Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '14

 
Kategori
Anılar
 

M.Kemal Yılmaz'ı anıyoruz

M.Kemal Yılmaz'ı anıyoruz
 

M.Kemal Yılmaz Söke 'de bir kültür etkinliğinde konuşurken ( 30 Ekim 2007)


Geçen bir yazımda şöylece demiştim: “Günler ne çabuk geçiyor” diye. Geçen yıl 9 Mart 2013 günü Aydın / Umurlu ve Köşk’te idik. Eski Aydın Milletvekili M. Kemal Yılmaz’ın daveti üzerine yakın akrabaları, yeğenleri, Umurlu’dan ve Köşt’e bulunan  hemşerileri Aydınlı / Sökeli  şair ve yazarlar  tüm gönül dostları ile bir restoranda birlikte idik. Birlikte yemek yedik. Sanatımız, edebiyatımız adına konuşmalar yaptık ve şiirler okuduk. Mustafa Kemal Yılmaz ile bayağı sohbet ettik. Bu buluşmamız üç dört saati geçti.  Daha sonra birlikte o günün anısına fotoğraflar çektik. Aradan 24 saat geçmeden bizlere vefat haberi ulaştı.Daha sonra Aydın’da Bey Camii’nde kılınan öğle namazından sonra  dualarla Umurlu’ da ki aile mezarlığında babasının ve annesinin yanına bir zeytin ağacının altında  toprağa verildi. Daha önce bizzat bana ve yakınlarına verdiği vasiyet üzerine bu dileği yerine getirildi.   

9 Mart 2014 Pazar günü  sözünü ettiğim  dostları ,akrabaları  Aydın’dan,Söke’den, Nazilli ‘den ,  Umurlu’dan ve Köşk’ten gelen sevenleriyle  mezarı  başında  yer aldık. Önce Umurlu’dan  bir camii imamı tarafından başta  M. Kemal Kemal Yılmaz olmak üzere ailesi ve tüm  mezardakiler  ardına  kur’an, yasin ve  uygun  ayetler okunduktan sonra  topluca ruhuna  Fatihalar göndererek birlikte yad edildi. Saygıyla ve rahmetle anıldı... Daha sonra bu satırlardın yazarı  Abdülkadir Güler  tarafından M. Kemal Yılmaz’ın hayatı, kişiliği, öğretmenliği , milletkvekilli  ve  millet, yurt ve insanlık sevgisi  üzerine bir konuşma  yaptı. Anlarına yer verildi. Eserlerinden söz etti:

Anma töreninde kimler vardı?  Aydın’dan,  Umurlu’dan  yakın akrabaları ve ailesinden yeğenleri Güven Yılmaz, Ünal Yılmaz, Birsel  Oğuz, Eşi İrfan Oğuz, Aydın’dan Şairler ve yazarlar Derneği başkanı ve yönetim kurulu üyeleri; Şükrü Öksüz, Beyhan Erdoğan, Mehmet Orhan, Güner Dokuyucu, Naim Özdamar, Savaş Sarıkaya, Ergün Gül, Erkan Aşar, Nazilli’den Etem Oruç, İzmir’den Mehmet Genç, Umurlu’dan ve Köşk’ten dostları ve hemşerileri vardı.Umurlu Belde başkanı Zeliha  Gündoğdu, Denizli’den Kadir Çetinkayla,  Söke’den Şairler ve yazarları Derneği başkanı Tülay Sarayköylü,Abdülkadir Güler, O.Hasan Bıldırki, Aşır Tunca, Saffet Mantar, Metin Akdeniz, Necla Baştuğ, Fatma Yenidünya, Eray Dalkıran, Hamdi Akgün, Hatice Remil hazır bulundular.

Bu  töreninde  M. Kemal Yılmaz’ın özgeçmişinden sonra  törene katılan   Şükrü Öksüz, Tülay Sarayköylü , O.Hasan Bıldıki, Birsel Oğuz,  Mehmet Orhan, Naim Öz damar,Ergün Gül, Etem Oruç, Savaş Sarıkaya,Erkan Acar,şairler tarafından M. Kemal Yılmaz’ın  şiirlerinden, ve ona yazdıkları şiirlerinden  örnekler sundular, anılarından söz ettiler.

M. Kemal Yılmaz:

10 Ocak 1921 yılında Koçarlı’nın Cincin köyünde doğdu. Annesi Fatma Hanımdır. Babası, Jandarma Karakol korutanı Hakkı Çavuş Cincin’de. Damlaman’ da, Nazilli’ de Umurlu’ da görev yaptı. Ve kahraman jandarma yüzbaşısı Nuri Bey’in yanında ( Arap Yüzbaşı olarak ünlüdür ) Yunanlılara karşı savaştı. Yani Milli Mücadele kahramanlarındandır. Hakkı Çavuş olarak anılır ve son yıllarda bahçıvanlık yaptı. Dedesi askeri Doktor Yüzbaşı Mustafa Efendi, Arnavut İsyanı sırasında yaralı askerlerimizi tedavi ederken Arnavutlar tarafından şehit edildi… 

M. Kemal Yılmaz Umurlu ilkokulunda( 1928-1933), Malatya, Siirt ve Aydın Ortaokulunda (1934- 1937). Eskişehir Lisesinde ( 1937- 1938 )  ve Balıkesir Necati Bey Öğretmen Okulunda ( 1938-1940 ) öğrenim gördü. 1940 yılında Batın’da öğretmen olarak göreve başladı. M. Kemal Yılmaz’ın okumasına öykü yazarı ve dayısı  öğretmen Mahmut Özay’ın büyük  etkileri  oldu. Vatanı görevini yedek subay olarak (1942- 1944 ) yılında ifa etti.  Yüksek öğrenimi Ankara’da Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü’nde (1945-1947 ) yılında  tamamladı.

Daha sonra Paris Üniversitesinde ( 1949- 1950)  yılında   öğrenimini  bitirdi ve  dönüşünde  Nazilli  Orta Okulu’nda Fransızca öğretmeni olarak görev yaptı. (1947- 1949 ). 1950 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Dış Münasebetler Genel Müdürlüğünde  Şube Müdürü yardımcısı olarak başladığı görevini, Şube Müdürü ve  Genel Müdür Yardımcısı olarak sürdürdü.  1953- 1956 yılında Londra, İngiltere Bölgesi Öğrenci Müfettişi yardımcısı olarak çalıştı. 1964-1965 ders yılında Ortaöğretim Genel Müdürü  oldu. Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi iken 1965 genel Seçimlerinde Aydın Milletvekili olarak  parlmamentoya girdi. Bu görevini iki dönem yaptı.( 1965-1973 ).

İsmet İnönü ve Bülent Ecevit Genel Başkanlığında sırasında Parti Meclisi ve Grup Yönetim Kurulu üyesi olarak da hizmetler verdi.  M. Kemal Yılmaz  Milli Eğitim Bakanlığı  Yurtdışı İşçi  Çocukları Eğiimi Genel Müadürü ileken Londra bÜypük Elçiliğine Kültür Ataşesi olarak atandı. Daha sonraları M.E. B. Başmüfettişi iken ülkemizin tanınmasında turist rehberi olarak   birçok görevler yaptı.

Ülkemizin tanınmasında Ankara Veliliğince TEŞEKKÜR    Platketiyle ödüllendirildi. ( 1999).  Mustafa Kemal Yılmaz evli  ve  iki çocuk dört torun  babasıdır. Mesleğinin yanı sıra sanatla ve edebiyatla  ilgilendi. İlk şiiri  Ahmet Kutsi  Tecer’in çıkardığı  “Ülkü Dersinde”  MISIR İMECESİNDE “  adıyla yayımlan şiiri oldu ve  Ahmet Kutsi Tecer tarafından beğeni kazandı.( 1941).

Daha sonra şiir ve yazıları Ülkü, Varlık, Şadırvan, İdarecinin Sesi, Ozanca,  Çağrı, Ilgaz, Kemalyist Ülkü, Akköy,Ankara’da Müdafaa-i Hukuk, Parlameanto, Gülpınar,Ardıç Kuşu, Tay,Beşparmak, Yeni Defne, Ekmeklinin Sesi. Sarızeybek , Aydın Aydın, Aydın Efesi gibi  dergilerde , çeşitli antolojilerde ve  Yeni Söke, Söke Ekspres, Aydın Mücadele, Bartın Gazetesi, Hürsöz, Ege Kuvayı Milliye Kuş Adasında Halkın Sesi  gibi  yayın organlarında  şiir ve  çeşitli yazıları yayımlandı.

 ESERLERİ: 

Denizin Getirdiği Ölü Asker / Şiirler ( 1975 ), Toprak Soyu (  1993 ), Umurlu Çiçekleri / Üç Demet şiir 4.baskı ( 2012 ) deneme, eleştiri ve değişik makaleleri nin yer aldığı şu kitaplarıda yer almıştır:  Umurlu’dan Çıktık Yola ( 2000 ), Atatürk Umurlu’da ( 2001 ), Umurlu’da Bir Zeytin Ağacı ( 2001 ), Yaban Ellere Kalanlar ( 2003 ), Aman Analar Ağlamasın ( 2004 ),Ben Meclisteyken ( Mustafa Kademoğlu ( 2009 )  ve  Abdülkadir Güler’in onun hayatını anlatan  eseri “ Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan  M. Kemal Yılmaz ( 3. baskı 2012 ). Gibi kitapları yayımlanmıştır. Ayrıca Fehmi Baldaş’la birlikte ortaokullarda okutulan Fransızca Ders kitabı birlikte yayımlanmıştır.( 1958 ). Kültür babası olarak tanıdığımız değerli insan M.Kemal Yılmaz 09 Mart 2013 günü aramızdan ayrıldı.... 

Eğitimci şair ve yazar olan Eski  Aydın Milletvekili M.Kemal Yılmlaz,  gerek mesleği ve gerekse sanat ve kültü alanında birçok ödülü vardır. Bunların sayısını da kendisi de bilmiyor ve hatta mütevazı olmasından dolayı bunlardan hiç söz etmiyor.  Örnek bir vatanperverdi, Ulusunu, milletini ve özellikle Atatürk’ü çok seviyordu ve Türk  kültürüne aşıktı. Bir cumhuriyet çocuğu idi. Vefatının birinci yılında   rahmetle ve saygıyla anıyor mekanı cennet olsun diyorum….   

Geniş bilgi için:

Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M.Kemal Yılmaz / Abdülkadir Güler- 3. Baskı- Söke Cumhuriyet Matbaası 2012.  

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..