu kendi kazdı diyebilirim. Ülkemizde çeşitli yazar, vekiller ve askerler kurulan mahkemelerle içeri atılırken Mursi'nin başına gelenleri şiddetle kınamak, üzerinden nemalanmakta ayrı bir olay. İleri demokrasimizde bunlar oluyor gördüğüm kadarıyla.

 

Mısır her açıdan zor bir dönemden geçiyor. Halk kitleleri ortak yolu bulup darbecileri ve emperyalistlerin yerli iş birlikçilerini ülkeden kovmalıdır. Gerçek ekonomik özgürlük, demokrasi ancak bu yolla gelecektir.

 

Halk elindeki gücü iyi değerlendirmeli, yeni tanıştığı modern değerlere sahip çıkmalıdır.

 
Toplam blog
: 117
: 379
Kayıt tarihi
: 01.09.12
 
 

Öğrenci, sanatsever, sporsever, Mustafa Kemal Atatürk... ..