Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Miyom nedir? Miyom belirtileri nelerdir?

Miyom nedir? Miyom belirtileri nelerdir?
 

Miyom nedir?


Miyom nedir?

Miyom, rahim dokusu ile alakalı meydana gelen, büyüklükleri 1 – 1,5 cm boyutlarında değişkenlik gösteren selim tümörlerdir. Miyom kadınlarda en sık rastlanılan tümörler arasında yer almaktadır. 35 yaşını geçmiş kadınların çoğunluğunda miyom teşhisi edilebilir. Miyomun var olduğu kadınlarda çoğunlukla birçok miyom bulanabilmektedir. Kadınlarda bulunan östrojen hormonu miyomların büyümesine neden olmaktadır. Dolayısıyla miyomlar gebelik sürecinde ve üreme döneminde 3 kat daha fazla büyüyebilmektedir. Menopoz döneminde ise eğer kadın hormon içerikli bir ilaç kullanmıyorsa miyomlarda küçülme yaşanabilir.

Miyomlar, 3 grupta incelenir:

Submuköz miyomlar: rahmin iç kısmında gelişen miyomlardır. Submuköz miyomlar kadınlarda en az rastlanan miyom çeşididir. Fakat kanamaya en fazla bu tür miyomlar neden olmaktadır. Oluşan kanamalar adet döneminde meydana gelen kanamanın çoğalması ve daha fazla sürmesi şeklinde oluşabilmektedir.

İntramural miyomlar: rahimde kas dokusu içinde konumlanmış miyom türüdür.İntramural miyomlar oldukça fazla karşılaşılan miyom türüdür. Bu miyom türü de adet döneminde artışa ve adet kanamalarının daha uzun sürmesine yol açmaktadır. Ayrıca karın bölgesinde ağrıya, rahimde ve diğer organlarda baskı gibi şikayetlere neden olabilir.

Subseröz miyomlar: rahmin dış tarafına doğru büyüme yapan miyomlardır. Bu tür miyomların varlığında kanama gibi sorunlar ortaya çıkmaz. Sırt ve karın ağrısına ve rahimde basıya yol açabilirler.

Miyomun belirtileri nelerdir?

Rahimde oluşan miyomlar çoğu zaman herhangi bir yakınmaya neden olmaz ve herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Oluşabilecek bütün miyomların ortalama olarak % 10 – 20 sinde oldukça ciddi boyutlarda yakınmalar ortaya çıkabilir. Oluşabilecek miyomlarda en fazla rastlanan yakınmalar adet döneminde oluşan kanamanın fazla ve uzun süre devam etmesidir. Oluşan kanamalar bazen pıhtı şeklinde olabilir. Miyom vakalarında oluşabilecek diğer belirtiler;

Sırt ve bacak bölgesinde ağrı
Karın ağrısı ve dolgunluk hissi
Cinsel birliktelik anında ağrı
Kabızlık ve gaz sancısı
Sık aralıklarla idrara çıkma isteği

Genellikle miyomlar jinekoloji ve radyoloji uzmanlarınca uygulanan ultrasonografi yardımı ile tespit edilebilir. Fakat ultrasonografi ile miyomların her zaman hepsi tespit edilemeyebilir ve bazı hastalıklar gözden kaçabilir. Bu nedenle manyetik rezonans cihazı ile, rahim her açıdan daha iyi gözlemlenir, hem de var olan bütün miyomlar tespit edilir. Bu nedenle miyom ile karşı karşıya kalan kişilerde hastalığı teşhis edebilmek için mutlaka MR çekilmelidir. Miyomlar nasıl teşhisi edilir?

Miyom tedavisi

Miyom tedavilerinde amaç, hastada oluşan kanama ve ağrı gibi şikayetleri yok etmek ya da en aza indirmektir. Miyom var olup, ancak herhangi bir şikayete neden olmayan hastalarda herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Miyomdan dolayı şikayeti olan kadınlarda dört ayrı tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemler;

Hormon tedavisi
Miyomektomi
Histerektomi
embolizasyon

 


Op. Dr. Serdar Koç

http://www.serdarkoc.net

 

 

 

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..