Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Momentum zayıflıyor!

PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Murat Karayılan, örgütün 8 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak sınır dışına çekilmeye başlayacağını ve herhangi bir saldırı ile karşılaşılmadığı sürece geri çekilmenin mümkün olan en kısa zamanda tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Hatırlanacağı üzere Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Kürt sorununun çözümü için devam eden barış sürecinin Türkiye'nin kredi notu açısından belirgin ve pozitif bir gelişme olduğunu açıklamıştı. Her ne kadar Karayılan’ın açıklamaları not artırım hikayesini canlandırsa da daha önceki yazılarımda belirttiğim “Karayılan’ın açıklamaları da dahil olmak üzere” not artırım beklentisi ile ilgili gelişmelerin zaten aylar öncesinden fiyatlara yansıdığını göz önünde bulundurduğumuzda, endekse yeni zirveler getirmesinden ziyade aşağı yönlü riskleri sınırlamaya devam etmesi beklenebilir.

Endeksin dünkü seyri de bu beklentimi destekler nitelikteydi. Karayılan’ın dünkü açıklamaları öncesi güne yüzde 1’e yakın primli başlayan Borsa İstanbul’da (BIST) ikinci seans kar satışları görüldü. Yaşanan kâr satışlarının etkisiyle endeks bir ara eksiye geçse de günü yüzde 0.19 artışla 85,000 direncinin hemen altında 84,943 puan seviyesinden tamamladı.

Yurtdışında ise Avrupa tarafı ECB’nin faiz indirimine gitmesine yönelik artan beklentiler ile yükselişini dün de sürdürdü. ABD borsaları beklenenden güçlü şirket bilançoları ve haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki sert düşüşün ardından dün günü pozitif tamamladı. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 20 Nisan'da sona eren haftada 339,000'e gerileyerek beklentilerin altında açıklandı.

Bugünün gündemine baktığımızda yurtiçinde ve Avrupa’da piyasaları etkileyecek önemli bir veri beklenmiyor. ABD’de ise 1. Çeyrek büyüme, ilk tahmin ile Nisan ayı 2. Michigan Tüketici Güven endeksi verileri takip edilecek.

Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde kısa vadeli göstergeleri yeniden aşırı alım bölgesine yaklaşan ve dün 85,000 üzerinde satışların geldiği endekste teknik olarak bir düzeltme hareketinin başlayacağını söylemek mümkün. Daha önceki analizlerimde belirttiğim üzere yukarı hareketlerde SAT/AL stratejisi uygulamak uygun gözüküyor.

Son olarak ilk baskısı 1955 yılında yapılan John Kenneth Galbraith'in 1929 Büyük Kriz adlı kitabından bir alıntı ile yazıma son vermek istiyorum.

Yani beklentiler, tam da fiyatları yükselten bu hareket tarafından meşrulaştırılıyor. Süreç devam ediyor; piyasaya olan etkileriyle birlikte iyimser bakış, günümüzün düzeni. Fiyatlar daha da artacak. Ardından, sonsuza dek tartışılabilecek sebeplerle sona gelinecek. Düşüş, her zaman yükselişten daha anidir. Bir balon patladığı zaman içindeki havayı düzenli bir şekilde boşaltmaz...

Özel Korkut ÖZTÜRK 

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..