Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '15

 
Kategori
Psikoloji
 

Mobbing: Siz de psiko-şiddete maruz kaldınız mı?

Mobbing: Siz de psiko-şiddete maruz kaldınız mı?
 

Mobbing deyince  ilk olarak aklınıza ne geliyor? Bu kavramı daha önceden duydunuz mu? Bu terim bizlere ismen yabancı gelse de birçoğumuzun çok yakından tanık olduğumuz bir kavram ne yazık ki… Mobbing bir veya birkaç kişinin diğer bir kişiye yönelik yapılan düşmanca davranışlar, ahlak dışı tavır ve tutumlarıdır. Bu davranış ve tutumlar ise genellikle kişi çalıştığı yerden istifasını sununcaya kadar veya kişi istenilen şekilde suistimal edildikçe devam eden bir döngü halini alır.

PEKİ NEDEN MOBBİNGE MARUZ KALINIR?

Mobbinge maruz kalanların ortak özelliklerine bakacak olursak genellikle işini çok iyi yapan, sürekli takdir edilen ve başarılı olan, göz önünde bulunan, güzel veya yakışıklı olan veya cinsel olarak kendisinden yararlanılmak istenilip de olumsuz cevap veren kişileri hedef alınan kitlede gösterebiliriz.

NEDEN MOBBİNG UYGULANIR?

Çünkü mobbing gruba uymama, istenilen şekilde mobbing mağdurundan faydalanılamadığı süreçlerde veya bu kadar başarılı-göz önünde bulunan kişiyi çekememe durumlarında ortaya çıkıp uygulanmaktadır.

SİZLER DE BUNLARDAN BİRİNE MARUZ KALIYOR OLABİLİRSİNİZ!

Özellikle mobbinge maruz kalanlarda gözlemlediğim karşılaştıkları tavır ve tutumlar şunlar olmuştur;

·         Dışlanma

·         Cinsel istismar

·         Aşağılanma

·         Küçük düşürücü davranışlara maruz kalma

·         Fiziksel ve psikolojik şiddet

·         Daha fazla iş yükleme veya dışlanmadan ötürü iş azaltma, hiçbir şey yaptırmama

SİZLERDE BUNLARI YAŞIYOR OLABİLİRSİNİZ!

Çevremde  mobbinge maruz kalan bir çok arkadaşımdan, gözlemlerimden, araştırmalarımdan yola çıktığımda genellikle şiddetli kaygı, bıkkınlık, depresyon, sindirim sistemi bozuklukları, baş ağrıları artışları, isteksizlik, enerji düşüklüğü, sürekli yorgunluk, iştah kaybı veya artışı, bilişsel süreçlerinde bellekte problemler -en önemli belirtisi olarak unutkanlık gösterilebilir- yaşadıklarına şahit olmuşumdur.

‘ESKİ YAŞANTIMA BİR DAHA DÖNEMEYECEĞİM, HİÇBİR ŞEY BENİ MUTLU ETMİYOR, HER ŞEY TAMAMEN BİTTİ…’ gibi basmakalıp düşüncelerden uzak durun.

BİR MAĞDUR OLARAK NE YAPMALIYIM?

Ne yazık ki günümüzde mobbinge maruz kalanlar yaşadıklarını topluma veya yakınındaki insanlara açmakta oldukça çekinmektedirler. Asıl yapılması gereken ise mobbingi uygulayan kişiye durumunuza itiraz etmek ve mümkünse yanınızda tanıklık edebilecek güvendiğiniz biri olması. Mümkün oldukça size yapılanları kaydetmeniz yararınıza olacaktır ve mobbingi uygulayan kişiyi yetkili birine şikayet etmeyi ihmal etmeyin ayrıca varsa kanıtlarınızı da sunun lütfen... Psikolojik yardım almaktan ise asla çekinmemelisiniz. En yakınınızda ki psikologa başvurmalısınız.

 HUKUKSAL AÇIDAN NELER YAPILABİLİR?

Bu tür durumlarda ispat yükü çalışana düştüğü için ve uygulamada da işyerinde çalışanların işlerini kaybetmemek adına tanıklık yapmadığı için mobbingin ispatı oldukça zordur. Bu nedenle fesih bildiriminin sadece mobbing üzerinden tanımlanması tek başına yetersizdir. Mobbinge maruz kalanlar iş mahkemesine başvurup haklı nedenle işten ayrıldığı için kıdem tazminatını, ihbar tazminatı ile diğer işçilik haklarını işverenden talep edebilir. Ayrıca mobbingin sınırları çalışanın şahsına doğrudan yönelik ve çalışan manevi olarak zarara uğratacak şekilde ise ayrıca işçi hukuk mahkemesinde manevi tazminat davası açabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru da bulunup hakaret ve tacizden dolayı işveren hakkında suç duyurusunda bulunabilir, savcılık yapacağı araştırmada mobbingin sınırları aşılarak suç(hakaret, taciz ve tehdit) teşkil ediyorsa işveren ceza mahkemesi tarafından cezalandırılır.

‘ALO MOBBİNGE MARUZ KALIYORUM!’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise işyerinde mobbinge maruz kalanlara destek için 170 mobbing hattını kurdu. 7 gün 24 saat açık olan bu çağrı merkezine ulaşıp sorununuzu anlatmanız yeterli. En geç 72 saat içersinde konuyla ilgili harekete geçiliyor. Buradan ulaşıp sorununuzu dile getirmeniz mümkün.

Evet ne yazık ki mobbing çalışma hayatımızın adı bilinmeyen bir gerçeği… İster iş yaşamına erken dahil olalım ister bu sürece geç girelim hayatımızın birçok noktasında bu tür sorunlarla karşılaşabiliriz. Kimi zaman arkadaşımıza kimi zaman yöneticimize kimi zamansa en yakınımızdaki kişiye bu durumu isyan ederiz yaşadığımız şeyin adının mobbing olduğunu bilmeden… Ama bekli de burada en önemli etken farkındalığımızın yüksek olup yılmadan neler yapabileceğimizin bilincinde olup harekete geçmektir. Zaten temel amacımız bu farkındalığı uyandırmak ve daha biliçli bir yaşam yaratmak. Unutmayın ki hiçbir şey için geç değildir. Daha mutlu bir yaşam için daha sağlıklı bir yaşam için…

Unutmadan belki bizlerde çevremizdekilere farkında olmadan uyguluyoruzdur ne dersiniz?

 

 
Toplam blog
: 5
: 180
Kayıt tarihi
: 01.03.15
 
 

Psikolog \ Blog Yazarı ..