Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '10

 
Kategori
Siyaset
 

Moda mutlak iktidarına yürüyor

Moda mutlak iktidarına yürüyor
 

Che Guavera günümüzün moda ikonu


Deniz Baykal'ın geriye taralı saçlarını hepiniz hatırlamışsınızdır. Yağmur altında kaldığı günlerde ıslak saçlarını geriye atışı kendine olan güvenini göstermeye yeten lider. Kitleleri peşinden koşturamamasına rağmen bazılarımızı tavladığı kesin. Seks kasedi piyasaya çıktığından beri özellikle kadınların aklını karıştırdığını, rüyalarını süslediğini düşünür oldum. Ama bu adamın beni tavladığı zaman bundan birkaç yıl önceki olaylı Sarıgül Kurultayı'ydı. Mustafa Sarıgül'ün CHP genel başkanlığına aday olduğu kurultayda kürsüye çıkan Deniz Baykal kurultay delegelerinden izin alarak çıkardığı ceketiyle şovuna başladı. Beyaz gömleği ile sahnede fırtınalar estirdi. Ardından kürsüye çıkan Sarıgül'ün çıkaramadığı ceketinin içinde boncuk boncuk terlediğini gördük. O gün orada da tespit edildi ki; iyi bir görünüm çok şeyi değiştirebilir..

Toplumda ki algılamaya göre görünümün önem kazanması ve kitleleri peşinden sürükleyen karizmatik lider ihtiyacı soğuk savaşın bitmesi ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki döneme denk geliyor. Bu temelinden yanlış bir inanış.

Ekim Devrimi'nin önderi Vladimir İlyiç Lenin'in kitleleri peşinden sürüklemek için yaptırdığı propagandalar öyle boyutlara gelmişti ki, kitleler hem ideolojik temelli bir sürükleniş yaşarken hem de Lenin'in yarattığı ve kendilerinin kullanamadıkları moda akımının etkisi altında fikren eziliyorlardı. Almanya'nın bir dönem liderliğini yapmış nasyonel sosyalist Adolf Hitler'de yarattığı Nazizm ideolojisinde modaya farkında olmasa bile çok önem vermiş durumdaydı. Nazizm'in yok olmasından sonra izlediğimiz hollywood filmlerinde Hitler'in kurmaylarının askeri kıyametlerindeki şıklık dikkat çekiyordu. Sadece bir dönem değil yaşamadığı dönemlerde de güney amerikayı kasıp kavuran sosyalist devrimci Ernesto Che Guavera'nın yıldızlı şapkası, sakalları ve duruşu sonraki yıllarda ve başka kıtalarda da bir sembol haline geldi. Gençler içlerindeki sosyalist dünyayı en çok Che Guavera tshirtleriyle içselleştirdiler. Günümüzde sosyalist Che Guavera kapitalist dünyanın elinde bir moda akımı olarak şekillendi. İronik gelebilir. Ama akıllıca olduğu çok açık.

Siyasette esas olan bir moda akımını takip etmekten çok kendi moda akımını yaratmak algıladığım kadarıyla. Sarkozy, Obama, Merkel ve Erdoğan gibi isimler karizmatik olmalarına rağmen klasik siyasetçi görünümdeler. Bazıları ise kendi moda akımını yaratıyor. Chavez kırmızı gömlekleriyle dikkat çekiyor. Morales ise rengarenk kazaklarıyla.

Tüm bu tablonun ardından geriye bir tek gerçek kalıyor; Moda mutlak iktidarına yürüyor.

Eren Aksoyoğlu

 
Toplam blog
: 41
: 715
Kayıt tarihi
: 15.06.08
 
 

Ortaöğrenimimi Anıttepe Lisesi'nde gördükten sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Mühendisliği..