Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '12

 
Kategori
Genetik
 

Mitokondri

Mitokondri
 

Anladığıma göre gen boyutunun altında mitokondri denilen bir başka gizli bölümün deşifre edilmesidir ki çok özel bilgileri içermektedir. ..


Midi-klorian, mitokondri demektir. Mitokondri, vücudumuzdaki hücrelerde yaşayan, bakteri benzeri mikroskobik yapılardır.

Eskiden mitokondri, hücreye enerji sağlayan bir “enerji santrali” olarak değerlendiriliyordu. Ancak son yıllarda bilim adamlarının yaptığı araştırmalar, mitokondrinin başka işlevlerini daha ortaya çıkarttı.

Star Wars’ta dile getirildiği gibi mitokondrinin gizli güçleri teker teker deşifre ediliyor. Mitokondri, yaşamın kritik kararlarının pek çoğunda son sözü söyleyen bir otorite.

Örneğin;
“Annenizin tohum hücrelerinden hangisi olgunlaşarak sizi oluşturan yumurtayı meydana getirecek?” veya ''100 yaşına kadar yaşamanız için gerekli koşullar oluşacak mı?'' gibi soruların yanıtları hep mitokondride gizli.

Bu arada Parkinson veya Alzheimer gibi pek çok hastalıkta da önemli bir rol oynayan mitokondri, insanların niçin iki cinsiyetli olduğuna da bir açıklama getiriyor. İnsan hücresi çekirdeği yaklaşık 10 bin gen içerirken, her bir mitokondride yalnızca 37 gen bulunuyor.

Mitokondrinin üreme sistemi üzerindeki etkisi belki de bilinenden daha karmaşık.

Tek bir cinsin değil, dişi ve erkek gibi iki farklı cinsin ortaya çıkmasının nedeni de mitokondri olabilir.

Mitokondrinin az sayıdaki genleri yalnızca üreme konusunda etkin değildir; bunlar aynı zamanda doğumdan sonra sağlığımızı da etkiler. Mitokondri hücrenin yaşam sürecinde çok kritik bir rol oynadığı için, uzmanlar bunların DNA'larındaki mutasyonun hastalıklara neden olabileceğini akıllarına dahi getirmiyorlardı.

1988 yılından bu yana genetikçiler mt DNA'larındaki mutasyonun pek çok hastalığa neden olduğunu keşfettiler. Pek çoğunun, enerji ihtiyacı çok fazla olduğu için kasları veya beyni etkilediği ileri sürülüyor. Yol açtıkları hastalıkların başında mide bulantısı, sağırlık, yoğun bir jimnastikten sonra duyulan yorgunluk, şeker hastalığı, zeka geriliği, felçler, konuşma bozuklukları ve kısa boy geliyor. 37 genin bu kadar çeşitli hastalıklara yol açması oldukça şaşırtıcı. Daha da şaşırtıcı olanı, benzer mutasyonların farklı kişilerde farklı hastalıklara yol açması.(1)

'Gen'deyip geçmeyelim, genetik o denli geniş bir sahayı kapsar ki, insanın kaş, göz, saç, cilt, karakter yapısı, hastalıkları, kaderi veya aklınıza gelecek tüm oluşlar, bilgi bankası ismiyle de anılan gen yapısı ile ilgili.  

Gen konusunda yeterli bilgileri edindiğinizi düşünmeye çalışıyorum. Bu anlatılan ise tamamen farklı bir durum. Anladığıma göre  gen boyutunun altında mitokondri denilen bir başka gizli bölümün deşifre edilmesidir ki çok özel bilgileri içermektedir.

Evrensel boyutlarda varlık âlemi ile ilgili oluşlar günün şartlarına göre insanların akıllarının algılayabileceği basit ifadelerle anlatılırken, popüler bilimin varlığı bugün inanılmaz denilen şeyleri deşifre etmeye başlamıştır.

Bugün müspet bilim sayesinde insanın gerçeğine doğru atılan adımlar, bilinmeyeni bilinir hale getirecek ve şüphe içinde kalınacak bir durum söz konusu bile olamayacaktır.

Ahmed F. Yüksel

 

Kaynakça
( 1 ) Cumhuriyet Bilim

 
Toplam blog
: 636
: 9957
Kayıt tarihi
: 14.12.11
 
 

Araştırmacı Yazar.. ..