Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '10

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Mitolojide Evlilik; Hera ve Zeus

Mitolojide Evlilik; Hera ve Zeus
 

Hera ve Zeus mutlu günlerinde:)


Zeus kendisine sadık bir eş aradığında Hera’yı seçti. Zaten onların evlenecekleri doğar doğmaz kararlaştırılmıştı.

Hera gözlerden uzak sütannesi Markis’in korumasındaydı. Zeus Hera’ya yaklaşabilmek için Guguk Kuşu kılığına girdi, evlenme teklifi etti. Hera biraz nazlandı ama bu geri çevrilemez teklifi kabul etti.Zeus Hera’ya gelmiş geçmiş en görkemli düğünü yaptı. Kitheron dağında yapılan düğünde Zeus ve Hera’nın geçtiği yerlerde ağaçlar yerlere kadar eğildi, çiçekler o güne kadar açmadıkları gibi açtılar. Çeşmelerden ambrossialar aktı, rüzgar bile hoş kokular saçarak esti.

Düğünden sonra saltanat sürecekleri bulutların üstündeki saraylarına gittiler. Bir ömür mutlu yaşadılar diyemiyoruz. Zaten her şey ondan sonra başladı. Hera ve Zeus’un evliliği şairlere ilham verecek kadar saadet doluydu. Ama bir yandan da kavgaları ve birbirlerine yaptıkları eziyetlerle yeri göğü inleten cinstendi.

Bu durumun sebebi Zeus’un uslanmaz bir çapkın oluşu ve Hera ile evli olsa da, Hera’ya aşık olsa da bu huyundan vazgeçmemesidir. Hera ve Zeus birbirlerine çok benziyordu. Her ikisi de büyük güçlere sahipti. İdeal evliliklerde olması gerektiği gibi bir elmanın iki yarısıydılar. Birbirlerine çok benzemeleri hem aralarında ki uyumu sağlıyor, hem de çatışmalara sebep oluyordu.

Zeus göklerden sorumluydu. Hera’da gelmiş geçmiş en güçlü tanrıçalardan biriydi. Gökyüzü kararıp, fırtına olduğunda Zeus’la Hera kavga ediyor diye yorumlanır. Hatta böyle havalarda insanın içinin kasvetle kaplı olmasının sebebi de bu olaya bağlanırdı. Ama gökyüzü parlak, masmavi ise Zeus ve Hera mutluluk içindeydiler, insanlarında böyle havalarda içlerine mutluluk ve huzur dolardı.

Hera evlilik tanrıçası, evliliğinin devamı için yapılması gereken ne varsa yaptı. Hatta çok çok fazlasını bile yaptı. Her an Zeus’u adım adım takip etti. Her hareketinden haberdar oldu.

Zeus Hera’yı müthiş bir aşkla sevmesine rağmen onu aldatmaktan da geri durmadı. Bulduğu her fırsatta aldattı. Gününü gün etti. Hera Zeus’u hiçbir zaman aldatmadı. Her zaman temiz ve afif kaldı.

Hera’nın güzelliğinden ve gücünden etkilenenler çok olmuştur. Hera buna cesaret edebilenlere asla karşılık vermediği gibi, Zeus’a bildirerek en ağır şekilde cezalandırılmalarını sağladı. Hera temiz olmayan sevgiden hep nefret etmiştir.

Hera’ya aşkını itiraf etme cesareti gösterenlerden biride İksion’du. Zeus İksion’un Hera’ya göz koyma cesareti gösterdiğini öğrendiği zaman, dönerek yanan bir tekerleğe bağlayarak acı içinde öldürmüştür.

Hera tanrıçaların en güzeliydi(Aphrodit’ten sonra). Güzelliği dillere destandı; gören herkes hayran olurdu. Bu kadar güzelliğe rağmen pek iyi huylu sayılmazdı. Hera kıskanç, kibirli, aşırı gururlu ve kindardı.

Hera’nın düşmanlığından sadece Zeus’un sevgilileri değil, eski eşleri, onların çocukları da nasibini alırdı. Onlara akla hayale gelmeyecek kötülükler yapardı.

Titanlardan Koios’un kızı Leto’nun Zeus’tan olan çocuklarını doğurmasını engellemek için her yere haber saldı. Kimse Leto’yu kabul etmedi. En son Delos Adası’na sığındı. Artemis ve Apollon Delos’ta doğdu. Apollon büyüyüp, Hera’nın gönderdiği canavarı alt edinceye kadar, Leto ve çocuklarını takip etti ve sürekli taciz etti.

Zeus İo’ya da göz dikmişti. Zeus, Hera İo’yu yakalamasın diye ineğe çevirmişti. Hera İo’yu hapsetmiş başına da bin gözlü Argos’u bekçi olarak koymuştu. Zeus Hermes’i onu kurtarmak için görevlendirdi. İo kurtuldu hapisten ama Hera’dan kurtulamadı. Hera İo’nun peşine bir sığır sineği taktı. Sinek ısırdıkça kendini bilmez bir halde tüm dünyayı gezdi. İo’nun geçtiği yerlerden biride Boshoporus’(İnek Geçidi)tur. Mısır’a geldiğinde Zeus sineği öldürerek İo’yu kurtardı.

Hera’nın kötülüğünün en çok dokunduklarından biride Semele’ydi. Zeus’un bu kıza olan aşkını ve birde hamile olduğunu öğrenince yaşlı bir kadın kılığına girip Semele’yi kandırdı. Zeus Semele ne söylerse yapacağına söz vermişti. Hera Semele’den Zeus’un gerçek görüntüsüyle kendisine görünmesini istemesini söyledi. Zeus hiçbir sevgilisine gerçek görüntüsü ile görünmemişti. Hep kılıktan kılığa girerdi. Zeus tüm görkemiyle şimşekler ve gök gürültüsü içinde görününce Semele bebeği Dionysos’u az daha kaybediyordu. Zeus imdadına yetişerek kurtardı.

Zeus’u elinde tutmak ve etkilemek için Aphrodite’in kemerini hile ile almış, güzelliği ile büyüleyerek Zeus’u kendisine bağlamaya çalışmış. Kimi zamanlarda Zeus’a olan duyguları düşmancaydı.

Zeus’un düşmanları ile işbirliği yaparak komplo kurmuş. Bir gece Zeus uyurken deri bağcıklarla binlerce düğüm yapıp, kıpırdayamayacak hale getirmelerine yardım wtmiş. Zeus günlerce düşmanlarının alay konusu oldu. Bu alaylara karşılık sadece tehditler savurup çırpınan Zeus’un imdadına Tethys yetişti. Tethys’in Zeus’a yardım etmesinin sebebi bir iktidar savaşının çıkmasını önlemek içindir.

Zeus serbest kalınca Hera’nın ellerini altın kelepçe takarak , ayağına iki adet ağır örs bağlayıp gökyüzüne asarak cezalandırdı. Hera’nın çığlıkları tüm Olympos’u çınlattı. Zeus tüm düşmanları gelip af dileyip, sadık kalacaklarına yemin etmeden Hera’yı serbest bırakmadı.

Hera bir süre sonra artık Zeus’la uğraşmaktan bıktı, aldı başını Zeus’un onu hiçbir zaman bulamayacağı bir yere gitti. Zeus Hera’nın huyunu çok iyi bildiği için onun ortaya çıkması için kıskandırma yolunu seçti. Tüm çevreye güzeller güzeli genç bir gelin alacağını duyurdu. Görkemli bir düğün organize etti. Tam düğünün olacağı gün Hera hasetlik ve meraktan duramadı. Genç gelini görmek için ve de kötülük etmek için ortaya çıktı. Duvağının içindeki tahta gelini görünce Zeus’un oyununu anladı. Zeus af diledi, kendisine dönmesi için yalvardı. Hazırlanan o düğünle yeniden evlendiler.

Hera Zeus’la paylaştığı mutluluğu ve gücü herkesten korumak için elinden geleni yaptı. Çok güçlü bir kraliçe olmasına rağmen aldatarak kendisini ezen, aşağılayan Zeus için hep savaştı. Evliliği için mücadele etmesinin sebebi sadece kadınca duyguları ve iktidar hırsı değildi. O, kutsal evliliğini korumak ve devam ettirmek için mücadele etmişti. Bu nu yapmak içinde sürekli kötülük yapmış, pek sevilen bir tanrıça olamamıştır.

 
Toplam blog
: 72
: 3894
Kayıt tarihi
: 20.09.09
 
 

Evli bir çocuk annesiyim. Eğitim alanında çalışıyorum. Felsefe, sosyoloji, edebiyat alannda atöly..