Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '12

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Mobbing Yapan İşveren Hapis Cezası İle Yargılanacak

Mobbing Yapan İşveren Hapis Cezası İle Yargılanacak
 

İşveren mobbing yaptığında asliye ceza mahkemesinde yargılanabilir


Vatandaşların hak ve özgürlükleri ne kadar geniş ve uygulanabilir nitelikte ise o ülkenin vatandaşları  da o kadar özgür ve ferah yaşamaktadır. Ülkenin gelişmişliğinin göstergesi olarak görülen insan hakkı ve özgürlükleri, Anayasalarda belirlenmektedir. Bu hakların sınırları  da Kanunlar kapsamında oluşturulmaktadır. İnsan hak ve özgürlüklerin  en önemlilerinden birisi ise ÇALIŞMA hakkıdır. Çalışma hakkının  en önemli  ihlali olarak görülen   Mobbing (psikolojik taciz)  ise işverenin,  işçiye karşı sistematik biçimdeuygulamış olduğu  düşmanca ve ahlak dışı bir iletişim izlenerek ortaya çıkan bir nevi psikolojik terör olarak tanımlanabilir. 

            Mobbing, Türk İş Hukuku Doktrininde  ve açılan hukuk davalarında yer almaktadır. Fakat mobbing nedeniyle eylemi  uygulayan kişiler hakkında  ceza yargılaması uygulamada bulunmamaktadır. TBMM  Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonun raporunda ise  Mobbing uygulayan kişiler hakkında   TCK ‘da tanımlanan işkence-eziyet , vücut bütünlüğüne saldırı, çalışma hürriyetini engelleme, hakaret, tehdit suçları kapsamında yargılanması gerektiği vurgulanmıştır. Bu mevzuat  çerçevesinde olduğunu düşünen  ve  Tekirdağ da yaşayan Bülent Çelikcan isimli Metalurji Mühendisi işçi, Türkiye’de örnek bir mücadeleye  imza atmıştır.

             Lüleburgaz Büyükkarıştıran’da faaliyet gösteren bir Döküm fabrikasında Metalurji Mühendisi olarak çalışan  Bülent Çelikcan, 2010-2011 yılları arasında işveren vekilleri tarafından uygulanan Mobbing (psikolojik şiddet) iddiası nedeniyle  fiili yapan şahıslar hakkında TCK 117/1(İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali)  ve 96/1 (Eziyet etme) maddesi uyarınca Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. Savcılık ise psikolojik şiddet eyleminin TCK kapsamında uygulanacak bir maddenin olmadığını belirterek yapılan mobbing şikayetine suç ve cezada kanunilik ilkesi uyarınca kovuşturmaya yer olmadığı kararını vermiştir.  İşçi, verilen bu karara Edirne Ağır Ceza Mahkemesine süresinde itiraz etmiş ve Edirne Ağır Ceza Mahkemesi de işçinin itirazını kabul ederek psikolojik şiddet uygulayan işveren vekilleri G.Ç ve M.S hakkında TCK 117/1 (iş ve çalışma hürriyetinin ihlali) ve 96/1 (eziyet etme)  maddesi uyarınca haklarında kamu davası açılmasını sağlamış ve iddia edilen suçlar hakkında şüphelilerin yargılanmalarını istemiştir.

                İşveren vekili olan şüpheliler G.Ç ve M.S haklarında iş ve çalışma hürriyetinin ihlali iddiasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ve ayrıca işçiye  eziyet etme iddiasıyla 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile Lüleburgaz Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmaktadırlar. Şüphelilerin suçlu olup olmadığı yapılan yargılama sonucunda ortaya çıkacaktır.

                 Metalurji Mühendisi işçi Bülent Çelikcan tarafından yapılan bireysel hukuk mücadelesi sonucu emsal olduğunu düşündüğümüz ceza yargılaması ile artık işveren ve vekillerinin de işçiye uygulamış olduğu psikolojik şiddet sonucu yaptıkları eylemler nedeniyle Türk Ceza Kanunu kapsamında hapis cezası ile yargılanmalarının yolu açılmıştır.

Hakkınızı arayın insanlık onurunuzu kurtarın. Saygılar

http://www.sevenhukuk.com  dan iletişim kurabilirsiniz.

suatyurdseven@gmail.com

twitter.com/suatyurdseven

 

 
Toplam blog
: 80
: 9564
Kayıt tarihi
: 05.07.09
 
 

1978 Lüleburgaz doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Lüleburgaz'da tamamladım. İstanbul Üniver..