Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

mustafa kemal büyükmıhcı

http://blog.milliyet.com.tr/mihci47

10 Nisan '15

 
Kategori
Öykü
 

Mona Bölüm - 5

Mona Bölüm - 5
 

Binlerce yıl ötelerdeki bir gelecek...


Orion sinyalleri masaya yatırılıyor.

Ali, Veli ve Reyna kaçırılıyor.

 

“Bizim seçkin ırkımız yıllardır hızlı yaşlanıyor”

 

MARN’ın Gamin modülü, ARCAD-NAGEN[1] ortak yapımı MİNA-8 uydusu ile kenetlenmek üzereydi. Bu kenetlenme için şirket başkanları düzeyinde hararetli tartışmalar yapılmış; Gamin ekibinin MİNA-8 araştırmalarına katılması sıkı kurallara bağlanmıştı.

Ali, Veli ve Reyna[2],  MİNA-8’deki uzmanlarla birlikte direktörün brifingini dinlemekteydi. Dün geceden beri yaşadığı garip olaylar Ali’nin hala kafasını kurcalıyor anlatılanlara dikkatini dağıtıyordu. Toplantı süresince NAROB iletişimi engellenmiş ve her türlü bilgi güvenliği sağlanmıştı. Brifing platformundaki üç boyutlu hologramlarda, güneş sistemindeki istasyonlardan ve derin uzay sondalarından alınan bilgiler galaktik haritalar[3] üzerinde direktörün sunumuna uygun olarak gösteriliyordu. Toplantının konusu, Orion[4] takımyıldızı yönünden yaklaşık bir aydır gelmekte olan sinyallerin deşifrelerinde çözümlenemeyen mesajların bulunması ve bu sinyallerin güneş sistemindeki tuhaf etkilerinin araştırılmasıydı. Sinyaller, Titan[5] istasyonunda çıkarılan Pral kristallerinin ışınım düzeylerini azaltmış ve Mona’nın kütle çekimi üzerinde salınımlı değişimlere neden olmuştu. Mars istasyonundan ise,  benzer özelliklerdeki bir sinyalin Mars’dan yayıldığı bildirilmişti. Direktör, "Karşımızda hayli üstün uygarlıklar var gibi duruyor, güçlerini ve niyetlerini bir an önce öğrenmemiz lazım... Sizleri bunun için topladık; yetkinliklerinize son damlasına kadar muhtacız... Elinizdeki işleri GAMİN ekibine devredeceksiniz, hemen kolları sıvayın, kolaylıklar sizinle olsun." diyerek sözlerini tamamladı.

Gamin ekibine duyulan güven endişesi uydu çalışanları arasında yayılmış, çeşitli komplo teorileri dillendirilmeye başlamıştı. Direktörün, Velinin bu konudaki sorusuna "Gamin ekibine Gölgeliler sızmış olabilir." şeklindeki yanıtı dinleyenleri daha da ürkütmüştü. Kızgınlığının yüzüne aksetmesini önleyemeyen Reyna yanında oturan Ali ve Veli'ye, "Neden aramıza aldık o zaman? Elimizdeki işleri en yakınlarımıza bile açamıyorduk, ne oldu ki devredeceğiz?" diyerek mırıldanmaya başladı. Ali'nin "Dur bakalım! Mutlaka makul bir nedeni vardır." sözleri ile biraz yatışmıştı. Ardından Ali, sorusunu dillendirdi:

“Efendim, Gölgelilerin kötü ünü malum, daha beteri mi vardı ki bu riski aldık?”

Veli, Direktörden önce, Ali'nin sorusunu pekiştirmek için araya girdi: “Gerimizdeki MARN bileğimizi bükmedi umarım.”

Direktör, “Emir demiri keser,” demeye çalıştı: “Ben de bilmiyorum; öyle istendi öyle yapacağız. Bize düşen üstlerimize güvenmek ve en iyisini sergilemek…”

Ali, ikna olmamış gibiydi: “Bu riski elden geldiğince yönetmek bize, sonucunun sorumluluğu onlara ise sorun yok Efendim.”

“Aynen öyle Ali!”

“Bir şey daha var ama üzerinde durmaya değer mi bilemiyorum doğrusu.” 

“Nedir?”

“Buraya gelirken yolda parlak bir ışık topu görmüştüm; üzerinde Zena alfabesiyle “Onlara yardım ederek uygarlığınızın temelini atanlara ihanet etmeyin!” yazıyordu…”

Veli’nin, “Bilimi oyuncak zanneden muzip gençlerin, son günlerde yoğunlaşan aldatıcı marifetlerinden biri olabilir,” şeklindeki görüşüne Direktör itiraz etti:

“Sana katılmıyorum Veli; Orion konusunu çok gizli tuttuğumuzu düşünürsek, göz ardı edilemeyecek bir mesaj.” 

Veli’nin aklına yeni sorular gelmişti: “Şayet öyle ise, uygarlığımızın temelini atanlar kimler acaba? Sinyalleri yollayanlar mı? Yoksa başkaları mı?”

“Bunu ancak zaman gösterecek; diğer olaylarla ilişkilendirmeyi ihmal etmeyelim.”  

Reyna, Direktöre dönerek, önerisini dillendirdi:  “Efendim! Küçüklüğümden beri izlediğim Mona araştırmalarının bu güne kadar bir yararını göremedik. NAGEN’in onayı ile o araştırmaları MİNA-8’e taşıyıp konumuzla ilişkilendirebiliriz.”

“Bu da iyi fikir; tüm bunları Veli’nin liderliğinde bir ekip kurarak toplu halde araştıralım…”

Toplantı bittikten sonra Direktörün, bileğindeki cihazdan ilettiği sinyal ile NAROB’lar tekrar çalışmaya başladı.  Ali, Veli ve Reyna, Veli’nin laboratuvarına gitmek için en yakındaki iç ulaşım kabinine yöneldiler. İşte ne olduysa o zaman oldu: her nedense, NAROB’ları yeniden durmuştu. Birbirlerine sordular ama bir anlam veremediler. Kontrol için test birimine uğramaya karar verdiler. Bindikleri kabin, test biriminin bulunduğu sektöre doğru yol alırken aniden durdu; kısa bir süre sonra hızını artırarak başka sektöre gitmeye başladı. Kabin durup kapı açılınca karşılarında garip üniformalı iki kişi vardı, bakışları endişe vericiydi. Nazik ifadelerle, kendilerini Gölgelilerin Kuzey Amur’daki merkezlerine götüreceklerini, direnmelerinin bir yararı olmayacağını, çok önemli bir sorunları için yardımlarına ihtiyaç duyduklarını söylediler. Reyna, bu davranışlarının zorbalık olduğunu ve isteklerini yerine getirmeyeceklerini ifade eden sert yanıtlar verdi; aynı zamanda da, korkutmak amacıyla, bileğindeki ultraşok silahını onlara doğrulttu. Onlardan biri de, daha erken davranarak ateş etti, Reyna yere düştü; karnından dumanlar yükseliyordu. Ali ve Veli donup kaldılar. İsmi Orba olan diğer kadın yabancı, bu hareketi için arkadaşını haşladıktan sonra, Ali ve Veli’den özür diledi; hemen yola çıkarlarsa, merkezlerinde Reyna’yı kurtarabileceklerini söyledi. Ali ve Veli, durumu kabullendiler ve hep birlikte Gölgelilerin araçlarına binmek üzere piste gittiler.

Araç, Kuzey Amur’un Mona’ya yakın bölgesindeki küçük bir adaya yaklaştı. Bu sırada, yeraltından bir platform yükselmekteydi. Biraz sonra platform, üzerine inen araçla birlikte hızla derinliklere doğru yol aldı; yüzeydeki kamuflajlı kapı kapanmıştı. Platform durduktan sonra araçtan çıkıp yaklaşan iç transfer kabinine binerek sağlık birimine ulaştılar.

Doktor açıklama yapıyordu:  “Reyna’nın yarası ağır. Tedavi için gereken Zetan bileşimi elimizde kalmadı. İki gün sonraki partide gelecek ama gecikmiş olacağız. Reyna’yı kurtarmak istiyorsanız, Bert programından geçirmek zorundayız; karar sizin.”

Veli irkilmişti: “Önerdiğiniz program, bizdekinin benzeri ise, Reyna bir android[6] olacak demektir.” 

Ali ise kabulleniyordu: “Başka çare yoksa hemen başlayalım.”

Doktor devam etti: “Tabi, birazdan başlarız. Operasyon bir günde tamamlanıyor ama eğitimi bir hafta sürüyor... Eğitim sırasında yakın ilginize ihtiyacı olacak. Kaygılanmayın,  başarısızlık olasılığı çok zayıf.”

Orba üzgündü ama acelesi de vardı:  “Tekrar özür dilemek istiyorum, böyle bir şeyi hiç arzu etmiyorduk. İsterseniz artık başkanımıza gidelim, bizi bekliyor, size söyleyeceği çok önemli şeyler var. Ben şu anda anlatmaya yetkili değilim… Haa unutmadan, NAROB’larınız bir süre daha kapalı kalacak, üzgünüm.”

Merkez başkanı Org, yönetim salonunda iki yardımcısıyla hararetli bir tartışma içindeydi. Bir taraftan, yardımcılarından biri, dev ekrana yansıyan görüntülerden üç gün önce yaşadıkları olayı yorumlamakta; bir taraftan da başkan, bu başarısızlığı sorgulamaktaydı. Orba’nın getirdiği tutsakları görünce öfkesi yüzüne vurmuştu: 

“En sonunda gelebildiniz… Neden geciktiniz?  Reyna’ya ne oldu? Onu göremiyorum. Bir an önce başlamamız lazım; çok zaman kaybettik.”

Orba, korkusunu bastırmaya çalışarak başlarından geçeni anlattıktan sonra sözlerini  “Ali ve Veli, Reyna’nın boşluğunu bir süre doldurabilirler zannediyorum efendim,” diyerek tamamlayabildi. Ardından hep beraber, birinci yardımcının açıklamaları eşliğinde ekrandan üç gün önceki olayı bir defa daha izlediler. Org’un çaresizliğini ortaya koyan sözleri öfkeyle karışık ardı ardına gelmişti:

“Yeni nesil robotlarımızdaki bu anomalinin böyle sonuçlar doğuracağını hiç ummamıştık. Aslında, bunun ilk emarelerini bir ay önce fark ettik. Belleklerindeki öncelikli kurallar bir şekilde değişiyor ve bize zarar verici davranışlara yol açıyor. Bir süre müdahale edebildik ama son günlerde kontrolden çıktılar; üç gün önce on beş seçkin ırkdaşımızı öldürdüler. Zetan toplanmasında eski nesil robotlara da mani oluyorlar, stoklarımız tükenmek üzere... Gelecek hafta toplanacak yüksek konsüle ne cevap vereceğimi bilemiyorum. Umudumuz sizsiniz, lütfen yardımcı olun!”

Ali bir soruyla başladı:  “Sağlık biriminizde, Reyna’yı kurtarabilmek için bu Zetan’dan söz etmişlerdi; nedir bu?”

“Sen Amur’lu olmadığın için bilmemen doğal. Bizim seçkin ırkımız yıllardır hızlı yaşlanıyor. Sürekli kullanmak zorunda olduğumuz bu bileşim sayesinde korunabiliyoruz. Bazı ağır yaraları da iyileştirebiliyor. Robotlarımız bu bileşimi öldürdükleri Güney Amur’lulardan sentezliyor. Şimdilik sadece onların DNA[7] yapıları bu senteze uygun, farklı DNA’lar üzerindeki çalışmalarımızı ayrıca sürdürüyoruz.”

Ali ve Veli hayli irkilmişlerdi. Ali kızgın ifadelerle, bunun insanlık dışı olduğunu, kendilerine yardım etmeyeceklerini söyledi ve Veli’ye işaret ederek masadan kalktı. Veli ise, robot anomalisinin Mina-8’de anlatılan Orion sinyalleri ile ilişkili olabileceğini düşünmeye başlamıştı; Ali’yi yatıştırmak için söze girdi:

“Ali’ye katılıyorum; bu yaptıklarınız yenilir yutulur gibi değil... Yine de, yardım etmemizi istiyorsanız, robot kriziniz ile birlikte yaşlanma sorununuza da farklı bir çözüm getirelim.  Hem sizi hem de Güney Amur’luları kurtarmış oluruz... Ali, eğer kabul ederlerse bu şartlarda kalmaya razı olalım, ne dersin?”  

Orba daha önce davranmıştı: “Sayın başkanım, bence de çok güzel, bu öneriyi reddetmeyin ne olur! Kendilerine güveniyorlarsa, tüm olanaklarımızı önlerine koyalım.” 

Söylenenler Ali’nin kafasına yatmamıştı: “Durun bakalım! Daha karar vermedik. Veli ne der bilmem ama yeterli donanıma sahip olduğumuzdan emin değilim. NAROB’larımız da çalışmadığına göre, bilgi kütüklerimizden yararlanamayız. Önümüzdeki işlerin derinliğini de, sizin olanaklarınızı da bilmiyoruz.”

Orba’nın “Merak etmeyin! Sizin o gizli tutulduğunu zannettiğiniz bilgi kütüklerinizin bazılarına kolayca erişebiliyoruz,” şeklindeki açıklamasını takiben Org konuya son noktayı koymak istedi: 

“Pek ala… Veli’nin önerisini kabul ediyorum; bir an önce kolları sıvayın!”

Ali yine de huzursuzdu ama Veli’ye “Önce, diğerlerine karşı koyabilmeleri için, eski nesil robotları güçlendirelim bâri!”  diyerek aklına geleni paylaşma ihtiyacı duymuştu.  Veli, Ali’yi onayladıktan sonra Orion konusunu ona hatırlatmayı düşündü; konu gizli olduğu için yutkundu. Her iki olayın ilişkisini ilk fırsatta Ali ile tartışması lazımdı; belki de çözüm burada yatmaktaydı. Bunun için bir şekilde, Mina-8’deki ilgili dosyalara erişmek zorundaydılar…

Toplantıdan sonra Orba, Ali’yi ve Veli’yi, bir süre dinlenmeleri için özel hazırlanmış odalarına götürdü. Akşam yemeğinde, Org’un davetlisi olarak yine bir araya geleceklerdi…



[1] ARCAD Zena bölgesinin, NAGEN ise Odo bölgesinin en güçlü şirketleri.

[2] Reyna: Ziza’nın ağabeyi, ARCAD’ın Nepro uzmanı.

[3] Galaktik haritalar:  Evrendeki galaksileri (gök adalarını) gösteren haritalar.

[4] Orion (Avcı takımyıldızı): Samanyolu galaksimizde bulunan, tüm Dünyadan görülebilen ve oldukça parlak yıldızlardan oluşan takımyıldız.

[5] Titan:  Satürn gezegeninin en büyük uydusu.

[6] Android: Zeki canlı varlıklar tarafından yapılmış insansı makinelere verilen ad.

[7] DNA (Deoksiribonükleik asit): Tüm organizmaların canlılık işlevi için gerekli olan ve genetik talimatları kodlanmış bir şekilde taşıyan sarmal şeklinde yapılandırılmış bir asit.

 
Toplam blog
: 112
: 152
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

ODTÜ'lüyüm, makina yüksek mühendisiyim, vicdanı rahat bir memur emeklisiyim, iki çucuk babasıyım,..