Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '10

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Moda Nedir?

Moda Nedir?
 

Moda Nedir?


Moda, moda, moda... Nedir Moda? Bay, bayan, modayı takip eden veya etmeyen bir çok kişi "Moda Nedir?" tam olarak bilemez. Moda sadece bir toplumda rağbet gören, başka bir deyişle öne çıkan giyim stilinine verilen isim midir? Eğer bu olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Moda bilinen anlamından çok daha geniş bir anlama sahiptir. Modapedia.com olarak "Moda Nedir?" sorusunun cevabını sizlerle paylaşmak istedik.

Moda'nın ne demek olduğunu geniş bir şekilde ifade etme ihtiyacı benim bu kelimenin gerçek anlamını öğrenmek istememle başladı. İlk sorum, "Moda Nedir?" i internette aramaya başladığım anda ilk sayfa bana bu kelimenin türkçe olmadığını ve aslında çok eski bir kelime olduğunu düşündürttü. Pekde haksız olmadığımı ilerleyen süreç içersinde gördüm. Bunu siz de hemen test edebilirsiniz. Tarayıcınızın dil seçeneklerini ve arama seçeneklerini ingilizce olarak tanımlayın ve moda kelimesini aratın, bakın ne kadar çok yabancı kaynak bulacaksınız.

Moda'nın ne olduğunu merak etmemek elde değil. 7 'sinden 70'ine herkes modadan bahseder. Çocuk modası, şapka modası, abiye modası vs vs... Tahmin ediyoru ki hemen hemen herkes moda kelimesinin gerçekte ne anlama geldiğinden pek emin olmayıp ne olduğunu da merak etmiştir. Herkesi aydınlatmak adına "MODA NEDİR?" sorusuna cevap getirmenin artık zamanı geldi.

MODA NEDİR?

Moda genel kullanımıyla insanların, içinde bulunan belirli bir zaman periyodundaki, daha çok giyim ile ilgili tercihlerine referans eden populeritesi yükselen genel giyim tarzına verilen isimdir. Moda genel olarak popüler giyim tarzına işaret etse de, günümüzde bazı bölgelerde, sosyetenin veya ünlülerin kıyafet tercihlerini işaret ediyor gibi görünmektedir. Aslen, moda bir çok alandaki değişen, yükselen tercih eğilimlerine referans eder. Moda kelimesinin anlamca popüler giyim tarzını karşılayor olmasının bugünkü nedeni giyim endüstrisinin bu alandaki her türlü yatırımından kaynaklanmaktadır. Bu kullanım özelliği sadece ülkemizde yaygın olmayıp, aynı zamanda bir çok kültürde de moda toplumdaki giyim tercihleri anlamıyla kullanılmaktadır.

Popüler giyim tarzını, ya da endüstriyel giyisi üretimlerinin kullanımından başka moda, sanat tiyatro, müzik edebiyat, yemek ve mimarlık gibi bir çok alanı içine alır.

İsterseniz moda'nın sözlük anlamına bir bakalım:
Moda: "Bir toplumda bir zaman dilimi içerisinde öne çıkan giyim tarzlarını ifade etmekle birlikte, sadece giyim değil genel davranışlar, sanat, mimari, edebiyat ve yemek gibi bir çok konuyu da içine alan ve bir süre etkin olan toplumsal bir beğeniyi de anlatmak için kullanılmaktadır."

Moda kelimesi TDK'nın sözlüklerinde bir kaç şekilde ifade edilmektedir. Bunlardan biri şu şekildedir: “Değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik. ” Diğer bir tanım ise şu şekildedir: "Belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni, bir şeye karşı gösterilen aşırı düşkünlük." Son olarak, moda kelimesinin üçüncü sözlük anlamı "Geçici olarak yeniliğe ve toplumsal beğeniye uygun olan" şeklindedir.

Bazı diğer kaynaklar ise "Moda"yı, "Giysi, etiket, davetler ve diğerlerinin günlük alışkanlık veya stili" ve "Giyimin, davranışların vb. özellikle seçkin veya seçkin olmak için yapılanan bir toplum tarafından geleneksel kullanımı" şeklinde tanımlamaktadır.

Moda kelimesinin ne anlama geldiğini kısaca özetlemek gerekirse şu şekilde toparlanabilir: Moda, bir toplumun tüketim trendlerinin genel ifadesi, belirli bir periyod içinde etkin olan toplumsal beğenidir.

Modapedia.com 'da moda konusunu derinlemesini inceledik. Moda konusunu daha detaylı öğrenmek istiyorsanız, modanın günümüzdeki yeri, Türkiye'de moda ve modanın toplumdaki etkisi konularına da yer verdiğimiz Moda Nedir? başlıklı yazıyı " http://www.modapedia.com/2010072065/moda-nedir.html " adresinde okuyabilir ve yorumlara katılarak siz de Moda Nedir? sorusuna kendi açınızdan cevap verebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 6
: 1502
Kayıt tarihi
: 03.07.10
 
 

Üniversite öğrenimim süresince çeşitli markaların mağazalarında aldığım görev süresince bir çok ürün..