Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '10

 
Kategori
Dünya
 

Modern kölelik nedir?

Modern kölelik nedir?
 

Görsel,/www.hkmo.org.tr


Sizde benim gibi kölelik kavramının geçmişte kaldığını sanıyorsanız yine benim gibi aldanıyorsunuz demektir. Geçenlerde eski bir gazete yazısı gözüme çarptı. Adeta gözümün içine girdi. Modern Kölelik (*) başlığı altındaki yazıda aklımıza takılıpta cevabını bulamadığımız pek çok karanlık noktaya aydınlatıcı cevaplar var.

Söze Humantrafficking(İnsan ticareti) ile girmiş Sayın Bekir Çınar ve bakın neler anlatmış.” Humantrafficking(İnsan ticareti), insanların kendi istekleri dışında zorla çalıştırılması ya da bu amaç için alınıp satılması olarak tanımlanıyor.” Diye başlamış söze Sayın Çınar ve şöyle devam etmiş.”Günümüz dünyasında halen geçerli ve Türkiye de dâhil dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bir uygulama olduğunu Nebraska Lincoln (ABD) üniversitesi’ nde eylül sonu ve ekim başında yapılan bir uluslararası kongrede tebliğ sunmak için gittiğimde hayretler içersinde gördüm” diye devam etmiş.

Yazının ileriki bölümleri daha hayret ve korku uyarıcı şekilde devam edip gidiyor. Elimden geldiği kadar özetleyerek sizlere aktarmak istiyorum.

-Küçük yaşta çocukların kendi rızası dışında çalıştırılması,

-Küçük yaşta kızların para karşılığı kendinden yaşça çok büyük insanlarla evlendirilmesi,

-Kadınların fuhuş sektöründe zorla çalıştırılıp seks kölesi olarak kullanılmaları,

-Yine kaybolan çocukların organ mafyalarının elinde telef olması ya da zorla dilendirilmesi,

İşin en ilginç yanı ise insan haklarından dem vuran gelişmiş ülkelerin bu olguya göz yummaları. Bu konuda çarpıcı bir örnek olarak aşağıdaki yazıyı okumanızı öneririm.

(**)”Günde 1 Euro'dan az maaş

Berlin'in ortasındaki Etiyopya restoranına giden müşteriler, yemeklerin hangi şartlar altında hazırlandığını bilselerdi, herhalde lokmaları boğazlarından geçmezdi. Zira mutfakta sabahtan gecenin geç saatlerine kadar çalışan, tek bir kelime Almanca konuşmayan ve dış dünyadan tamamıyla izole olan Etiyopyalı bir kadın, 1, 5 yıl içinde sadece 500 Euro maaş alabilmişti, yani günde 1 Euro'dan daha az.” Yorum size kalmış.

Yazımı yine Sayın Bekir Çınar’ ın saptamaları ile bitirmek istiyorum.”Türkiye hem insan kaçakçılığı hem de modern kölelik ticaretiyle uğraşanların buluşma ve buradan da alıcılarına ulaştırılması faaliyetlerinin sürdürüldüğü bir yer.”

Devamla, BM ve ABD’ nin yukarıdaki faaliyetleri ”İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar” kapsamında sayıp buna göre tedbirler ve yasal düzenlemeler yaparken Türkiye aynı suçları” Adli suçlar” kapsamında çözmeye çalıştığından yeteri kadar etkin bir mücadele gösterememektedir.

(*), Dr. Bekir Çınar(16.10.2010 Zaman Gazetesi)

(**), Avrupa'da modern kölelik düzeni - Milli Gazete

Görsel, http://www.hkmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=6364&tipi=3&sube=2

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..