Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '07

 
Kategori
Kitap
 

Moda bulaşıcıdır!

Moda bulaşıcıdır!
 

Televizyon yönetmeni, yapımcısı ve sunucusu olarak harika işler yapan Nur Onur’un "Moda bulaşıcıdır!" isimli kitabında Cumhuriyet Türkiyesi’nin başlangıcından bu yana moda serüvenini çok güzel yazmış.

Nur Onur, kitabında her biri çağdaş ve modern Türk insanının giyimine katkı yapmış 32 terzi ve tasarımcıya yer veriyor.

Kitapta; kimi belleğimizden ne yazık ki silinmiş, kimi hala günümüz modasında gündemde olan ünlü modacılar; moda dünyasına girişlerini, iş yapma biçimlerini ve modaya ilişkin gözlemlerini samimiyetle ortaya koyuyorlar.

Kimler yok ki kitapta; Modayı bizlere 1923’ten beri bulaştıranlar arasında Hayri Akduman, Lütfiye Arıbal, Suat Aysan, Übeyde Bozyeğit, Cemal Bürün, Concitta Coppola, Fevziye Çamer, Hakan Elyaban, Ahmet Eraslan, Nevzat Kasman, Bergin Usberk ve Stefan var. Bu modacıları yaşım gereği çok anımsamıyorum. Ancak kitapta okuduğum kadarı ile genç cumhuriyetimizin modern dünyasına büyük katkıda bulunmuşlar. Kitaptaki tanıdığım isimler arasında ise Faize&Sevim, Vural Gökçaylı, Cemil İpekçi, Sadık Kızılağaç, Yıldırım Mayruk, Mualla Özbek, Rıfat Özbek, Canan Yaka ve Zuhal Yorgancıoğlu var.

Bu kitabın ikincisini de mutlaka kısa zamanda çıkaracağına inandığım Nur Onur, gerçekten Türk Moda Tarihi’ne çok önemli bir veri tabanı yaratmış ve bundan böyle bu alanda araştırma yapacaklara çok önemli kolaylık sağlamış.

Nereden nereye geldiğimizi görmek için bir kez daha ‘’Moda bulaşıcıdır!’’ kitabındaki Nur Onur’un şu satırlarını mutlaka okumakta yarar var.

"Kadın giyimini düzenleyen bir kanun esasında yoktu. Ancak şapka devrimi ile başlayan süreç kadının değişim enerjisini açığa çıkarmıştı. Atatürk her gittiği yerde telkinlerde bulunuyordu. Tüm konuşmalarında, hem erkeklere hem de kadınlara seslenerek kadının özgürleşmesinin ne denli önemli olduğunu vurguluyordu. 1925 yılından sonra kadın artık Avrupa’daki hemcinsleri gibi giyinmeye başlamıştı."

Teşekkürler Nur Onur. Eline sağlık.

 
Toplam blog
: 54
: 1526
Kayıt tarihi
: 21.06.07
 
 

23.05.1974 İstanbul doğumluyum. Mediha Yener Moda Okulu'ndan stilistlik ve modelistlik sertifikaları..