Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '07

 
Kategori
Tarih
 

Misti (Konaklı) Tarihine bir bakış 1

Misti (Konaklı) Tarihine bir bakış 1
 

Nisti (Konaklı) - Niğde


     

Misti karyesi Niğde’nin şimalinde altı saatlik mesfasinde olup takriben 3000 Rum Ortodoks ahalisisini havi ve ruhanice Konya Metropolitine, mülkiyetce ise Niğde Sancağına tabidir. Ahalisi mahalince ziraat ile ve taşraya giderler ekseriya yorgancılık ile meşgul olurlar. Koinotisimis (cemaatımız - f.d.) her ne kadar oldukça mükemmel bir Astiki Sholi (ilkokul ve ortaokul - f.d.) idare etmeye muktedir ise de ancak zükur ve ünastan (erkek ve kız öğrenciler - f.d.) muhtelit bir mektep (arrenopartenagogeion) idare ediyor. Karyemizin sekiz yüzü (800) mütecaviz çocuklarının taalim ve terbiyesi hususunda on kadar muallime ihtiyacı olduğu halde yalnız (25-40) aile kadar kendi evlatlarının terbiyesini aciz bir muallime ihale etmişlerdir.

      Tarih nokta-i nazarından karyemiz büyük ehemmiyeti haizdir, çünkü ahalisi hala eski adet ve ahvali muhafaza ve tekellüm etdikleri lisanda gayet eski kelimeler istimal ederler. Müverrihi meşhur P.Karolidis Efendiye göre ahalisi Mikra Asya sahillerinde teşekkül eden Yunan müstemlekiyatından buraya hizmet eden ücretli (zouraanın) ( misthioi georgoi ) ahfadıdır. Karyemizin aşağı tarafında oldukça maharetle inşaa edilmiş ve yerli lisanında “ keleria “ tesmiye edilen yeraltı ve bodrumlar vardır.

     Hariçten vuku bulan hücumlar esnasında ahali bu keleryalara iltica ve müdafa ederler idi.

     Bunların içinde ekklisiya, fırın, kuyu bulunup, medhellerinde büyük ve müdevver değirmen taşı vardır. İklimimiz kurudur.

     Getmiş (geçmiş) sene evvel eski bir mabed harabesi üzerine Konya Metropoliti merhum Sofronios zamanında Agios Vlasios namına mevkuf Byzantin usulü mimariyesi (Byzantinos rythmos) üzerine on kubbeli bir ekklisiya inşaa edilmiştir. Bu ekklisiyanın sağ tarafında Agios Haralambos ve sol cihetinde Agios Vasileios namlarında parekklisiyonlar vardır. Koinotisimizin beş papazı var ise de, bunlar ancak Ekklisiyastikagi, onuda yalnız ağızdan ( ezberden - f.d.) olmak üzere bilirler. Hali hazırda Eforodimogerontia, Savvas Dimitrogious ( tamias) Georgios kyriakoğlu (grammateus) Ioakeim Konstantinoğlu (melos) ve Vasileios Potosoğlu Efendilerden mütekkeptir.

En Misthi 7-20 Agustou 1913

 

     Fehmi DİNÇER

     Ankara 2005

 

Misti tarihi üzerine "Misti'de tarihi arayış" başlıklı yazım:


http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=64713

Fotoğraf:
http://www.flickr.com/photos/hakansert/750206708/

 
Toplam blog
: 109
: 5832
Kayıt tarihi
: 23.03.07
 
 

1959 yılında Fertek - Niğde'de doğdum. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültes..