Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '08

 
Kategori
Kadın Modası
 

Moda anti- moda anti - anti - moda

Moda anti- moda anti - anti - moda
 

Ben çektim.


ABD’de popüler ve kitlesel kültürde, temelde üst gelir kümesine hitap eden Broadway müzikallerini herkes duymuştur. Suyunun suyu taklitler, ülkemizde de ‘Egemen Bostancı ekolü’ olarak tarihçede yerini almıştır.

Bu Broadway müzikalleri, yavaş yavaş müşteri yitirmeye başlayınca, ‘Off-Broadway’ diye bir şey icat ettiler. Onun da miyadı dolunca, ‘Off-Off-Broadway’ diye bir şey icat ettiler.

Modayı herkes bilir. Şu sıralar, ‘muffin’ pantalon giyip, en geniş yerinden sıkılmış bir deniz anasına benzeyen kadınlar, bu modanın icadı tiplerdir.

E tabii, böyle acaip şeyleri herkese satamıyorlar. (Ergenlere satıyorlar ayrı konu, çünkü ergene ne versen alır, onun tüketici bilinci yoktur, çünkü beyninin olması gereken yerde, babasının limitsiz kredi kartı vardır.)

O zaman, yeni ve acaip bir şeyler icat etmeleri gerekmiş. Nasıl ki Broadway de, Off-Broadway de, şeyselleşmiş sanat sunuyorsa, bu yeni moda da, önceki genel moda akımları gibi, şeyselleşmiş birşeyler sunuyor.

Mühim olan, bunun ‘sanat’ diye alınıp, koskoca bir bankanın sanat galerisine konması.

Son yıllarda, Garanti Bankası’nın sanat galerilerinin başında her kim varsa, İstiklal Caddesi’ndeki 2 galerilerine, akla eza, beyne işkence şeyleri sergi diye koyuyorlar. O 2 galerideki her sergiye girişimde, duygusal-düşüncesel travma yaşayıp çıkıyorum. En son da, 21 Mart – 26 Nisan 2008 tarihleri arasında moda ile ilgili bir sergi açmışlar.

Bunun hesabı sorulsun diye, oturup bu metni yazdım.

Canım kardeşim, ben bir pantalonu yırtılıncaya dek kullanır, gene atmam, ceplerini keser yamarım, daha da kullanırım. 1 montu ortalama 7 yıl, 1 pantolonu ortalama 6 yıl, bir tişörtü ortalama 5 yıl giyerim. Montu 35 YTL’ye, pantalonu 15 YTL’ye, tişörtü 5 YTL’ye alırım. Hepsini Beyoğlu’ndan alırım, çünkü oralarda oturuyorum ve rekabet nedeniyle orada her zaman daha ucuzunu bulurum. Beyoğlu’nun markalı ortalama fiyatları bunun 10-20 katıdır, beyaz Türkler oradan giyinir.

Söyleyecekseniz böyle söyleyin. Hayır şöyle söylemişler:

“Sürdürülebilir moda konusunun en önemli meselelerinden biri kaynakların değerlendirilmesidir. Kaynakların daha etkin kullanımı, moda üretimi ve tüketiminin etkilerini azaltmayı sağlayabilir.”

Bunu 20 ile çarpın. 20 katı zırva daha ekleyin.

Moda zırvadır. Nokta.

Söylenecek budur.

En ironiği de, sergi kataloğundaki ile sergideki giysiler aynı değil. Ekteki fotoğraftaki ‘hafiflik’ temalı giysinin, sergideki durumu mini etek, katalogda ise, biraz tesettürlü olup, altına dizaltı etek eklemişler, renkler de tutmuyor.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..