Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '06

 
Kategori
Haber
 

Montreal Dawson kana bulandı

Montreal Dawson kana bulandı
 

MONTREAL, KANADA

Kuzey Amerika’da son yıllarda artan okul taramalarına biri daha eklendi. Montreal metropolünde üzüntü, tedirginlik, dehşet ve şaşkınlık hakim.

Şu an Montreal’de saat 16.00. Şehrin tam merkezindeki (downtown) McGill Üniversitesi’nde araştırmalarıma devam ediyordum. Bizden beş dakika uzaklıktaki komşu kurumumuz Dawson College’deki silahlı saldırının şokunu yaşıyoruz. Dawson kana bulandı. Saldırgan askeri kıyafetlerle ve dev silahıyla 12.45’te Dawson kampüsünü ve kafeteryasını bastı. Çevresine rastgele ateş açmaya başlayan ve 30 dakika boyunca ateş eden terörist, yaklaşık 20 kişiye ateş etti. Saldırgan kafasına kurşun sıkarak intihar ett. Her yer polis, istihbarat ve SWAT (çevik kuvvet) kaynıyor. Dünya medyası Montreal downtown’a akmış durumda.

Çok kültürlü barış ve huzur ortamıyla dünyanın en güvenli şehirlerinden biri olarak ün yapmış olan Montreal, tam bir şokta. Sürreal bir aksiyon ve terör filmi gibi ama gerçek. Ve kanlı. Olabildiğine acımasız. Kampüste kaos hakim. Öğrenciler hızla kaçışıyorlar. Herkes can güvenliği derdinde. Gözlerde dehşet ve korku.

10 bin öğrencinin eğitim aldığı Montreal’in en seçkin kolejlerinden biri olan Dawson, şu ana kadar çok kültürlülüğü ile, sessiz ve barışçıl çalışma ortamıyla meşhur İDİ. Hatta ben de orada ders vermeyi düşünüyordum. Dawson’da yaklaşık 10 bin öğrenci bulunuyor. Kolej şu an tatil edildi ve boşaltıldı. İçimde huzursuzluk, kafamda sorular: Nasıl bir psikolojidir, nasıl bir aşağılık nefrettir bu ki hiç acımadan masum insanların üzerine kurşun boşaltabiliyor? Bu katil nasıl bir ortamın ürünü? Nasıl bir ailede yetişti? Hiç mi vicdanı, değerleri, inancı, umudu yoktu? Onu bu kadar öfkelendiren ve bunu ona yaptıran neydi? İnsanoğlu nasıl hemcinsini böyle acımasızca öldürebiliyor? Dünyanın bu kadar çok yerinde niçin katliamlar sürüp gidiyor? Neden bu kadar çok sayıda masum çocuk öldürülüyor? Lübnan’da ölen yüzlerce masum çocuğun suçu neydi? Diyarbakır’da terör bombaları niçin can almaya devam ediyor? Geride kalan gözü yaşlı, ciğeri dağlı annelerin içinde onları yakan ve kahreden ateşi onlardan başka kim hissedebilir?

Silahlar niçin yasaklanamıyor? Savaşlar niçin sürüp gidiyor?

İnsanlık muhtaç olduğu evrensel barış, huzur ve diyalog ortamına ne zaman ulaşacak?

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..