Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mona Lisa , deşifre edilemeyen tek kadın!

Mona Lisa ,  deşifre edilemeyen tek kadın!
 

Mona Lisa ve şifreleri...


Leonardo, "Mona Lisa" tablosu için çalışmalarına 1503 yılında başladı ve eseri tamamlaması tam dört yıl sürdü.

Eser şu anda Fransa'daki Paris - Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca tablonun güvenliği gelişmiş bir laser ışını sistemiyle sağlanmaktadır.

Tablonun gizemi ile ilgili bir çok öykü yazıldı. Bunlardan en güncel ve bilineni ise, Dan Brown’ın yazdığı “Da Vinci’nin Şifresi” romanında okuyucuları ile paylaşıldı.

En çok merak edilen, Mona Lisa" tablosunda betimlenmiş olan kişinin kimliği ile alakalı sırdır.

Bell Laboratuvarları'ndan, Dr. Lillian Schwartz; Mona Lisa'nın, Leonardo'nun kendi-portresi olduğu fikrini ortaya atmıştır. Dönemin önemli kişilerinden biri olan Francesco del Giocondo'nun eşi Mona Lisa'nın tabloda resmedilen diğer kişi olduğu düşünülmüştür.

Bu savı ortaya atarken dayandığı kanıtlar, sayısal analizler yardımı ile elde edilen, Leonardo'nun ve tablodaki modelin yüz özelliklerinin aynı olduğununa dair sonuçlardır.

Ayrıca bazı iddialar da Mona Lisa'nın Leonardo Da Vinci'nin yanında çalışan bir kişi olduğu yönündedir. Doğruluğu kanıtlanmasa da bu yönde iddialar da vardır.

Tablonun en önemli özelliği ise bir tek fırça darbesi bile olmayan tablo ile ilgili en meşhur sırlar;

Mona Lisa`nın hem gülüp hem ağlaması;

Amsterdam Üniversitesi ve Illinois Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından geliştirilen "duygu tanımlama yazılımı" sayesinde artık bu gizem çözülmüş bulunuyor.Yazılım, çeşitli hesaplamaların ardından, Mona Lisa'nın ifadesinin, aslında mutluluk ve utangaçlığın bir karışımı olduğu sonucuna vardı.Yazılım elde ettiği verilere dayanarak istatistik sonuçlar da verdi. Buna göre Mona Lisa'nın ifadesi; yüzde 83 mutluluk, yüzde 9 rahatsızlık, yüzde 6 korku ve yüzde 2 oranında öfkeden oluşuyor.

Sol omzunda siyah cübbeli birinin yüzü gibi bazı gizemler olduğu söylenilir;

1452- 1519 yılları arasında yaşayan Da Vinci, 1490-1495 yıllarında çalışmalarını ve çizimlerini aynada göründüğü gibi deftere kaydetme alışkanlığını geliştirdi. Bu şekilde kişisel düşünceleri sadece yansıma sırasında okunabiliyordu. Mona Lisa üzerinde benzer tekniği kullanan sanat ekspertleri, yaptıkları uygulama sonucunda gizli tuhaf şekilleri ortaya çıkardı. Yağlı boya ve gizemli güzelliğiyle dünyanın ilgi çekici tablosu olma özelliğini koruyan Mona Lisa’nın sanıldığı gibi yanlız olmadığı kanısına varan ekspertler, Mona Lisa tablosunda keşfedilen yüzün Yıldız Savaşları filminde kötü adam rolünde oynayan Darth Vader’a benzediğini açıkladı.

Sanat eseri uzmanları, Mona Lisa toblosundaki yüzün ressamın The Virgin and Child with Saint Anne(Bakire ve Çocuk, Aziz Anne) tablolarında da bulunduğunu; tablolardaki yüz ve şekillerin Tanrı ve korkuyu temsil ettiğini belirtiyor.

Mona Lisa ile ilgili son keşif ise modelin yüksel kolestorulu olduğu ile ilgildir.

Palermo Üniversitesi'nden Vito Franco, Mona Lisa’nın yüz ifadesinin, göz çevresinde yağ asitleri birikimine neden olduğunu ve modelin sol göz çukurunda "ksantelazma" hastalığının bulunduğunu iddia etti. Cilt altında, özellikle göz kapağı üzerinde ve çevresinde, sarımtırak kesin çizgilerle ayrışmış bir kolesterol kümeleşmesi olarak fark edilen bu rahatsızlık, modelin yüz ifadesini de etkileyerek yüzyıllardır hakkında konuşulmasına da sebep olarak gösterilmektedir.

Mona Lisa Tablosu ile ilgili diğer gizemler şu şekilde sıralanmaktadır.

Mona Lisa'yı Fransızlar "La Joconde" İtalyanlar ise "La Gioconda" olarak biliyor yani "Madonna Lisa"nın kısaltması. Bu da "Leydim Lisa" dernek.


Diğer teori ise Da Vinci'nin annesi Meryem Ana hayat kadım ve hatta Da Vinci'nin kendisi olduğu.

Da Vinci tabloyu 1503-1506 arası yaptı. Resme aşık olduğu sanılan Da Vinci tabloyu Francesco del Giocondo'ya vermek yerine Fransa'ya kaçırdı.

Fransız Devrimi'ne kadar bir çok Fransız Kralı'nın sarayında yer alan tablo Napolyon'un metresi Josephine'in yatak odasını da süsledi.

1804'ten beri Louvre'da sergilenen Mona Lisa'nın kaşı yok. Kadınların kaşlarını traş etmesi 16'ncı yüzyıl Avrupa'sında yaygın bir gelenekti.

Louvre'da 6 bin tablo olmasına rağmen ziyaretçilerin yüzde 95'i ilk iş olarak 77 cm x 53 cm ebatlarındaki bu küçük tabloya koşuyor.

Saatte 1500 kişinin ziyaret ettiği tablo sabit 20 derece ısıda 3 kat camın arkasında korunuyor. Müze ise her yıl 330 bin Mona Lisa konulu ürün satıyor.

Tablo 1911'de çalındı. 2 yıl sonra yaratıldığı yer olan Floransa'da bulundu. Soygunla ilgili sorgulananlar arasında ünlü ressam Picasso da vardı.

Yağlı boya tablo her yıl bir gün indirilerek temizleniyor. Mona Lisa'nın ziyarete açık olmadığı o gün Louvre Müzesi'nin en sakin günü oluyor.

 
Toplam blog
: 62
: 2308
Kayıt tarihi
: 10.12.09
 
 

Üniversite yıllarında başladığım fotoğraf sanatını iş hayatına atıldığım dönemde geliştirdim. Bir..