Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '07

 
Kategori
Felsefe
 

Mitolojik bir aşk hikayesi

Mitolojik bir aşk hikayesi
 

Sizleri bu bloğumda, 3000 senelik efsanevi bir aşk hikayesine götürmek istiyorum. Efsaneye göre, Asuri kraliçesi Semiramis(Şamiram), Ermeni Kralı Ara'ya aşık olmuştur ama Ara, Şamiram'ın bu aşkına yanıt vermez...

Aram'ın ölümünden sonra yerine geçen kral Ara yakışıklılığı ile ün salmıştır. Bu yüzden Ara Geghetsik(Güzel Ara veya Yakışıklı Ara) olarak da adlandırılan Ararat Kralına, Babil Kraliçesi kendisi ile evlenmesi için bir teklif götürür. Ara ya onunla evlenecek ve ölen eşi Ninos'un sahip olduğu tüm şeylere hükmedecek veya kendisi ile beraber olup arzusunu dindirdikten sonra armağanlarla ve barış içinde ülkesime geri dönecekti.

Ancak ne var ki Güzel Ara'nın zaten Nıvart adında bir eşi ve çocukları vardır, dolayısıyla şehveti ile ünlü Babil Kraliçesini reddeder. Reddedilmesine kızan Şamiram ordusunu toplar ve komutanlarına Keğetsik Ara'nın sağ olarak ele geçirmesini emreder.

Ararat vadisinde, Şamiram'ın ordusu ile Ara'nın ordusu çarpışırlar. Şamiram'ın ordusu galip gelir ancak Ararat Kralı ölmüştür. Askerlerine onu sarayın üst katına taşımaları için emreder ve Ara'nın öcünü almak için hazırlanan Ermeni kuvvetleri için de şu sözü yayar: "Tanrılarıma Ara'nın yaralarını yalamalarını emrettim. O, tekrar hayata dönecek."

Zira kendisi aşkından çılgına dönmüş ve onu tekrar hayata getirmeyi ummaktadır.

Bunu başaramayınca, sevgililerinden birini Ara gibi giydirir ve etrafa şu haberi yaydı: "Tanrılar Ara'nın yaralarını yalayıp ricamızı yerine getirdiler ve onu hayata döndürdüler. Bizleri sevindirdiklerinden onlara daha fazla ibadet etmeli ve yüceltmeliyiz." Böylece tanrıların gücüyle Ara'yı dirilttiğine göstermek istedi. Tanrıların Ara'yı diriltmesi için heykel diktiirdi ve onlara birçok adak adadı. Tanrıların şöhreti her tarafa yayıldı. Halk da buna inandı ve Ermeni isyanını da durdurmuş oldu.

Not: Movses Khorenatsi tarafından kaleme alınan bu efsanenin farklı sonlanış versiyonları da mevcuttur. Ancak sonlarda, Ara ölmüş ve geri dönmemiştir.

Blog resim: "Semiramis, Ara'ın cesedi bakarken" http://en.wikipedia.org/wiki/Ara_the_Beautiful

Kaynaklar:

1) http://www.armenianhistory.info/origins.htm

2)Mitolojik Ermeni Tarihi, Keğam Kerovpyan

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..