Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '13

 
Kategori
Dünya
 

Mısır yine karıştı

Mısır yine karıştı
 

Mısır 'Dawlat al-Mamalik Saltanat al-Mamalik ed-Devletü't-Türkiyye' (1250-1517)


Ben beni bildim bileli Mısır darbeler, savaşlar, suikastlar, bombalamalar yüzünden karışır durur.

Kıpçak Türkleri yanında Çerkezler ile Gürcülerce kurulan Kölemenler Devleti'ni yıktıktan sonra Yavuz Sultan Selim'in yörede kurduğu yeni düzeni sağlayan 'Osmanlı'nın ahı' mı tuttu bilemem.

Belli ki birilerinin eli ayağı, kolu bacağı Mısır'ı aşağılara doğru çekiyor.

Oysa Firavunlar ülkesi Mısır İslam'ın ilk kalelerinden biri idi yüzyıllarca.

Ortadoğu'da Türklerin yüzlerce yıl egemen olduğu ilk Afrika toprağı olması bakımından da Mısır bizim için çok önemlidir.

1250-1517 yılları arasında yaklaşık üç yüz yıl Türk Devleti yani Arapça söyleyişe göre 'Devlet'üt Türkiyye' adı ile tarihimizde 552-774 yılları arasında yaşayan Göktürk Kağanlığı'ndan sonra kurulan ilk Türk adlı devletlerden biri olarak Kölemenler Devleti de o topraklarda egemen olmuştur.

22 Ocak 1517 günü Yavuz Sultan Selim'in Kölemenler Devleti'ne karşı kazandığı Ridaniye Savaşı ile Osmanlıya katılan Mısır ne yazık ki Napolyon Bonapart'ın 1798 - 1802 yıllarını kapsayan Fransız İşgali'nin ardından 1805'ten sonra Kavalalı Mehmet Ali Paşa adlı bir hainin kişisel emelleri yanında Batıcılığına da bağlı olarak bizden kopartılarak öncelikle İngilizlerin yörüngesine girmiştir.

Bugün Mısır'ın başkenti Kahire bir kez daha toz duman, kurşun, biber gazı ve bomba sesleri ile uyanmış.

Yaklaşık bir yıl önce, 'Mısır Mursi ile mutlu olabilir mi hiç' başlıklı yazımda da yorumlamaya çalıştığım gibi Batı güdümlü Mursi ile İhvan-ül Müslimin kadrolaşması Mısır'a mutluluk, saadet, adalet ve özellikle şeffaflıklara yol açması gereken demokrasiyi getiremediği için kendi atadığı bir subay tarafından alaşığı edilmiştir.

Muhammed Mursi'nin totaliter içerikli yönetim biçimine doğru kaymaya başlamasının peşinden gelişen bazı kanlı olaylara ek olarak son haberler Mısır'da yine k a n ve gözyaşı dökülmekte olduğunu yansıtıyor.

İnşallah Mısır kendi dinamikleri ile kurtuluşa ererek kendine özgü yeni bir devlet, toplum, adalet ve iktisadi düzene kavuşur.

Yeter ki ABD'nin o çok iyi bilinen Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında Irak ile Suriye'de görüldüğü gibi bölünüp parçalanmasın.

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..