Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '16

 
Kategori
Kitap
 

Modern Savaş ve Barış

Modern Savaş ve Barış
 

Ünlü Rus yazar Lev Tolstoy'un en nemli romanlarından biri 'Savaş ve Barış'tır. İlk kez 1869'da yayımlanmıştır. Roman, dünya edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Tolstoy'un edebiyattaki başarısı 'Savaş ve Barış' ve 'Anna Karenina' adlı eseriyle zirveye çıkmıştır.

'Savaş ve Barış' adlı romanda, Fransa Kralı Napolyon Bonopart'ın ordusuyla Rusya'yı istilası, Rus şehirlerinin bir bir düşmesi, Moskova'nın işgali anlatılmaktadır. Yıl 1812'dir. Rusya'ya Romanov hanedanlığı hükmetmektedir. Tahtta, 1805 yılında tahta çıkan I. Aleksandır bulunmaktadır. Aleksandır, hanedanı ve Rus asilleri Napolyon'un istilası karşısında ne hissetmektedir? Napolyon'un General Kış'la mücadelesi nasıl sonuçlanacaktır?

'Savaş ve Barış'ın Can Yayınlarından çıkmış bir baskısını okudum üç yıl önce. Çeviri, Nazım Hikmet ve Zeki Baştımar tarafından yapılmıştı. Kitap, iki ciltlik bir baskıydı; tam 1700 sayfaydı.

Kitap çok övülmüştü, ama doğrusu beni sıkmıştı. Hem uzunluğu, hem de karışık anlatım bunda etkili olmuştur. Zaten Tolstoy, 'Savaş ve Barış' hakkında "roman değil, bir manzume, daha çok ise, tarihi günlüklerdir" demiştir.

*

Şimdi size modern Savaş ve Barış'ın tanıtımını yapacağım. Ve bana göre, yeni nesillere kitap sevgisi, Tolstoy'un Savaş Ve Barış'ıyla değil, bu modern Savaş ve Barış'la aşılanabilir.

İngiliz besteci, müzisyen ve romancı Jasper Kent'n 'Danilov Beşlemesi' adlı, 19. yüzyıl Rusya'sını, Romanov hanedanlığının dönemlerini anlattığı seri beş romanı var.

Bu beşlemenin, ilk iki kitabını okudum. İkisi de on numara. İkisi de muhteşem...

Birinin adı 'On İki', diğerinin adı 'On Üç Yıl Sonra'.

'On İki' 2009 yılında, 'On Üç Yıl Sonra' 2010 yılında ilk kez yayımlanmış.

'On İki' 2010 yılında Türkçede çıkmış, çevirmen Sibel Şakacı. 'On Üç Yıl Sonra' ise, 2011 yılında Türkçede çıkmış, çevirmen Seçkin Selvi.

Beşlemenin diğer kitapları: 'Çarın Laneti', 'Halkın İradesi' ve 'Son Ayin'. 2011, 2013, 2014 yıllarında yayımlanmışlar.

Beşlemenin tamamı Can Yayınlarından çıkıyor.

*

Biz benim okuduklarıma gelelim, 'On İki'ye ve 'On Üç Yıl Sonra'ya. Gerçekten harika olan romanlara...

'On İki' de, 1812 yılların Rusya'sı. Napolyon'un Rusya'yı istilası. Çar'ın ve hanedanlığın durumu. Çar ve adamları Eflak dolaylarından 'Opriçnik' adı verilmiş 12 tane savaşçı getirilir. Bu savaşçılar çok cesurdur ve geceleri savaşmaktadır. Ve anlaşılmaz ölümler olmaktadır...

'On Üç Yıl Sonra' da ise, 1825 yılının Rusya'sı anlatılmaktadır. Napolyon'un işgali üzerinden ve kış koşullarına yenik düşüp ülkesine dönmesi üzerinden 13 yıl geçmiştir. On üç yıl önce Oprinçik'lerin gerçek yüzünü görüp onlarla mücadele eden yüzbaşı Aleksey, artık albaydır; ve Çar'ın muhafızıdır.

Evet, Opriçnikler birer vampirdir. Gözleri hanedanlıktadır. Çar'ı vampir yapıp tüm Rusya'ya birden hükmedebilmektir.

*

Roman fantastikmiş deyip hemen cephe almayın lütfen! Fantastik olduğu kadar da gerçekçi... Fantastik olduğu kadar da tarihi...

Yazarın dili için ise şöyle düşünüyorsunuz: 'Bu kadar hoş bir dile ancak bir bestekâr sahip olabilir' diye.

Yazarın dili, yüreğinizi okşayan, ruhunuzu saran, damağınızda edebiyat lezzeti bırakan bir dil...

*

'On Üç Yıl Sonra'nın reklamını yapan yabancı bir gazete, kitap için şunu demiş:

“Tolstoy’un ya da Pasternak’ın soyundan bir yazarın biraz da Dracula’nın yaratıcısı Stoker’la akrabalığından kaynaklanan müthiş bir fantezi.”

*

Valla ben, modern Savaş ve Barış'a bayıldım, ben öneririm.

Klasiklerden için şöyle derler: 'Değerini koruyan ve bugün bile aşılamayan eserlerdir' diye. Evet değerini koruduğu doğru ama, 'bugün bile aşılamadığı' sanısı çok yanlış. Modern Savaş ve Barış çok güzel...

-Mustafa Yıldırım - 18.10.2016 

 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..